懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

意外第三胎!岩岩9w2早兩日照到有閃閃,醫生同我講時我竟然無開心既感覺.....個心仲諗點解會有心跳?仲不停諗會唔會小產呀?自從驗到有左就未開心過,係太多顧慮定有抑鬱?個心好似有舊石頭咁壓住,好辛苦!

男爵府

jimmycow 發表於 19-8-30 09:54
意外第三胎!岩岩9w2早兩日照到有閃閃,醫生同我講時我竟然無開心既感覺.....個心仲諗點解會有心跳?仲不停 ...

其實唔關產前抑鬱時係你本身根本唔想要呢一胎。如果選擇咗接受嘅話,你要用過另外一個方式去睇吓點樣接受

子爵府

意外第三胎!岩岩9w2早兩日照到有閃閃,醫生同我講時我竟然無開心既感覺.....個心仲諗點解會有心跳?仲不停 ...

我都係咁,頭2個星期成日喊

我本來仲約埋家計會做終止懷孕,但係喊得仲勁

照超聲波前仲諗:一日未照都未必係嘅!點知我都未準備好,已經係個screen度見到bb...

終於由唔接受到接受,又覺得好對唔住細b...

別墅

如果決定咗就勇往直前啦,三個小朋友都有三個嘅好處㗎。如果經濟OK有人幫手嘅話,兩三年好快過

大宅

moksamuel 發表於 19-8-30 11:42
其實唔關產前抑鬱時係你本身根本唔想要呢一胎。如果選擇咗接受嘅話,你要用過另外一個方式去睇吓點樣接受
...

你講得岩意外有左我第一個諗法係唔要.....到依家照到仲驚,唔知有咩方法面對!

大宅

MMQ 發表於 19-8-30 11:49
我都係咁,頭2個星期成日喊

我本來仲約埋家計會做終止懷孕,但係喊得仲勁

抱抱.....我同你一樣個心好難受,覺得對BB唔住!好似好多問題都解決唔到,有好多野諗有好多野要搞,總之就係無開心既感覺......

大宅

荃灣花師奶 發表於 19-8-30 12:11
如果決定咗就勇往直前啦,三個小朋友都有三個嘅好處㗎。如果經濟OK有人幫手嘅話,兩三年好快過
...

太多未知之數.....本身我自己係好有計劃既人,所以依家好不知所措!

大宅

回覆樓主:

意外懷孕擔心肯定會有,但平靜個人諗下,BB嚟得就係同你地有緣,之前2個你都搞得搭掂,你有晒經驗多1個肯定搞得掂,只係開始時未接受到啫,耐啲你又會有返為人母嘅喜悅㗎啦
加油呀媽媽,你一定得!

子爵府

jimmycow 發表於 19-8-30 12:48
抱抱.....我同你一樣個心好難受,覺得對BB唔住!好似好多問題都解決唔到,有好多野諗有好多野要搞,總之就 ...

係呀~ 真係好似好多問題解決唔到咁

而我老公係好樂觀嘅人,佢覺得船到橋頭自然直 同埋佢真係好鍾意同好錫小朋友

不過因為我太後知後覺,bb已經有心跳有手腳唔捨得放棄佢,咁為有改變自己去接受囉

你都9w2其實都唔會放棄,咁只好扭轉自己心態接受細b,一齊加油丫

男爵府

決定左就唔好諗咁多啦,你可以諗下你之前嗰兩個小朋友啱啱出世之前嘅快樂,其實好多人都係咁樣嘅情況船到橋頭自然直

別墅

可能因為你太多嘢要擔心啦,其實BB揀得你,就係認為你係一個好媽媽你做得到,你要加油呀

大宅

唔好諗咁多啦正如樓上有姊妹話齋BB揀得你一定係有佢嘅原因㗎啦,開開心心再做媽媽啦

大宅

MMQ 發表於 19-8-30 13:25
係呀~ 真係好似好多問題解決唔到咁

而我老公係好樂觀嘅人,佢覺得船到橋頭自然直 同埋 ...

我老公同你老公一樣天生好樂觀,又係好鐘意小朋友!佢覺得所有問題都會解決到......你依家幾週?

大宅

Archung106 發表於 19-8-30 13:21
意外懷孕擔心肯定會有,但平靜個人諗下,BB嚟得就係同你地有緣,之前2個你都搞得搭掂,你有晒經驗多1個肯定 ...

聽到你咁講我仲內疚⋯⋯

大宅

jimmycow 發表於 19-8-30 17:20
聽到你咁講我仲內疚⋯⋯

媽媽你可能係剛懷孕受荷爾蒙影響到心情,所以先會有啲負面情緒啫,唔好再諗返之前啦,唔好比自己內疚啦,而家好好地養胎,同老公同屋企人商量下日後安排,放鬆心情迎接BB出世
媽媽你2個都搞得掂,第3個都一定冇問題,加油呀

大宅

多謝你地既鼓勵......依家得老公知道仲未同屋企人講,唔知點開口好擔心......又唔想去做產檢,每一日都好攰又要返工,岩岩我上司先話我呢排表現差左、情緒又好唔穩定....我都唔知點算好!

男爵府

我有第二胎果時反而個人焦慮仲多過開心,成日會諗bb會唔會有一日冇左,不過有第一胎既經驗,仲有老公會盡量拎假陪我做檢查,幫手家務,所以都叫做慢慢調整返好心情

有興趣可以玩呢個產後抑鬱test,俾你參考下
http://www.happymom.hk/

首頁

尾頁

跳至