論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說我家姐姐係上星期四晚9:00到家,之後我只係叫佢當晚沖完涼訓,呢幾日都係早上抺完野就同我出左街都無乜做過野。
到左今早,姐姐早上同我抺完間房後,出左廳同我老爺食飯,我要出街(當時約12:00左右),我就同姐姐講,叫佢食完飯洗完碗抖一陣2:00中左右抺下個廳啦,點知我老爺又話係咪想做死佢。我咪講話“亞爸,我請佢返來係湊bb同做家務的,咁bb未出世(我下星期開刀生)咪要佢做家務囉,唔係叫佢來做咩呀”。哈哈!!點知我2:30返到屋企姐姐居然咩都無做過喎。話爺爺同佢講佢要訓叫佢返入房喎。
仲有姐姐黎左1星期都無,就已經同我老爺奶奶講話掛住屋企想打電話返去添。

別墅

你小心保重la

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

識得諗o既工人就算爺爺叫佢唔做, 佢都會自己郁手做(哩個係我諗法, 如果換着舊工人, 佢應該都係咁做, 唔會走去瞓), 但而家新一代o既外傭, 你唔叫佢瞓佢都會千方百計去蛇, 更何妨有人開聲叫佢唔好做

子爵府

非常同意!

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-5-12 17:55 發表
識得諗o既工人就算爺爺叫佢唔做, 佢都會自己郁手做(哩個係我諗法, 如果換着舊工人, 佢應該都係咁做, 唔會走去瞓), 但而家新一代o既外傭, 你唔叫佢瞓佢都會千方百計去蛇, 更何妨有人開聲叫佢唔好做 ...

別墅

所以我返到屋企見到姐姐咩都無做,就叫佢立即開水拖地,點知佢喊晒口走左去抺廳,爺爺見到問佢做咩?跟住唔知姐姐答左爺爺d乜野喎,因我當時係房,只係聽到咁多。可能佢同爺爺講印尼話,因爺爺係印尼華僑

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實真係要睇下老人家心態係乜嘢先 會唔會佢知個孫就出世 驚姐姐到時辛苦 諗住家陣比多啲時間姐姐休息下先 等姐姐有心機湊bb

點解我咁樣講呢 因為我媽媽都有呢啲心態 佢想姐姐對bbs好啲 就時不時都煮埋餸煲埋湯泥 話等姐姐食好啲飽啲 有心機做嘢 (當然亦都想我同c6食得好啲) 但係我同媽講 真係要適可而止 因為好容易dum懶咗姐姐既 佢會以為婆婆一星期係負責煮三至四日 如果有一個星期 日日都要姐姐煮飯 佢會更加唔開心 覺得workload重咗 同埋會叫唔郁架啦 所以我制止咗我媽囉

如果老人家真係出於呢個心態的話 就要詳細解釋俾佢哋知 希望佢哋明白囉 同埋真係唔好俾工人知 屋企人有意見分歧 ai 好麻煩架 佢會知边個幫自己 到時就慘囉

別墅

其實我同奶奶已經解釋過比老爺知,但係佢都仲係咁,因為今日之前老爺己經同奶奶講過話我“係咪做死姐姐啦,佢來揾幾錢個月咁做想做死佢咩”,點知今日仲要係姐姐面前咁樣同我講,我都唔知點算lu

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

二個字 頭痕

原帖由 toby0699 於 09-5-12 18:47 發表
其實我同奶奶已經解釋過比老爺知,但係佢都仲係咁,因為今日之前老爺己經同奶奶講過話我“係咪做死姐姐啦,佢來揾幾錢個月咁做想做死佢咩”,點知今日仲要係姐姐面前咁樣同我講,我都唔知點算lu ...

大宅

原帖由 toby0699 於 09-5-12 18:47 發表
其實我同奶奶已經解釋過比老爺知,但係佢都仲係咁,因為今日之前老爺己經同奶奶講過話我“係咪做死姐姐啦,佢來揾幾錢個月咁做想做死佢咩”,點知今日仲要係姐姐面前咁樣同我講,我都唔知點算lu ...

