時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

回覆樓主:

老實我唔支持林鄭, 睇唔起政府官員, 除了警察, 無論高/低職位, 只做烏龜。
但呢個時間, 槍口對外, 一定要撐警察之餘, 其他的不滿放埋一邊, 唔可以再分化。
香港一向是示威之都, 是和平理性的。
唔可以俾班暴徒再亂香港, 所以大家要齊心, 消滅禍害, 消滅曱甴, 捉晒暴徒去坐監。

子爵府

rb2016 發表於 19-9-1 22:57
我好想支持林鄭,但政府除左識講“譴責”,為我們小市民做過啲乜?!
我覺得“好打得”嘅係香港警察,唔係 ...

好彩仲有好打得既警察,非常感動,但咁落去真係唔係辦法,成班暴徒搗亂香港,政府要強硬,提升武力清場。再求吓阿爺幫手啟動機制法制審佢地班人。

珍珠宮

支持!

禁止訪問

珍珠宮

414928 發表於 19-9-1 22:46
香港已經係嚴峻的關口,經過兩個多月被暴徒的滋擾,大家心中有怨是可以理解的。暴徒只有一個目的就係奪權, ...

我都係咁話!香港政府係有啲廢,但一日仲有政府正常運作,我地一日都仲可以一國兩制,再搞 ,出咗事比大陸接管咪仲衰!唔通旨意英美打救咩?人地啋你都傻啦!

仲有,到底啲人明唔明,如果香港警隊失守,香港就會比解放軍或武警接管!我唔知點解佢地仲要去攻擊警察?攻擊警察咪即是將香港雙手奉上比解放軍!

侯爵府

回覆樓主:

其實特首都講過, 香港嘅根基在於法治, 所以暴徒只能用法治制裁. 亂槍掃射殲滅暴徒何其容易, 香港警察如此克制就係為咗唔好令香港陷入萬劫不復之地. 萬一搞到死人或嚴重傷亡, 整個社會就翻天覆地了. 君不見反對派同外國社會每次見到警察開槍或者去商場/地鐵捉暴徒幾咁雀躍, 聲稱 無差別傷害市民, 為的就是要激起民憤, 製造社會混亂. 所以政府決不可任意升級武力. 而且很遺憾香港市民長年沉浸於獨媒洗腦, 這次的事件雖令某部分仲有得救的市民認清事實... 但只要政府行為有些少偏差, 就會激起民憤. 所以必須小心行事, 最近已經捉多咗人, 希望有多些阻嚇作用...

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

而家只有反暴力!反暴徒!反曱甴!其他嘢等搞掂班暴徒曱甴後先算 , 首先要回復平靜、言論同出街嘅自由

支持警察!
支持政府!(暫時相信佢有苦衷先)

侯爵府

回覆樓主:

同埋我不知道政府同阿爺有冇打算連根拔起所有製造社會混亂的分子( 包括議員、間諜、毒媒等) 今次事件抽出不少毒蟲, 時間越耐可能收集的證據越多... 之前有位jm分享, 我覺得很有道理. 香港嘅問題真係冇可能等到2047先來爆

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

好媽媽勳章

redhot 發表於 19-9-1 23:22
我都係咁話!香港政府係有啲廢,但一日仲有政府正常運作,我地一日都仲可以一國兩制,再搞 ,出咗事比大陸 ...

實際係有人想64在香港翻版

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

maomaofafa 發表於 19-9-1 23:26
其實特首都講過, 香港嘅根基在於法治, 所以暴徒只能用法治制裁. 亂槍掃射殲滅暴徒何其容易, 香港警察如此克 ...

題外話一說,我見到警察被打都想開槍(憤怒中),但冷靜過後大家有無想過----可能會殺人呀!開左槍之後警察要面對什麼壓力(先唔講法律問題),自己良心呀!暴徒還細沒想後果(個腦廢左唔識想),但一個正常人怒氣過後點面對個結果,如果沒有授過訓練,要去到殺人唔係睇tbb劇咁簡單,所以要欣賞警察的克制而唔係指責佢唔開槍。

洋房

maomaofafa 發表於 19-9-1 22:59
其實有邊個比政府更加想打爆啲暴徒, 但香港不是新加坡, 不可以學李光耀咁強硬, 不可以學美國用真槍射殺示威 ...

政府都好難做

男爵府

回覆樓主:

支持唔落林鄭
但我支持警察嚴正克制地執法

大宅

支持香港政府!
支持香港警察!

男爵府

支持香港政府
支持香港警察

大宅

回覆 kitlinggloria 的帖子

me too林鄭上台之後搞到香港笠笠亂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

blackypurin 發表於 19-9-1 23:34
實際係有人想64在香港翻版

沒錯,所以唔想六四

翻版係香港出現,就要撐政府撐警察。

男爵府

回覆樓主:

日日打遊擊甘,辛苦了警察!

複式洋房

其實我唔支持政府架,只係更加唔支持班所謂嘅示威者,結果就俾人話係藍絲支持政府

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

414928 發表於 19-9-1 22:46
香港已經係嚴峻的關口,經過兩個多月被暴徒的滋擾,大家心中有怨是可以理解的。暴徒只有一個目的就係奪權, ...

我不滿政府太軟弱,但我一定支持政府,支持警察,對抗暴徒。

大宅

ChuChu0808 發表於 19-9-1 22:52
我支持警察,但對政府愈來愈失望

明白明白,怒其不爭。現在首要目標係制止暴力,不如把失望先放低,恢復和平為先

首頁

尾頁

跳至