自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

經常都見到一個咁嘅親戚。
簡單講就係周身病。
廿歲出頭就因太放肆攪出糖尿病嚟。一揹就廿幾年。奇怪係咁多年來,佢都從未守戒。
除咗日日啪藥,其他飲食上大忌佢做晒,仲做到足兼做突。
然後就經常呻呢度痛嗰度唔妥。好易病固然係啦!
我經常勸告佢。唔聽。
最近我忍唔住問佢,到底點解要咁。
佢竟然話人生在世,咩都唔食得為咩?冇晒樂趣。仲話死就死囉!到時先算啦!

橫掂都唔想做人好耐。做人咁辛苦...
我嘅結論係:死我都唔怕。旦最怕係死唔去。好多病唔會即時攞命。旦就會引發好多併發症。

禁止訪問

侯爵府

2018復活節勳章

plumtree 發表於 19-8-12 17:04
簡單講就係周身病。
廿歲出頭就因太放肆攪出糖尿病嚟。一揹就廿幾年。奇怪係咁多 ...

死得有佢諗咁易咁當然好啦!最驚就係死唔去。長期瞓喺度。自理能力完全冇。咁就生不如死啦! 真係唔明點解有人可以咁作賤自己嘅身體。愛莫能助嘅我。每次睇到都心噏。

wcpcelia    發表於 19-8-13 10:19

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我唔識的,但想問廿歲出頭就糖尿病,係咪天生架?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好要人服侍佢,理得佢!

子爵府

plumtree 發表於 19-8-12 17:04
簡單講就係周身病。
廿歲出頭就因太放肆攪出糖尿病嚟。一揹就廿幾年。奇怪係咁多 ...

記得同佢講,有事唔好搵我。

侯爵府

回覆樓主:

如果係親戚,可以疏遠佢嗎?

我都有這類親戚,你如果對佢太上心,佢就會漸漸變成你的包袱,到時你想抽身,就會周圍同人講你壞話。只可交番俾佢啲父母或老婆/老公仔女攪。

水晶宮

回覆 plumtree 的帖子

既然佢本人都咁清楚自己做緊咩, 肉身的辛苦係佢自己身上, 你又何需理佢, 你有你生活, 佢有佢開心, 大家HAPPY

男爵府

回覆樓主:

做診所見唔少依d 人,特別係政府轉介果班,簡直浪費立稅人嘅錢

象牙宮

回覆樓主:

我曾經爆過我阿媽,我話你真係咁想死,有本事就藥都唔好食,包死得比較快!食住藥黎吊命,即係搵著我地黎搞,得閒先會理,唔得閒無人理你架....啞晒

侯爵府

2018復活節勳章

無話可說 發表於 19-8-12 17:15
我曾經爆過我阿媽,我話你真係咁想死,有本事就藥都唔好食,包死得比較快!食住藥黎吊命,即係搵著我地黎搞 ...

最慘有啲人以為食左啲藥就萬能叔叔上身。等同咩都食得唔駛理。 旁人如我,睇到眼都突埋。

象牙宮

plumtree 發表於 19-8-12 17:19
最慘有啲人以為食左啲藥就萬能叔叔上身。等同咩都食得唔駛理。 旁人如我, ...

咪即係我阿媽想法囉!講就講完,受苦佢自己,無咁好氣!仔女就話可以打,人大左又唔打得,唯有用放棄

侯爵府

2018復活節勳章

MKma 發表於 19-8-12 17:12
如果係親戚,可以疏遠佢嗎?

我都有這類親戚,你如果對佢太上心,佢就會漸漸變成你的包袱,到時你想抽身, ...

佢曾經對我有恩。我做唔出唔理佢。佢家人早已放棄佢。起初我都唔明點解咁涼薄。日子耐左,我開始明喇。

侯爵府

2018復活節勳章

sinohk33 發表於 19-8-12 17:11
記得同佢講,有事唔好搵我。

笑左。真係苦中一點甜。比你笑死。佢唔應該做嘅全部做晒,旦小小野又呻。驚死冇人知咁。有時好憎佢。好想樁佢。

子爵府

plumtree 發表於 19-8-12 17:25
笑左。真係苦中一點甜。比你笑死。佢唔應該做嘅全部做晒,旦小小野又呻。驚死冇人知咁。有時好憎 ...

醫生同我講過,食物只佔30%影響身體,自身基因才是最大原凶。

侯爵府

2018復活節勳章

無話可說 發表於 19-8-12 17:20
咪即係我阿媽想法囉!講就講完,受苦佢自己,無咁好氣!仔女就話可以打,人大左又唔打得,唯有用放棄
...

其實身邊人睇到真係好激氣。我已經由十年前激心,到而家由佢冇咁好氣。以前我會當堂話佢,制止佢。點知換返嚟,係不明就裡嘅路人甲指罵,話我管佢對佢唔好
我而家見到都當時運高睇唔到。

子爵府

回覆樓主:

最怕想死又死唔去,連累家人。我都有個親戚論似情況,結果三十幾歲就中風,住咗幾年療養院,醫療開支一個月要用一兩萬,父母已經到退休年齡仲要返工養佢,但最後都醒唔番走咗。

水晶宮

plumtree 發表於 19-8-12 17:23
佢曾經對我有恩。我做唔出唔理佢。佢家人早已放棄佢。起初我都唔明點解咁涼薄。日子耐左,我開始明喇。
...

佢有恩于你,咁就聽吓佢呻,佢太過份就勸佢兩句,盡量唔好太上心。

侯爵府

2018復活節勳章

opl2 發表於 19-8-12 17:13
做診所見唔少依d 人,特別係政府轉介果班,簡直浪費立稅人嘅錢

係喎。早幾年好似政府唔知點解,突然啲藥唔補貼,好多藥都要自己比返錢。佢咪鬼殺咁嘈囉!成百蚊一盒喺出面自己配。我就話佢囉!戒下口,指數靚啲平穩啲,藥食少啲,咪平啲囉!
以前好似十幾蚊一種藥㗎咋。

珍珠宮

plumtree 發表於 19-8-12 17:25
笑左。真係苦中一點甜。比你笑死。佢唔應該做嘅全部做晒,旦小小野又呻。驚死冇人知咁。有時好憎 ...

呢類人輕輕吋下佢唔緊要喎,比我都會同佢講句,好似係你自己揀㗎喎!又係你自己話食咗先算!出得嚟食,預咗要還!

首頁

尾頁

跳至