自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

阿女九月升B1英中,想搵補習老師。係用英文幫阿女補習?定係中文補習?(例如補 數學)
Thx!

水晶宮

回覆樓主:

通常會廣東話講,terms 咪用英文囉
當然你可要求全英文嘅,乜都有得揀

珍珠宮

環保接龍勳章

Crystal03wong 發表於 19-8-26 17:41
阿女九月升B1英中,想搵補習老師。係用英文幫阿女補習?定係中文補習?(例如補 數學)
Thx!
...

中學數學上堂已經用英文教, 如果英文唔好補習就梗係用中文教易明D。否則一舊雲更加唔明!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我之前係廣東話+英文教材/練習。如果個學生係領悟得比較差,冇自信,就更加應該用廣東話。

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

gracelam 發表於 19-8-26 18:04
中學數學上堂已經用英文教, 如果英文唔好補習就梗係用中文教易明D。否則一舊雲更加唔明!
...

阿女係中文小學升英中,本身英文ok,但係數學轉做英文教學,擔心適應得唔好打擊自信

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

呢個問題有點怪, 通常講解梗係用返廣東話啦, 好少會 用全英。 如果係指啲 terms , 補習老師應有能力解釋, 佢唔掂㗎你都無謂請佢
總有離別的時候

珍珠宮

環保接龍勳章

Crystal03wong 發表於 19-8-26 18:12
阿女係中文小學升英中,本身英文ok,但係數學轉做英文教學,擔心適應得唔好打擊自信
...

我女都係中文小學上英中, 數學科佢適應左一兩個月就ok. 如果英文及數學底好, 就不用太擔心, 小朋友適應力好高。 加油!

另外如果英文底差, 抆車邊抽入英中就真係比較辛苦!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

2024年龍年勳章

理解通常都係廣東話,係做數呀果時先係英文既者

子爵府

gracelam 發表於 19-8-26 18:16
我女都係中文小學上英中, 數學科佢適應左一兩個月就ok. 如果英文及數學底好, 就不用太擔心, 小朋友適應力 ...

聽你講適應一兩個月就OK,我個心定好多。
謝謝你

子爵府

Chowying 發表於 19-8-26 18:14
呢個問題有點怪, 通常講解梗係用返廣東話啦, 好少會 用全英。 如果係指啲 terms , 補習老師應有能力解釋 ...

明白謝謝你

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至