自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

偷師左好耐, 係時侯回饋.

最初我一心係想去聯通開日租卡, 但睇唔掂d 資料, 又唔可以周圍去格價, 所以都預左會join 貴既plan. 大家響度睇下就算...

我上個禮拜由大陸其他地方到深圳, 去左華強北開電話卡. 我由九方行去聯通時唔見賣電話咭舖仔, 響聯通 (深圳華聯發營業廳)度, 意料之內地職員話日租卡, 米粉卡, 星粉咭都已經下架, 佢介紹個原價99蚊(回贈後首3個月69蚊), 之後每個月5蚊或8蚊.

我聽唔明5蚊同8蚊有咩分別..好多野我麻麻地明白, 職員亦唔講個plan 包d 乜, 所以最後我話要考慮下先.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆 bosch 的帖子

之後我去聯通附近既中移動, 職員介紹一個原價38
(回贈後首10個月20),之後8. 4G網絡,流量10GB, 漫遊, 另外收費既plan.

佢地舖面掛出黎既plan 最平係88.
另外揀電話號碼既
catalogue入面有個plan原價38, 回贈後月費24.
職員話佢地介紹果個係20蚊真係最平.

即場計數, 響聯通開卡一年要342(回贈後252) 369(回贈後279), 響中移動開要396(回贈後216), 唔知有冇計錯數, 最後決定幫襯中移動, 貴少少但聽聞佢收得好,同埋天時暑熱我費時又行返去聯通問.

開咭過程好快, 職員俾左5”18元移動王卡
我揀number(其中一張咭個密碼俾人刮開左).

我淨係dl左微信, 仲未登記, 唔知係咪因為咁職員冇幫我關注微信或裝其他app.

最初話收首10個月既錢,但最後唔知做乜佢地只收150.
開卡時冇俾收據, 職員話打電話去中移動問就會知餘額等資料喎.

而家我上網見係我 join "38元动感青春卡(套餐型, 我見出卡果日用左RMB 55交費. jm 教我用app, 我遲d 會再去睇.

瑪瑙宮

去完中移動就去佢隔離既中銀, 佢地要求用回鄉咭, 深圳身份證等登記, 所以開唔到.

我行返去九方途中見到工商銀行(深圳振华支行), 門口職員話用回鄉證,香港身份證同住址證明就可以開戶. 我諗住快手快腳去開戶, 點知搞左成粒鐘.

開戶要半個鐘左右, 要自己用機入資料同埋影相, 申請時要俾職員核對資料2次, 影低證件既相同埋影我相. 而開戶時職員冇問我拎住址證明.

成功開戶後要去另一個counter 度, 有職員幫我綁定銀行個apps 同埋”融e生活”. 我未登記微信, 手機又未裝簡體字輸入法, 職員花左半個鐘都搞唔掂我個電話, 我又趕住要走, 所以淨係裝左2個apps 就算.

臨走前職員叫我入錢, 話最低存款額係300蚊.

踏出銀行門口前我可以參加抽獎, 抽到一盒面紙.

伯爵府

bosch 發表於 19-8-18 07:35

去完中移動就去佢隔離既中銀, 但佢地要深圳身份證登記, 所以我即走,要趕返去九方.

招商銀行開戶好快又方便,電話卡我上次趕時間係關口買就算。跟住就去銀行搞埋。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bosch 發表於 19-8-18 07:35

去完中移動就去佢隔離既中銀, 但佢地要深圳身份證登記, 所以我即走,要趕返去九方.

哈哈! 抽到盒紙巾! 笑左!
成功開到戶
放下自在

男爵府

回覆樓主:

你是否平日去開户

男爵府

bosch 發表於 19-8-18 07:33
偷師左好耐, 係時侯回饋.

最初我一心係想去聯通開日租卡, 但睇唔掂d 資料, 又唔可以周圍去格價, 所以都預 ...

華強北邊個出口?

瑪瑙宮

annaannawaifan 發表於 19-9-18 22:23
華強北邊個出口?

我係暑假既平日開戶, 一入去就可以用機自己開戶. 之後整APP 又唔駛等. 係中間等職員黎 check 資料同埋整app 等得耐.

我唔知華強北邊個出口, 因為我搭的士去到九方後再行路周圍去. 睇百度地圖似係C出口最近.

http://www.szmc.net/ver2/operating/search?scode=0620&xl=6

https://map.baidu.com/poi/%E4%B8%AD%E5%9B%BD%E5%B7%A5%E5%95%86%E9%93%B6%E8%A1%8CATM(%E6%B7%B1%E5%9C%B3%E6%8C%AF%E5%8D%8E%E6%94%AF%E8%A1%8C)/@12700637.531857172,2561190.1672037994,19.47z?uid=cb4fd146b8d2e43f9d9d6841&primaryUid=17629796166788972543&ugc_type=3&ugc_ver=1&device_ratio=1&compat=1&querytype=detailConInfo&da_src=shareurl

首頁

尾頁

跳至