跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

affair 發表於 19-8-28 16:59
我冇加藉,諗住搞PNP, 但移民公司收費好貴,要20萬加幣、冇咁多錢搞

咁貴?邊個agent呀?

大宅

helibb 發表於 19-8-27 19:40
回覆 jojosesame 的帖子

- 準備何時起行?半年後返工

請問你係邊類公司可以內部調職?金融/銀行?

大宅

goofrey 發表於 19-8-30 20:32
真好, 有咁多同路人。我睇緊d form ,8 成都好straight forward. 2 成要諗清楚點証明。 (emoji)(emoji)
...

請問你也是申請配偶嗎?我老公回港成20年,是公民但已declare non resident,你知唔知道要唔要先declare番resident才遞spousal sponsorship application呢?

大宅

我冇加藉,諗住搞PNP, 但移民公司收費好貴,要20萬加幣、冇咁多錢搞

加拿大當地agent

大宅

tamichu 發表於 19-8-31 11:20
請問你也是申請配偶嗎?我老公回港成20年,是公民但已declare non resident,你知唔知道要唔要先declare番 ...

我老公冇declare non resident. 未睇到係咪要declare 番做 resident 就唔知啦。

你地諗左返去land 邊度未呀?

大宅

goofrey 發表於 19-8-31 15:57
我老公冇declare non resident. 未睇到係咪要declare 番做 resident 就唔知啦。

你地諗左返去land 邊度 ...

我地多倫多,你地呢?
我今日去問過agent,佢叫我老公最好declare番做稅務居民先,但我從好多post都見過話冇做呢個step,即是non resident status遞form...真頭痛,好想盡快可遞出...

大宅

tamichu 發表於 19-8-31 23:33
我地多倫多,你地呢?
我今日去問過agent,佢叫我老公最好declare番做稅務居民先,但我從好多post都見過話 ...

因為老公屋企人係多倫多 ,所以都應該係多市

大宅

回覆 tamichu 的帖子

其實不用特別去declare 番係resident 的。你亦不用這麼急要申請Spousal sponsorship. 等你老公番到加拿大長住的頭一個報稅時間去報稅,他自然自動變番resident 的。而你們一起過加時才申請spousal sponsorship, 在這時你可一起申請work permit ,可在加工作。現在在inland 申請好快的,我朋友舊年申請佢老公都只用了半年到,但移民官會questions 你們的關係,我朋友就算有個十幾歲的孩子,也問好詳細。但最好有足夠saving 話比移民官,你先生可support 你在加的生活,如當時老公有工作做緊,就更好的。

大宅

goofrey 發表於 19-9-1 00:08
因為老公屋企人係多倫多 ,所以都應該係多市

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)同路

大宅

chmanpong 發表於 19-9-1 01:12
回覆 tamichu 的帖子

其實不用特別去declare 番係resident 的。你亦不用這麼急要申請Spousal sponsorship. ...

多謝你資料!我地境外境內都有考慮。唯一消極d想是怕在境內申請萬一唔批就唔知點好,而境外就批好晒才走,安心好多!
如果境內,我地希望賣晒層樓清晒cut晒hk資產才番來,萬一唔批,hk乜都冇晒好徬徨。

複式洋房

回覆樓主:

準備今个星期入纸 sponsorship

大宅

Lj2015 發表於 19-9-1 10:52
準備今个星期入纸 sponsorship

可以分享下嗎?是境外境內?自己填form?如果是,可否請教下form入面一些不明白地方?

大宅

你申請什麼省提名呀,我已經申請NBPNP 有聯邦號,你D價錢同我差好多

大宅

你係行咩PNP? 20萬加紙係做僱主移民? 其他應該唔會有咁貴

複式洋房

tamichu 發表於 19-9-1 22:44
可以分享下嗎?是境外境內?自己填form?如果是,可否請教下form入面一些不明白地方?
...

不好意思,太耐無入來
現準備依幾天寄出
有問題大家研究下

別墅

我老公都正準備填表申請我,但張表好似好煩又怕填錯,請問搵agency做家庭團聚手續要幾錢?有介紹嗎(歡迎PM我)?

男爵府

20萬?我朋友最近搞都係10萬到。仲要係當地律師樓wor

別墅

jojosesame 發表於 19-8-27 09:29
- 準備何時起行?
- 用什麼方式?
- 成本?

我也想移民⋯但可惜我冇資格⋯依家計劃我個女明年去讀社區學院2年,再升大學!先打算送走佢先⋯希望慢慢可以成功⋯我是單親媽媽,資金有限,見步行步啦

大宅

helibb 發表於 19-8-27 19:40
回覆 jojosesame 的帖子

- 準備何時起行?半年後返工

我都係搞緊內部調職,有興趣可以交流下點申請PR。

男爵府

請問可以在那裏找到 form ?我也是想境外申請配偶入境

首頁
12345...8

尾頁

跳至