跳至

首頁

尾頁

伯爵府

呢排香港個個講要開離岸戶口,咁同MM2H有乜關係?我梗係唔係叫你搬晒D錢去大馬啦!因為大馬畢竟有外匯管制。搬去新加坡就OK, 又近香港同大馬,第日有乜事要飛過去都方便過去歐美。如果你用Citibank, DBS開離岸戶口,你必須係Premier acc客戶先,咁香港你要責住起碼佰伍萬。開離岸戶口之後係果邊亦要keep住佰零個……

伯爵府

回覆樓主:

但,如果你係大馬HSBC開MM2H定期戶口,就算五十歲以上都擺咗十五萬馬幣啦。而係大馬HSBC開Premier acc 只需keep廿萬馬幣。之後返香港你可以唔需要keep咩錢係香港戶口就可以upgrade戶口做Premier. 同樣你又可以係新加坡或英國HSBC開離岸戶口而無需keep最低存款额因為你大馬個戶口巳fulfil左Premier acc個要求。係咪好正呢

伯爵府

MM2H 發表於 19-9-7 22:15
最近都有朋友問過我呢樣嘢,似係agent銷售手法

試左未?係咪的確如是?因為以往是要declare 居住國家,Cou ...

已問過HSBC, 係可以的。未聽過Agent用呢樣嘢sell MM2H, 亦無聽過其他人講,只係我自己問銀行find out到。

By the way, 灣仔間agent幫客開大陸戶口多。

伯爵府

MM2H 發表於 19-9-7 22:57

係agent sell我朋友呢個benefit,朋友問我確認

我舊年搞完個visa返香港係HSBC Premier centre想用佢電腦check返大馬戶口d嘢。個reception問我攞張卡睇,知我唔係香港戶口,我話係大馬咖,咁佢即刻叫我upgrade埋香港個戶口,唔需要放1mil. 但我其實少用香港個戶口,费事upgrade後唔用會唔會有古惑收費。

到上星期八月尾,我去問HSBC有關開離岸戶口,個經理話Premier acc客戶就可以開。我同佢講我有大馬果個,咁佢check晒我d资料就話我可以先upgrade香港個acc然後開離岸戶口。英國或新加坡都得,唔需要係離岸戶口keep最低餘額因為大馬果個已fulfil到個requirement.

伯爵府

彥彥媽咪 發表於 19-9-8 10:42
咁你開左匯豐既新加坡或英國戶口未?若成功開左是否在香港國際銀行部樹開?

因為我問過幾次,親身做也做 ...

1. 我係大馬HSBC戶口已是Premier acc.
2. 香港HSBC同我講係可以upgrade我香港戶口做Premier然後開英國或新加坡離岸戶口。
3. 有JM話佢用個理由係打算買樓,批左。佢開新加坡既。
4. 你係大馬開銀行戶口或買保險都要show MM2H approval letter. 你搞landing果時唔係用HSBC做定期?
5. 係,開戶要去中環總行開。

伯爵府

彥彥媽咪 發表於 19-9-8 10:57
謝謝、我明、現時我未批出 MM2H 嘛,所以唔比我開。

有JM 開到新加坡戶口因為理由係買樓,咁你知唔知佢是 ...

你可問吓Chole

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22545077

伯爵府

回覆 kiwi_kiwi 的帖子

"我想請問如果我想在大馬開Premier户口,我如何滙錢去大馬開户呢?是否需要带外幣去?同埋是否預多d時間留在那兒攪手續?因我諗住趁農曆新年去大馬完成mm2h手續。"

建議你係香港HSBC開個普通戶口用來匯款過大馬HSBC. 開通網上理財就可以由你香港戶口匯款去大馬匯豐銀行。但普通戶口要手續費, 百幾蚊. 個rate可能唔係好好, 但我覺得安全最緊要. 反正唔係大數目。第日買樓如果要匯大筆錢就再諗。

係大馬開Premier acc只需20萬馬幣戶口結餘。如果你係50歲以下, MM2H要求30萬馬幣定期已經fulfill到開Premier acc個requirement. 否則你做15萬再另加5萬定期囉。返到香港後去Premier 客戶中心搞upgrade香港個戶口。

普通戶口匯款過大馬要一日d錢至到. 你預1.5日攪銀行手續。不過近日好似有update, 要自己去MM2H office取approval letter先?

伯爵府

kiwi_kiwi 發表於 19-11-14 23:07
多謝意見。即喺我依家在滙豐開一個普通户口,然後在去大馬前幾天,由香港滙錢去大馬,因普通户口所以要收 ...

你大馬既戶口如果係香港匯豐銀行開要手續費, 所以去到至開都得. 你make sure出發前香港戶口有足夠資金做MM2H個定期, 果邊開戶口後就可以用網上理財轉錢過去. 普通戶口d錢一日就到。

伯爵府

回覆樓主:

今日终於走去upgrade個戶口。

首頁

尾頁

跳至