自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你們都是經官網訂票,還是用 agent ?一般是經濟位多少倍價錢?
要和親戚出門,兩家人共十人,直接一程去 London ,
其中有四個七十幾歲老人家,所以想坐舒適點。

PS: 人多,所以每人慳到兩三百,加埋都幾千,不喜勿插。

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

如果俾我,長者坐商務,其他一行人坐返經濟位了,訓一覺又差唔多一半機程了。
**我之前坐商務上官網訂有,旅行社網站又有,會格價。

珍珠宮

Darth 發表於 19-8-20 09:06
你們都是經官網訂票,還是用 agent ?一般是經濟位多少倍價錢?
要和親戚出門,兩家人共十人,直接一程去 Lo ...

商務客位,正常是經濟客位的2倍或以上,不是2,3百元only

老人家建議坐商務,如果真是太貴,就premium econ

後生的就坐econ

大宅

回覆 Darth 的帖子

如果唔怕轉機,坐Emirates ,係杜拜轉機。價錢比較優惠。飛機餐又好食。

別墅

我多數上國泰官網買的。
如果去倫敦,飛國泰的價錢大約是經濟位的5倍左右啦,你亦可以行開問下旅行社,唔同航空公司唔同價錢

瑪瑙宮

大廚勳章

倫敦都算係長途機。。。 商務同經濟嘅價錢可以相差係三倍以上。。

你有四個老人家。。條數都幾襟計。。。每人慳幾百個幾千蚊係唔夠㗎。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

長途機兩三百就算係英鎊/美金都慳唔到。一就坐中東機(但都唔會慳到呢個數字),但唔清楚而家有冇華籍空空少、老人家識唔識英文

珍珠宮

環保接龍勳章

ngokwan 發表於 19-8-20 09:21
商務客位,正常是經濟客位的2倍或以上,不是2,3百元only

老人家建議坐商務,如果真是太貴,就premium ec ...

我理解樓主知business貴, 所以開post問大家點樣/邊度買先最平, 每個慳2,3百, 10個已幾千。

珍珠宮

gracelam 發表於 19-8-20 09:43

我理解樓主知business貴, 所以開post問大家點樣/邊度買先 ...

係囉,我都係咁理解
樓上啲jm好似會錯意

回樓主
我冇經agent買,經官網買
未試過上唔到機
有朋友試過經agent買,之後話班機full
上唔到機
我都唔太明,可能agent買時係撘旅行團買掛

子爵府

我理解樓主知business貴, 所以開post問大家點樣/邊度買先 ...

x2, 我都係咁理解。
我鍾意上Skyscanner 比下價錢。

大宅

ngokwan 發表於 19-8-20 09:21

老人家建議坐商務,如果真是太貴,就premium ec ...

我意思係,希望找一個平的方式買商務,
例如如果 agent 比 官網每人平 300 ,我地 10 人就平 3000 了。

子爵府

回覆 Darth 的帖子

10個可試下問agent 同CX sales 有冇團體票offer,正常依家直接訂比agent 平

子爵府

我經agent 買,平過官網買好多!因好多時二人同行promotions

wcpcelia    發表於 19-8-21 10:23

大宅

好采有幾位明我意思。

其實,商務點可能只貴幾佰?

大宅

mamee 發表於 19-8-20 09:51

x2, 我都係咁理解。

thanks
我會去 skyscanner 比較

大宅

正常真係要價好多網同問經紀,永安, skyscanner,連埋酒店訂理應更平。同埋你地咁多人, 搵下用邊張信用卡多積分or回贈or多理數, 除時多張台灣來回機票 。真係搵1,2日全力去搵。 我4人去泰國左睇右睇都慳成1千蚊,你地10人去咁完,可以2,3千。

Darth    發表於 19-8-20 10:08

子爵府

不如book private jet 淡季有時半價

男爵府

樓上嗰啲都完全冇答過你問題我明白你意思,樓主都唔係話搭唔起商務,係問邊度買有優惠,反正都係買,每個平$200 ,10個人都平兩千啦,點知樓上個個叫樓主轉返去買Econ

講返我個情況,上年我係直接上CX 官網買,我記得當時好似做緊匯豐卡優惠減幾百,當時我分咗幾張單買

用戶要求終止服務

牛年勳章

Darth 發表於 19-8-20 09:57
我意思係,希望找一個平的方式買商務,
例如如果 agent 比 官網每人平 300 ,我地 10 人就平 3000 了。

如果經 agent 買平 $300 一張,我寧願官網買啦!有咩改動都直接 d,同免咗 agent 收費。CX 有時有 HSBC 信用卡優惠,滿幾多減 $800,唔急嘅可以留意吓!
未經許可,請勿轉載

侯爵府

回覆樓主:

我們自己上官網買, hk airline business rebooking不用$(cx要1800), 如經agent有時更貴. 直接去官網買又不用比travel agent rebooking fee(如有). 如一年去幾次同一地點可買年票.

例:去vancouver一年三次round trip business, 可二人用, 才68000, 仲送120000miles, 可換一次Vancouver business round trip, 變相68000搭四次, 平過cx好多

首頁

尾頁

跳至