自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我兩個星期一次,多數係62上黎,都要比佢哋見下嘅,家庭凝聚力係一代傳一代,後生時都會好在意佢哋男家講嘅野,但呢幾年個心好似放寬左,加上細佬結埋婚我爸媽都有啲婆媳野,好多野都係生活習慣唔同所引起,太執著只會激死自己。

男爵府

非常少去。
我奶奶澳洲土生土長abc,對咩湊孫見孫興趣麻麻。閑時自己去旅行,打bridge,打part time。佢一星期帶我囡去學游水,見下咁。

公爵府

每個星期都去, 而家小朋友都開始大, 我都好鐘意去見下佢吔, 有飯食唔洗我湊

禁止訪問

男爵府

至愛朱古力 發表於 19-8-18 02:02
你宜家講就輕鬆,試下每日得兩老係屋企,你眼望我眼,你就知果種味道,講真呀,老人家仲有幾多年命呀,一 ...

我6299自己父母都係唔會計住要見,宜家唔係講完全見定唔見,係大家心態想法。個仔同新抱有心就會約,無心迫黎都無意思。定死一星期一次,見到交功課咁,有咩為?咁唔通今個星期連見左2日,下星期扣返咩?

已刪除用户

複式洋房

今年 年初三見左1.5小時後
到而家未見過
可能聽日會去搵下佢飲茶

我老公成日唔得閒...我已經想去幾次

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

個個星期
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

我D細路已大,BB至幼稚園階段一星期計,因我要返工,閒日和週末佢都會嚟共約三次,咁我就會在週末見到佢一次。返學後,改週末去6299度,維持咗廿年,仍在進行中,由反感、抗拒變為冇感覺。妳講的情況和我當年的處境很接近,我身同感受。

男爵府

回覆樓主:

因之前發生左啲事,以前就每個星期五都會食飯。。而家。。。除左新年會見之外,其他日子都唔會見
好悶呀...

大宅

回覆樓主:

我都剛生小朋友,大概一兩個星期一次啦,我都明6299想見個孫,但我有時都唔太想見6299....哈哈,有時我叫c6自己帶個小朋友去,我唔理

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

侯爵府

一星期見一次

珊瑚宮

新年
老爺生日
中秋
做冬

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yukilai05 發表於 19-8-17 17:35
講少少bg
我仔8個幾月大,星期一至五都係我媽負責湊
我c6 就想帶個孫俾6299 見

我1-2星期6299 度, 不過佢地都會過黎. 所以個個禮拜大家會見 0-2次. 我阿媽就2-3年見一次, 一見見個半月, 7除8扣可能3年見得半個月咋.

你老公唔算過份. 你媽一星期見bb 5日, 6299 得1日, 除左見粒孫, 你老公都可能想探下6299 呢... 你反而要調節下心態. 屋企有左細路就係咁架啦, 唔通斷六親, 或者長老歸天至叫好咩?

男爵府

KILW 發表於 19-8-18 01:49
我唔明點解比孫見爺爺嫲嫲或公公婆婆見要好似交功課咁,定死一星期一次,無論邊個有幫手湊,我同老公週末 ...

好認同你嘅講法,星期一至五返工,星期六日點都想出下街嘅,互相體諒囉

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

一個月一至兩次,6299 冇話特別恨見孫,因唔止我地一房

你要同C6 講清楚,遲d bb 大d 就應該有正常 family day, 如不,生個仔出黎做乜?你淨係叫佢解釋呢點已得,你C6 想懶遮

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cyyiu 發表於 19-8-18 00:47
通常老公放工接,佢收得早,如果老公收夜我接!
我覺得條件許可,一定要接返小朋友回家,因為親子關係從小 ...

你地純上去接?唔洗響6299度食埋飯麻?
我地住得近都係日日接返返屋企
不過成日都要順便食埋飯搞好耐
好似無曬私人family 既時間

首頁

尾頁

跳至