都好難攪喎...因你有一個識印尼話GER老爺....聽落好似撐佢多D....你個印印姐姐有一股龐大勢力後台....不過佢每日基本野有無做先....如過有你唔好理佢住啦....依家唔好谷氣...生完先算......你屋企甘多人....佢做唔做到野...幫唔幫到你地手......遲D個個實睇得出.....

大宅

唔好咁勞氣ar你就生, 你睇下bb出世佢做成點先算la, 你同佢預告定, BB出世之後你無咁得閒ga la, 不過你老爺都係有問題ga 呢 , 真係要喊住同佢傾下呢, 問下佢個b出世係咪都唔洗個工人做先????

洋房

保重身體,不要動氣,
同老爺平心靜氣傾吓.最好叫他個仔解釋比佢聽,
以和為貴.

子爵府

樓主哩個似乎唔係單純外傭既問題lu, 睇來妳都好難管工人, 因為有妳老爺係度幫住。

可唔可以set張時間表, 搵奶奶同62傾, 大家同意左個time table俾工人做野, 亦都叫妳老公出面傾, 等62唔好錫住工人錫到咁過份
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

子爵府

不過睇妳講既野, 12點食飯, 叫佢抖一陣2點做野都叫做死佢, 咁你62根本打橫來講
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

大宅

我會由工人方面著手,唔會同老爺傷和氣,會單獨同工人好嚴肅咁話,你嚟無非為想改善生活,有份穩定人工,咁你只要做足你份內工作就ok,我亦都會好感謝你既服務,不過,先小人如果你做唔足啲野,又或令到我哋家人有不和,我會毫不留情咁叮走你,無人可以幫到你,要俾個下馬威佢,等佢一嚟到知邊果唔可以求其對待,知道自己身份同位置。

民房

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 mycathy 於 09-5-12 23:07 發表

可唔可以set張時間表, 搵奶奶同62傾, 大家同意左個time table俾工人做野, 亦都叫妳老公出面傾, 等62唔好錫住工人錫到咁過份 ...

我最讚成咁做,大家有共識先,記得要您老公都在場.
樓主一開頭已失察啦,應該係工人黎之前就要同老人家做好心理輔導先.

男爵府

換個一個賓賓

珍珠宮

原帖由 fairyfloss 於 09-5-13 00:51 發表
換個一個賓賓

haha~~ 換bun, 咁大老爺米好寂寞~~~

大宅

係度浦左好耐但第一次係度發言,多多指教
有老人家既屋企其實都幾唔協調的
好似我阿媽咁
平時阿仔要返學工人姐姐一定要930訓覺的
第二朝六點半起身
但係放假既日子,我係由得個工人訓到幾點都得
畢竟我屋企有三個小朋友
我唔會話要佢一定要小朋友放假都要早起
工人已經係度做左兩年半
但我媽每次黎我屋企,都當佢上賓咁看待
八點半就叫佢沖涼去訓,其他野等聽日先攪
我咪同我阿媽講唔好咁樣啦
等佢以為有你撐腰呀,但勸極都唔聽的
所以我好明確話比工人知
只有我話事,因為係我請你

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主我同你個case 一樣, 因為我99 都係印尼華僑..
我唔係同99 住... 但係每次個工人一見親我99 就好似開籠雀咁,, 當然我唔會變態到見到工人開心我就唔高興, 而係有時發覺個工人太"得意忘形" ...
例如去到我99 度, 居然自己拎個remote 黎轉台 (當時我地食緊飯, 佢抱緊阿囡)...
我都好明白有時工人離鄉別井, 佢地suppose 黎到係啞既, 居然有個識得同佢溝通既, 佢會好開心... 但有時我覺得工人本身都要記得自己咩身份囉...

首頁

尾頁

跳至