論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

工人姐姐9月尾完約,但有17大假要扣,所以9月頭會走,平時每個月會比food allowance,想問如果佢扣嗰17大假駛唔駛pro-rata 計番food allowance,抑或淨係計到佢走嗰日呢?
Thank You(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

phwong 發表於 19-8-26 16:00
工人姐姐9月尾完約,但有17大假要扣,所以9月頭會走,平時每個月會比food allowance,想問如果佢扣嗰17大假 ...

完约日,計返嗰個月人工,做到邊日,計到邊日
另加17 日假期工資,不用計food allowance

男爵府

好媽媽勳章

細姐姐 發表於 19-8-26 17:50
完约日,計返嗰個月人工,做到邊日,計到邊日
另加17 日假期工資,不用計food allowance
...

唔該哂JM

仲有一個問題,佢做左4年,係咪要比遣散費佢呢?

子爵府

phwong 發表於 19-8-27 10:55
唔該哂JM

仲有一個問題,佢做左4年,係咪要比遣散費佢呢?

4 年,唔使遣散費,唔好俾工人老點

男爵府

好媽媽勳章

細姐姐 發表於 19-8-27 10:56
4 年,唔使遣散費,唔好俾工人老點

想請教一下,唔係做滿兩年有遣散費,做滿五年就要比長期服務金咩?

子爵府

phwong 發表於 19-8-27 13:40
想請教一下,唔係做滿兩年有遣散費,做滿五年就要比長期服務金咩?
...

如你以後唔再用工人,取消職位,就要俾遣散

你的情况是怎樣?

男爵府

好媽媽勳章

細姐姐 發表於 19-8-27 13:41
如你以後唔再用工人,取消職位,就要俾遣散

你的情况是怎樣?

是老人家開始返日間中心,咁工人就無乜野做,但如果老人家唔肯返中心,就可能要請番個工人....因為家中仲有人幫忙照顧,所以暫時唔駛要工人姐姐住,最重要係工人姐姐又開始唔乖

子爵府

phwong 發表於 19-8-27 13:45
是老人家開始返日間中心,咁工人就無乜野做,但如果老人家唔肯返中心,就可能要請番個工人....因為家中仲 ...

咁你唔使講唔再請工人
你係揾緊新工人,只係未啱心水,講真,老人家只會越來越需要照僱,唔會唔再需要工人
你可以去一两間agent 登記揾工人,以證明你係需要再請工人,如果唔係,工人會屈你俾遣散費

首頁

尾頁

跳至