自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好有恆心、犀利

我之前都責界,次次驗血都俾醫生哦,後來有次因腸胃問題睇腸胃科,連腸胃科都叫我cut糖(同腸易激有關)
無藉口了!cut左好多零食,野飲好間中至一次放肆,轉晒凍茶,水果都點到即止
暫時無需要驗血,但身型明顯fit左,腸胃問題亦解決左

珍珠宮

2024年龍年勳章

努力。

子爵府

靚豬豬 發表於 19-9-5 20:41

其實早餐都好普通,多數麵包/餅乾,有時麥皮,水餃麵/烏冬, ...

我媽糖尿病多年,佢自己唔理,以為自己食長齋好清淡,自己扮醫生減葯停葯,我地做仔女愛莫能助,佢終於開始糖尿病引致消瘦到七十磅,我們以為要拜拜了。
細佬的左佢去買糖尿葯食同煮左一輪飯比佢食。情況有點好轉,但早上空腹血糖還是在2x.x(以前唔會去自己驗)。
後來妹妹把她送來我家(我在外國),一住四個月。我以前係醫護,有少少呢方面知識,佢在我家我當然唔由得佢自己亂來。佢早前七十磅細佬已經煮番肉類比佢食,我也不會煮全素。我家食乜佢就食乜。
我帶佢睇內分泌科醫生,由於是老公朋友,講野佢又肯聽吓,葯也跟住食。
I support autism acceptance!

水晶宮

畀面勳章

TV8 發表於 19-9-6 10:02
請問你老公睇政府定私家?

政府

子爵府

Jolly 發表於 19-9-6 12:31
我媽糖尿病多年,佢自己唔理,以為自己食長齋好清淡,自己扮醫生減葯停葯,我地做仔女愛莫能助,佢終於開 ...

食物方面佢要少食多餐,我唔會限佢,但我家沒食白米多年,只吃紅米加粗米。也不煮粥。晚飯先有米飯,比佢半滿碗。因要增肌,佢可以任食肉同菜,暑仔根莖類就唔得,仲可以飲湯。

早餐我比佢食旦,要點整冇所謂,旦為主,加番茄炒,白烚乜都得。面包我家自制,可以食但唔多過一片。佢恨食粥恨飲茶,我十分偶然先帶佢去一次。

午餐我湊仔放學同佢一齊出去食,多數西餐,mc Donald 也可,總之叫佢肉同菜先食完,澱粉類最後先限量放入口。

過左兩三星期,佢早上血糖已經在四同五中間。佢也覺好飽唔會成日餓。連續四個月,我就係咁教佢食物分類,食新鮮好過淹制食物,等等知識。

子爵府

Jolly 發表於 19-9-6 12:42
食物方面佢要少食多餐,我唔會限佢,但我家沒食白米多年,只吃紅米加粗米。也不煮粥。晚飯先有米飯,比佢 ...

佢體重回升,人也健康左。終於回港了。

回港去見醫生,醫生仲讚佢盆數好靚(我叫佢自己寫低早上血糖讀數在記事本),話睇定些可以減葯。

可惜,人的本性係唔會變。冇一個月佢故態復萌。不聽我們勸導。肉類佢倒是繼續有食,但粥粉麵飯四大惡人不受限制地食。血糖指數又再上升。後來加藥也不行了,醫生要她打針以免佢自己加葯減葯。

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 19-9-6 11:45
好有恆心、犀利

我之前都責界,次次驗血都俾醫生哦,後來有次因腸胃問題睇腸胃科,連腸胃科都叫我cu ...

大宅

加油

男爵府

回覆樓主:

恭喜,繼續努力

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

努力加油

男爵府

靚豬豬 發表於 19-9-6 07:04
有d人係先天性都唔奇,但我老公就肯定唔係遺傳,我6299都無糖尿,老公宜家5x先驗到有 :thinki ...

你老公成日都食甜野定點架?佢平時的飲食習慣係點架?等我都檢點下自己先

水晶宮

畀面勳章

b.gorilla 發表於 19-9-6 14:47
你老公成日都食甜野定點架?佢平時的飲食習慣係點架?等我都檢點下自己先
...

以前佢飲奶茶落兩匙糖,用錬奶沖麥皮,煲糖水會甜左d,其它無乜特別

大宅

牛年勳章

恭喜

伯爵府

2024勳章

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

子爵府

靚豬豬 發表於 19-9-4 19:03
舊年10月確診有糖尿 (血糖指數9.x),要食糖尿藥,之後每日返工放工踩單車,白飯減一半份量,戒甜(飲熱飲唔 ...

請問樓主老公朝早有冇篤手指?數字如何?

首頁

尾頁

跳至