時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

goodman2006 發表於 19-8-21 15:38
用暴力怎說也是不對的,同意要嚴肅處理。但醫院是否可將 CCTV 片段只交事主親人呢?根據私隱條例,保障資料 ...

私隱條例又真係好值得斟酌,記得以前幼稚園校方發咗份通告俾我哋,連影自己個仔女幅相都話唔得,因為有其他小朋友上鏡,而家咁樣公開唔知有冇啲首尾要跟。

但諗唔明白點解選擇在記者會上公開而唔選擇報警處理。而中途已經有兩個月時間。點解仲要一拖再拖?無端端都打阿伯,中途都唔知打過幾多個人?市民就話唔識,點解啲立法局議員咁樣諗嘢㗎?好難明白佢哋在想什麼?依個做法好有問題。

公爵府

goodman2006 發表於 19-8-21 15:38
用暴力怎說也是不對的,同意要嚴肅處理。但醫院是否可將 CCTV 片段只交事主親人呢?根據私隱條例,保障資料 ...

私隱條例又真係好值得斟酌,記得以前幼稚園校方發咗份通告俾我哋,連影自己個仔女幅相都話唔得,因為有其他小朋友上鏡,而家咁樣公開唔知有冇啲首尾要跟。

但諗唔明白點解選擇在記者會上公開而唔選擇報警處理。而中途已經有兩個月時間。點解仲要一拖再拖?無端端都打阿伯,中途都唔知打過幾多個人?市民就話唔識,點解啲立法局議員咁樣諗嘢㗎?好難明白佢哋在想什麼?依個做法好有問題。

大宅

小小bb 發表於 19-8-21 15:19
我無撐警/黑衫。但如果一定要比其中一方管治香港治安,我別無他選一定係警察。起碼咁多年我都未中過招,我 ...

咪就係咁簡單囉!班暴徒無法無天,想用個別警察例子來打沉個政府,別痴心妄想,個別警察犯罪,有證有據的,監獄亦是佢地的終點站。一班烏合之眾想奪權,就去綁架民生,逼人支持佢,我係絕不低頭的。我睇唔到將來香港落入呢班暴徒手裏會好過現在,可以肯定地講會差過現在100倍。

大宅

回覆 wongcy 的帖子

推俾啲建制議員啦,叫佢地俾壓力醫管局啦 !
病人冇私隱咩 ??

公爵府

GeArBe 發表於 19-8-21 16:03
回覆 wongcy 的帖子

推俾啲建制議員啦,叫佢地俾壓力醫管局啦 !

朋友剛剛同我講,以前佢阿爸入醫院懷疑受到虐待,要求院方提供CCTV,但被拒絕。咁其實用乜嘢理由先可以申請到CCTV呢?

大宅

回覆樓主:

我想問個阿伯襲警重告唔告?

子爵府

一定係黑醫護不按程序報警!

子爵府

holt2072 發表於 19-8-21 14:27
唔好攪分化啦!別有用心,全世界的警察都有好有壞的,凈係針對香港警察?定係想用個別例子來打擊警察 再攪 ...
希望你冇事,情緒咁波動。

大宅

wongcy 發表於 19-8-21 09:23
回覆 ckfamily 的帖子

咁醫管局要出泥講清楚咩情況下病人個間房係會有CCTV ?

醫院差唔多全部獨立病房、隔離病房或一啲特別病房都有cctv,有cctv嘅房門口會貼有notice,入住前護士亦會向病人和家屬講房內有cctv,要換衫或做啲私人嘢就入廁所,如病人自理能力低,醫護或助理入房幫病人換片、抹身或進行其他醫療護理程序時,亦會拉簾遮住cctv

cctv直接駁出護士站,病人情況嚴重的連房內嘅監測儀器reading都會駁出護士站,讓醫護人員「監察」病人情況,而唔係你講嘅「監視」

大宅

wongcy 發表於 19-8-21 09:23
回覆 ckfamily 的帖子

咁醫管局要出泥講清楚咩情況下病人個間房係會有CCTV ?

任何人都有權向醫院申請medical documents,包括住院期間嘅所有檢查報告、醫護人員手寫嘅記錄、chart、clinical photo和cctv等等,以我所知只需向醫院有關部門填表同比錢就可以
呢條錄影片段係當事人家屬跟正確程序向醫院「申請」,並唔係你所講嘅「溜出」

大宅

回覆樓主:

正 lor, 而家竟然瀨醫院唔報警。人地怕咗你地呀,明唔明?!

大宅

小小bb 發表於 19-8-21 15:47
私隱條例又真係好值得斟酌,記得以前幼稚園校方發咗份通告俾我哋,連影自己個仔女幅相都話唔得,因為有其 ...

入住前會同病人或家屬講房內有cctv,方便醫護人員監察病人情況,如果真係覺得私隱咁重要唔比影嘅話,你絕對有權拒絕入住,同醫生簽張DAMA form就可以返屋企

當時人家屬於事發後兩日已向警察投訴科投訴,只係事件被不了了之啫
另外向醫院申請醫療報告記錄需時,由填申請表至報告到手差唔多要一個月甚至更長時間

大宅

仲撐差人嗰啲真係無人性,好彩呢個有拍到,無拍到既示威者被黑警打得應該更加嚴重

大宅

teresakei 發表於 19-8-21 18:52
仲撐差人嗰啲真係無人性,好彩呢個有拍到,無拍到既示威者被黑警打得應該更加嚴重 ...

贊同,喺醫院唔係自己地頭對個阿伯都咁打法,真係唔敢想像被拉到警署嘅後生仔下場係點

別墅

teresakei 發表於 19-8-21 18:52
仲撐差人嗰啲真係無人性,好彩呢個有拍到,無拍到既示威者被黑警打得應該更加嚴重 ...

這單case涉案的警察唔撐,但繼續撐警嚴正執法,守護香港,對付暴徒。講無人性一定唔及班暴徒、泛民政棍已員!

水晶宮

小小bb 發表於 19-8-21 15:47
私隱條例又真係好值得斟酌,記得以前幼稚園校方發咗份通告俾我哋,連影自己個仔女幅相都話唔得,因為有其 ...

夾啱時間放料囉
平日攞黎講無noise 無用

依家暴徒靜咗少少落黎
咪要好似呢度 post咁
push 一push 囉

大宅

catcat笑 發表於 19-8-21 10:17
agree
bk jm好多都係咁,大家有不同意見可以互相討論,但未了解詳情就發表意見、或喜歡做標題黨,仲要說惡 ...

佢自己無知唔緊要呀 ,但影衰埋我呀,俾人覺得BK jm都係無知婦孺

公爵府

cychan316 發表於 19-8-21 17:55
入住前會同病人或家屬講房內有cctv,方便醫護人員監察病人情況,如果真係覺得私隱咁重要唔比影嘅話,你絕 ...

而家資訊咁多,公說公有理婆説婆有理,雙方P圖P到玩緊超級高難度的找不同遊戲。好難分辨真偽了。根據警方所說是找不到當事人。唔知真定假。所以我唔會撐任何一方,而家講乜都係假,期望大家遵守法律守護香港才是真正愛香港。

公爵府

BKsquare 發表於 19-8-21 20:57
夾啱時間放料囉
平日攞黎講無noise 無用

時間性係有啲奇怪。但不作揣測。我唔明仲需要炒作啲乜嘢?涉案警員唔係已經捉咗咩?欣賞警方的效率同公正。

至於近來嘅暴動係兩件事嚟嘅,冇必要混為一談。不守法的都應該受到懲處。這就是香港的法治精神。

首頁

尾頁

跳至