時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

警察好嘢 維持香港社會公共秩序
https://www.facebook.com/368513580020590/posts/1333075080231097/

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

yk8ky    發表於 19-9-2 15:25

男爵府

支持警察,加油!

男爵府

呢幾位用棍擋開D記者, 唔比佢地圍實晒. 呢個方法好好
我住種花家

珍珠宮

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實,違反禁制令係咪會大罪D.

男爵府

警察加油!!

瑪瑙宮

向香港警隊致敬

珍珠宮

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

之前玩得咁開心,好似都耐佢地唔何,依家出咗禁制令,會唔會罰重D,
有冇識法律嘅姊妹答吓。

珍珠宮

我在場的話都一定會貢獻出我肥胖嘅身軀去隔開記者!

瑪瑙宮

啱呀, d 黑技放肆左太耐, 警隊做得好, 加油!

子爵府

Good job

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

警察身手敏捷, 捉得好, 加油!

侯爵府

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/363443/%E6%A9%9F%E5%A0%B4%E7%A6%81%E5%88%B6%E4%BB%A4-%E9%81%95%E8%80%85%E5%8F%AF%E8%A2%AB%E6%8E%A7%E8%97%90%E8%A6%96%E6%B3%95%E5%BA%AD-%E9%BB%83%E4%B9%8B%E9%8B%92%E9%BB%83%E6%B5%A9%E9%8A%98%E6%9B%BE%E7%BD%AA%E6%88%90%E5%88%A4%E5%9B%9A

違者可被控藐視法庭 黃之鋒黃浩銘曾罪成判囚

黃之鋒上訴刑期得直 減刑一半至2個月

在香港,藐視法庭罪並無判刑或罰款上限,一般視乎案件性質、處理案件的法院級別、被告實際參與程度等。參考過往示威活動違反禁制令的藐視法庭案件,2014年11月佔領旺角清場期間,前後有約40多人因留在彌敦道及砵蘭街交界與亞皆老街之間一帶路段,違反禁制令,被控藐視法庭。刑罰一般包括罰款,至大約半年之內的判刑。其中香港眾志黃之鋒、社民連黃浩銘因未按法庭臨時禁制令離開,被控告刑事藐視法庭罪成,分別被判囚3個月及4.5個月;熱血公民成員鄭錦滿承認刑事藐視法庭罪,被判囚3個月。於本年5月,高等法院上訴庭裁定黃之鋒刑期上訴得直,改判入獄兩個月。上訴庭法官解釋,因黃之鋒認罪及向法庭致歉,可獲刑期扣減至兩個月。

佔旺老人因「參與程度高」判較高刑罰

另外在2018年10月,高等法院宣布15名被告的原審判決,當中14人被判處緩刑,而案中最年老的被告、案發時69歲的劉鐵民,由於在佔領區內舉起「我要真普選」橫額,並站於警方防線前面,原審法官指他「參與程度高」,故判囚4個月。後來劉鐵民不服上訴,去年12月在高等法院上訴庭審結,劉獲判減刑至13天,即其已服刑的日數,獲即時釋放。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

伯爵府

畀面勳章

kenyuen 發表於 19-9-2 14:59
https://www.facebook.com/368513580020590/posts/13330 ...

水晶宮

redhot 發表於 19-9-2 15:09
我在場的話都一定會貢獻出我肥胖嘅身軀去隔開記者!

比個like你個肥胖身軀先

侯爵府

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

水晶宮

回覆樓主:

警察加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

都唔會判得重

男爵府

大宅

kenyuen 發表於 19-9-2 14:59
https://www.facebook.com/368513580020590/posts/13330 ...

拍拍手

侯爵府

捉密啲,曱甴先識驚

首頁

尾頁

跳至