自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大家有咩好辦法,零食就食,正餐小半碗,有時幾啖就算,冬天都叫食多少少,呢d天氣真係唔肯食,佢介曬奶粉,係咪補奶粉比佢,定有咩可以增重或者開胃

水晶宮

回覆樓主:

减零食,多d運動,正餐自然食多d。

珍珠宮

hate3party 發表於 19-8-28 14:08
大家有咩好辦法,零食就食,正餐小半碗,有時幾啖就算,冬天都叫食多少少,呢d天氣真係唔肯食,佢介曬奶粉 ...

暫時唔好買零食

子爵府

Jane1983 發表於 19-8-28 14:23
减零食,多d運動,正餐自然食多d。

因為醫生話佢生長線跌穿5,要增肥,哥哥就要減肥

36日咋...緊張緊張

子爵府

ernbe 發表於 19-8-28 14:25
暫時唔好買零食

醫生話小食多餐,平時紫茶,蛋糕餅仔,零食已經改左做番薯,粟米杯,提子,藍莓呢類方便,唔使返工就話自己整,遲d工人到左唔知可唔可以跟到
36日咋...緊張緊張

伯爵府

same here。。。我都諗唔到辦法。 我個仔直頭係唔鐘意食野。 所以啲人話餓佢一,二餐包佢食呢一招完全唔駛用。。。我都頭痛中。

大宅

回覆樓主:

將零食變成d麵包蛋糕牛奶芝士果仁酸奶果d,正餐係咪唔啱口味,煮d佢鍾意嘅,我女唔點食飯,所以晚餐時不時煮麵或者意粉皮薩。

子爵府

Danjunior 發表於 19-8-28 14:31
same here。。。我都諗唔到辦法。 我個仔直頭係唔鐘意食野。 所以啲人話餓佢一,二餐包佢食呢一招完全唔 ...

佢地真係可以唔食2餐架,都唔知點忍,我遲d食個人已經想發脾氣
36日咋...緊張緊張

子爵府

fuddlewuddle 發表於 19-8-28 14:31
將零食變成d麵包蛋糕牛奶芝士果仁酸奶果d,正餐係咪唔啱口味,煮d佢鍾意嘅,我女唔點食飯,所以晚餐時不時 ...

正餐都係家常菜,蒸下肉餅,排骨, 番茄炒蛋 西芹雞柳 普通菜,真係唔知點配搭
零食已經係比呢d唔知係咪餅蛋糕太飽肚
36日咋...緊張緊張

大宅

hate3party 發表於 19-8-28 14:35
正餐都係家常菜,蒸下肉餅,排骨, 番茄炒蛋 西芹雞柳 普通菜,真係唔知點配搭
零食已經係比呢d唔知係咪餅 ...

蛋糕如果中午俾我會當佢食咗果餐。妳留意佢邊樣夾得多就煮多d果類型,或者問下佢俾佢或是晚上食d咩。炒飯炒面炒米粉會唔會肯食d

男爵府

減齡達人勳章

大家有咩好辦法,零食就食,正餐小半碗,有時幾啖就算,冬天都叫食多少少,呢d天氣真係唔肯食,佢介曬奶粉 ...

唔比零食係我對付個仔唔食飯既時候用...
只要乖乖食晒飯,下午茶可以有自選零食

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

食完正餐比小小雪糕哄下佢

伯爵府

介零食,只食一日三餐

有D人天生細食,非正餐時間都有野食緊唔肚餓,正餐又點食得落

伯爵府

hate3party 發表於 19-8-28 14:28
醫生話小食多餐,平時紫茶,蛋糕餅仔,零食已經改左做番薯,粟米杯,提子,藍莓呢類方便,唔使返工就話自 ...

番薯,粟米杯....好飽肚喎,仲點有胃口食正餐

子爵府

mysterious22 發表於 19-8-28 15:28
番薯,粟米杯....好飽肚喎,仲點有胃口食正餐

醫生又話唔好比餅,蛋糕,小食多餐,真係好難諗
36日咋...緊張緊張

子爵府

mysterious22 發表於 19-8-28 15:24
介零食,只食一日三餐

有D人天生細食,非正餐時間都有野食緊唔肚餓,正餐又點食得落

不過醫生話細食要比5餐,早餐,茶點,午餐,茶點,晚餐
36日咋...緊張緊張
回覆 hate3party 的帖子

Hello hate3party,小朋友食左零食有機會影響正餐胃口, 建議先減少小食次數/份量, 正餐方面,媽媽可以改變食物既外觀, 好似用卷蛋、熟食物整既壽司、飯團、三文治等等, 比小朋友一齊參與製作過程, 有新鮮感都能夠增加佢食野既興趣架! 媽媽有冇試過呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

侯爵府

紫菜包飯會唔會食多D?我仔細時好快包一碗,間唔中整吓壽司等、一路玩一路食,次次食好多
仲有夏天整吓冷麵、手撕雞、凍豆腐

子爵府

kayen 發表於 19-8-28 16:08

紫菜包飯會唔會食多D?我仔細時好快包一碗,間唔中整吓壽司等 ...

如果假期一餐半餐都可以,平時放工我得45分鐘左右煮好晚餐,所以呢個方法玩幾次就ok長久我相信我無咁既時間
36日咋...緊張緊張

侯爵府

hate3party 發表於 19-8-28 16:11
如果假期一餐半餐都可以,平時放工我得45分鐘左右煮好晚餐,所以呢個方法玩幾次就ok長久我相信我無咁既時 ...

係759買D紫菜,好似韓國人咁就一碗白飯自己包,我仔早餐久唔久就咁包嚟食+隻煎蛋

wcpcelia    發表於 19-8-30 16:23

首頁

尾頁

跳至