自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔7歲有2個地方住屋企及外婆家本身兩邊都有一支探熱槍。有晚仔瞓着後發燒老婆叫我從家拿探熱槍去婆家因為外婆家那支壞了兩地方距離坐的士不用跳錶。我哋都知道成晚要常用槍所以我打算拿去。但太太說不用她打算叫她妹幫買一支回來因為剛好妹在外婆家附近的商場回來15分鐘左右但之後太太說她妹妹唔想買係因為覺得冇必要叫我地用外婆家的水銀探熱針就可以大家覺得?

我說: A 係人哋需要你幫佢去買,唔係你決定人哋需唔需要買。剛好你在外才叫你買。否則我都係自己攞落去外婆家。
她說: B 以前啲人都冇探熱槍啦,你哋啲人成日用錢買方便。我睇唔慣所以唔幫你買。
大家會揀A定B?

珍珠宮

似係人地唔想做跑腿
你老婆點睇?
又同你一樣,嬲到爆?

大宅

我揀B,但又唔係睇唔慣唔幫你買,只係已經夜費事落街,你仔都7歲,有水銀針口探或腋探都得,探熱槍幾百蚊,自己行街揀啱牌子先買

大宅

探熱槍有時唔準,如果高燒我都會用水銀探熱針

男爵府

QuitoLui 發表於 19-8-10 00:31
仔仔7歲有2個地方住屋企及外婆家本身兩邊都有一支探熱槍。有晚仔瞓着後發燒老婆叫我從家拿探熱槍去婆家因為 ...

接受B的說法,反正又不是冇
A咁你自己去買啦

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

用水銀溫度計重準啦!

wcpcelia    發表於 19-8-12 11:45

子爵府

A的答法欠禮貌,可以同姨仔講夜晚要探好多次,想方便老人家,水銀探熱針又易爛,所以想用電子耳探。

先攞自己屋企嘅過去,自己再買多個新嘅。大家價值觀唔同,一場親戚無謂為呢d小事傷和氣。

大宅

仔仔7歲有2個地方住屋企及外婆家本身兩邊都有一支探熱槍。有晚仔瞓着後發燒老婆叫我從家拿探熱槍去婆家因為 ...

b
您老婆唔捨得老公行來行去,就要個妹 頻頻撲撲。
探熱槍真係要買嘅,一早應該買定先啦,唔係有病先買。

公爵府

2023年兔年勳章

babynetnet 發表於 19-8-10 00:55
用水銀溫度計重準啦!

其實係架,電子嘢分分鐘無物理嘅嘢實在。

電池唔攞出嚟,好易漏電整壞部機。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

B ,有得用就用住先

伯爵府

用水銀探熱針有乜問題,佢應該覺得你地多要求但又要點佢去買

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ps1314 發表於 19-8-9 11:01
b
您老婆唔捨得老公行來行去,就要個妹 頻頻撲撲。
探熱槍真係要買嘅,一早應該買定先啦,唔係有病先買。 ...

非常同意,你又唔係冇得用,一晚半晚咪用住水銀針先,你叫人做野就預左人地可能唔想做架啦,唔想俾人拒絕就自己親力親為啦。再唔係,其實你當晚接個仔返去屋企自己湊咪重好

子爵府

又拎個小朋友出來做尚方寶劍, 將自己責任推落人地度

複式洋房

回覆樓主:

我重以為樓主住深山,先要人幫買

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我唔係好明A 邊個對邊個講

如果我係妹,我未返到屋企,我一定會去買探熱槍,1) 家姐叫到,2) 自己姨甥發燒喎,3) 用探熱槍夜晚都方便阿媽啦,嘟一吓就知,眼瞓冇人想等

如果返到屋企沖左涼我係唔會出街,除非好必要,出唔出去買係會睇當時情況。

如果我係家姐,妹未返到屋企,我會叫佢買,如妹喺屋企,緊係叫C6 攞過去啦

如果我係姐夫,自己自動過去啦

已刪除用户

侯爵府

B
但依家好難買到水銀依種.

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

自己小朋友既野,凡事親力親為好,有人幫就錦上添花,無都吾洗勞氣,再者,人哋根本冇責任要幫你,平常心看待。

子爵府

藍尾巴 發表於 19-8-10 03:16
同樣做法,有時唔係懶唔懶,咁婆婆湊,當然用最方便既野。不過細妹唔買都無辦法,唯有自己拎過去。
...

x 2
對方唔想買,我自己帶過去or自己即時買。

我從來冇用水銀,連政府急症都探耳,我已經唔覺得準確性有問題,嘟幾秒就ok,又唔需要叫醒病者,幾百蚊睇次醫生都唔止呢個數,求其萬寧都買到一部。

伯爵府

唔系好明, 當時老婆唔系婆婆家嗎?搭的士都唔駛跳錶,我會選擇自己拎過去!

叫人買野對方未必一定要幫手買, 有咩好嬲呢?

首頁

尾頁

跳至