想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

最短27日....最耐32日 (但大多數會28-30日)
最近開始用紅d check,但有d唔太明白...

紅d深粗係準備排?
但我又見有人寫早啲dodo...精子等卵子到?
又有人寫深粗轉淺先do?
又有人寫之後再補一次?

咁其實係點??

假設18號晚23:×× 驗到深粗...應該幾時do機會大?

17號早do左
18號早do左
其實呢2次係咪早左?浪費左?
係咪應該19/20號補一次?

Thanks

伯爵府

kamyee503 發表於 19-8-20 00:00

隔48小時左右do一次最能維持精子質素,深粗峰值等於就快排,轉淺左排左,精子可生存4日都得,卵子得1日,所以要驗密d捉轉淺時間。
大約do兩次就ok。
紅d驗前2小時唔好小便,唔好飲太多水。

子爵府

ipcs 發表於 19-8-20 00:06
隔48小時左右do一次最能維持精子質素,深粗峰值等於就快排,轉淺左排左,精子可生存4日都得,卵子得1日, ...

Thanks

即是話如18號晚深粗..照計19/20號就排(要驗密啲足時間)...一轉淺就dodo?定要等到好淺先?

轉淺係開始排??到好淺就完全排?

另精子可生存4日??咁即是排卵前4日do都有機會中?(即是其他人所說的精子等卵子?)

當19號排卵...咁即係16號-20號呢段時間dodo ?

伯爵府

kamyee503 發表於 19-8-20 02:14
Thanks

即是話如18號晚深粗..照計19/20號就排(要驗密啲足時間)...一轉淺就dodo?定要等到好淺先?

我第一胎是深粗do,第二晚轉淺晒無do,第三晚補do
第二胎是深粗前一日do,深粗第二朝do。

伯爵府

kamyee503 發表於 19-8-20 02:14
Thanks

我知道有個媽媽深粗之前4日do過一次,之後無do,中左,一心諗住係女,點知都係生仔。
我果2個又係仔。

別墅

ipcs 發表於 19-8-20 07:23
我知道有個媽媽深粗之前4日do過一次,之後無do,中左,一心諗住係女,點知都係生仔。
我果2個又係仔。
...

我無check紅d,但應該係有規律排卵

Last period: 7月28
Dodo: 8月8 (period後12日)
App 預計排卵: 8月10
Due day:8月25

我想問應該幾時驗?我見有人話last dodo後10到14日如果中都有個控,我今日驗乜都無,好失望

伯爵府

hyperbinbin 發表於 19-8-20 07:30
我無check紅d,但應該係有規律排卵

Last period: 7月28

我中第一胎之前果個cycle都是諗住自己經期準,不用捉排卵,點知就係捉錯時間,一有分泌就開始do,前後do過2次就無do,結果就快經期時未見M,又好似有好多徵狀以為有機,原來只係遲左2日嚟M,咁即係我無再do的日子先排卵。
第二個cycle用紅d即刻中。
根據你畀的資料,平時cycle長度是27日?
即是大約Day 13至Day 15排卵,如果真係8月25 due day,咁應該8月11至13日排卵,你8月10日do過一次,對上一次係幾時? 10號之後有無do?
我就排後11日先見紅d開始加深嘅,12日就確定有條50%深的粉紅色線,13同14日去到90%深喇。
如你是8月11日至13日排,你最快8月22日至24日會見到紅D由控變粉色再變極深
就算中今日白板都正常

別墅

ipcs 發表於 19-8-20 07:49

我中第一胎之前果個cycle都是諗住自己經期準,不用捉排卵,點 ...

