跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女六個月大的時候無意中叫過一次媽媽
這幾天也試過一兩次
今天終於叫完又叫, 無次想我抱都會大叫媽媽
真係最好的母親節禮物

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

查實我個bb三個幾月時已經有開始有時會叫媽媽,不過佢係唔高興果時先會『媽媽』聲,唔係叫我,係『媽』我!

click入去有video .....
http://hk.myblog.yahoo.com/waiyinghung/article?mid=1455&prev=1495&next=1418

大宅

係呀,我BB都叫左好耐,當佢發睥氣時,就「媽媽媽。。。媽媽媽。。。」係咁媽架啦

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

一模一樣!
我諗媽媽呢個名詞係因為bb好早就識叫,咁我哋就用咗佢嚟代表『母親』,好多唔同語言都會用同"ma"差唔多音嚟做母親名詞!

仲有肚餓時會講"mum mum"同"um"都係,佢自己無啦啦一肚餓/口乾就會講,以前以為係大人教bb講呢d嘢,e+先知原來好多話係bb教我哋講就真!哈哈!
原帖由 Yana 於 09-5-11 07:45 發表
係呀,我BB都叫左好耐,當佢發睥氣時,就「媽媽媽。。。媽媽媽。。。」係咁媽架啦

大宅

我囡囡也一樣,現在只要我的影飄過,她便會mum mum mum地叫,再加一個好憐的樣望住我,真想死,連去洗手間也差點不行!

別墅

係呀, 佢學識左叫"mama",媽媽就會走過去, 之後每次想媽媽抱就會"mamamama"咁叫

原帖由 lizchung 於 09-5-11 12:32 發表
我囡囡也一樣,現在只要我的影飄過,她便會mum mum mum地叫,再加一個好憐的樣望住我,真想死,連去洗手間也差點不行!

別墅

嘩~~
好叻叻呀, 咁快識得叫ma ma
我囡囡6個半月都唔係好出聲呀~
My Love, My Soul mate~~

珍珠宮

原帖由 cecilia.wilson 於 09-5-11 17:32 發表
係呀, 佢學識左叫"mama",媽媽就會走過去, 之後每次想媽媽抱就會"mamamama"咁叫

好叻呀
我個b只會自言自語,無啦啦都講mama bu bu baba

複式洋房

我BB五個月時開始叫媽媽,開頭以為佢只係發音,
後來發現佢係想食奶、想抱就叫媽媽,
係望住同埋伸手要我時同時講媽媽,
我問健康院係咪真係識叫,
姑娘話:你係咪都當佢係識,咁幾開心吖....=..=

大宅

MIKA叫爸爸多個叫媽媽

太眼訓個人亂晒大龍...先叫MAMA

成日都BABABABA...

仲要 阿爸POO POO...即係話佢阿爸大便???

笑死我

別墅

回覆 8# Yana 的文章

我當初第一次聽到叫mama,個人真係成身熱晒........但聽多幾日,就係發肥四個陣時叫,同見到老豆同姐姐都係咁叫,我先知佢係只係發緊個音姐

大宅

睛靈勳章

Hi, SB,
你有無帶b返教會嗎? 我每個星期日都有帶架.
Sally

原帖由 sb_bb 於 09-5-11 23:46 發表
我BB五個月時開始叫媽媽,開頭以為佢只係發音,
後來發現佢係想食奶、想抱就叫媽媽,
係望住同埋伸手要我時同時講媽媽,
我問健康院係咪真係識叫,
姑娘話:你係咪都當佢係識,咁幾開心吖....=..= ...

複式洋房

Sally,我個仔領埋洗喇!
兩個月大嗰時已經領咗洗喇!
不過呢排就冇返,其實係食咗固體之後就冇返,
因為真係就唔到時間,
佢十點幾同六點幾食固體,
所以星期日早上就唔到,
星期六提前Mass都返唔到....
到時間定咗啲,就有流感,有啲驚....
希望盡快可以再返過啦!

原帖由 sally_koon 於 09-5-12 02:17 發表
Hi, SB,
你有無帶b返教會嗎? 我每個星期日都有帶架.
Sally

男爵府

我個b前日喊住搵我,叫咗幾聲,
之前2個幾月大時已經聽到佢喊到好似叫媽咁,但係今次係好明顯係叫「媽媽」架,因為佢係停一停唔喊,單叫「媽媽」,
聽到嗰陣真係好開心,對眼仲開始濕濕地添! 
為咗影低咁重要嘅一刻,我由得佢繼續喊,(超心痛 ),不過最後都影唔到。。。

要BB沖上雲霄, 努力中!我呢個仔呀玩就最叻!

別墅

聽到自己bb叫mama真係會好感動...

好期待囡囡叫mama 呀!!!!

依家佢都仲係識o向度尖叫咋......
My Love, My Soul mate~~

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

你地bb好叻呀
我個臭豬b就好多野講咁囉

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

嗯嗯
原帖由 mythseason 於 09-5-13 14:49 發表
聽到自己bb叫mama真係會好感動...

好期待囡囡叫mama 呀!!!!

依家佢都仲係識o向度尖叫咋......

別墅

我個第3女現在剛剛足7個月 , 如果我煮飯或離她太耐 ( 當然係在家 , 沒有出外 ) , 她一喊得耐會不停叫 " 吖而 " ; " 吖而 " , 我老公成日話人哋嗌咗您媽咪咁耐都唔應人 , 您係唔係聾㗎 ! 都唔知係咪真係叫媽咪 ? 唉 ! 我覺得係我老公一廂情願啫 !!

伯爵府

嘩~~

你地就好 la.. 個bb又叫 媽媽又叫爸爸,

我個囡囡成曰叫 ~哥哥~哥哥~哥~

激死我..
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

首頁

尾頁

跳至