平時cycle係28日
最後一次do係8月8 (day 12)
之後就無再do

我其實都想問下,紅d係check排卵,定驗孕?
點解day11用,8月22又可以用?(emoji)(emoji)

大宅

我問過醫生,佢建議最好排前兩次,排後一次
因精子要時間游上去,卵子生存24 hrs

如你排卵好準時,就好容易安排到,如你排卵唔準時要靠試紙,最好係你預差唔多時間開始隔日do

因醫生說連續兩天精子造唔切其實會浪費了

醫生亦說有時試紙的反映有時間差,所以最安全是你差唔多時間就隔日do, 安排到起碼排前兩次排後一次,直至你試紙及體溫都確認你已排卵,及你排卵後已do 了一次,當月就可以收工

大宅

hyperbinbin 發表於 19-8-20 08:19
平時cycle係28日
之後就無再do

主要是check 排卵,但如有孕紅d 也有反應,而綠d 比較慢才反映,所以有些人也用紅d 驗孕

伯爵府

hyperbinbin 發表於 19-8-20 08:19
平時cycle係28日
之後就無再do

紅D check排卵,因不懂分辦LH、HCG,故此排卵前及懷孕都會深色。
綠D驗孕但好遲鈍,我要dd+2先出粉色,dd+7先90%深,dd+10之後先100%深
如懷孕,紅D在due day會90至100%深色,dd+2深過對照線。
紅D在due day前3日左右開始極速加深代表有懷孕可能,但有些人唔中也會咁,所以也要驗孕去確定,紅D在臨近due day時深色只是叫糊。
8月8日最後一次, 咁有可能難中d喎,除非d精子超強。

伯爵府

yhyeung 發表於 19-8-20 08:21

同意呢個安排,因為精子要隔日放走先可以有最佳數量及質量,太耐唔做,排卵先做可能得返老弱殘兵,日日做又太少量,排前2次的話,第一次就可放走舊丁丁,第二次主力進攻,第三次增援包抄。

別墅

回覆 ipcs 的帖子

唔好意思,想插一句,如果兩日深粗,第二日晚多數轉淺,應該點做先係最好…?謝謝大家。

大宅

ipcs 發表於 19-8-20 08:32
同意呢個安排,因為精子要隔日放走先可以有最佳數量及質量,太耐唔做,排卵先做可能得返老弱殘兵,日日做 ...

是呀,醫生說其實關鍵在於第二次

男爵府

我本身會深粗2-3日左右先轉淺,深粗果日do丶隔日do

別墅

yhyeung 發表於 19-8-20 08:21

明白了,多謝你詳細嘅解釋(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

伯爵府

rockymeimei 發表於 19-8-20 09:15
回覆 ipcs 的帖子

唔好意思,想插一句,如果兩日深粗,第二日晚多數轉淺,應該點做先係最好…?謝謝大家。 ...

要睇返你對上一次係幾時,同埋你想生仔定生女多d喇,如果深色之前do左,咁深色第二日先補無問題,如果未do過就應該深色do,淺色再do。
如果想生女盡早do唔好補,受孕機會細左,因弱雞精子未必等到2-3日。
想生仔,愈近排卵do愈大機會,排後仲可以補,受孕機會較大。

別墅

ipcs 發表於 19-8-20 08:27

紅D check排卵,因不懂分辦LH、HCG,故此排卵前及懷孕都會深色 ...

我明白了,咁我應該買紅D

多謝你詳細的解釋(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

啱啱備孕,好多都唔明

別墅

ipcs 發表於 19-8-20 09:19
要睇返你對上一次係幾時,同埋你想生仔定生女多d喇,如果深色之前do左,咁深色第二日先補無問題,如果未do ...

點解生仔定生女都可以計到嘅?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

伯爵府

hyperbinbin 發表於 19-8-20 09:23
點解生仔定生女都可以計到嘅?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

決定胎兒性別的是精子所帶的性別染色體,X生女,Y生仔。
X精子較重,長命,游得慢d。
Y精子較輕,短命,游得快d。
當然計日子只會增加想要性別的機會率,但大把人搏唔到,只係叫做盡左自己努力而已。

首頁

尾頁

跳至