時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

palmchristy 發表於 19-9-17 11:24
睇左佢呢個單方面故事, 事件仍在調查中. 你想表達啲乜?

我想問下個男示威者做左咩事要比警察打?

珍珠宮

到處毀壞,打爛哂野係岩的? 訢求唔到就打人,放火,發爛渣,咩道理...??
呢D人要拉去打把啦...成日搞亂香港,,知唔知道好多人都無工開了...好多底下層好想做工揾錢養自己同小朋友的...無錢無野做,無人可憐架...D黑衣恐怖份子,係咪每個星期都派錢比每個市民先?
無錢就連下一代都會死...甘仲有下一代咩??
censurecensurecensurecensurecensurecensure:

珍珠宮

如果佢地甘叻就唔洗帶口罩啦....佢地怕比人認到,睇時工同學校都可能無得讀,無人請佢...政府工唔洗諗啦..私人公司,如收到INFORMATION都唔會請一個去示威的人...我公司無一個人去示威遊行的,講到明,會炒...做得好...

男爵府

shirley_mui_yuk 發表於 19-9-17 18:27
我想問下個男示威者做左咩事要比警察打?

太子站外有非法集結, 警方已在場執行職務. 拘捕前只見到當事人對住一班執行職務中的警員作出挑釁. 當警員行過去時, 佢逃跑, 於是警方作出拘捕行動, 過程中有使用武力.

在有人非法集結的地方, 真係行經都有可能被懷疑參與非法集結. 比起其他正在離開的一般市民, 事主選擇向在現場警員作出挑釁, 加上逃跑, 相信這和警方判斷要拘捕有關.

在有人違法下, 選擇儘快離開現場和選擇向警員作出挑釁並逃跑, 是有分別的.

想表達政見是有自由, 但在警方在執法時這樣做, 是在挑戰自由的底線了.

支持者或許會淡化事件, 說佢講幾句話就被拉十分好無辜, 而無視當時環境和情勢. 如果佢無做錯, 法庭會還他一個公道, 否則就要為佢做的選擇承擔後果.

SugarBoo    發表於 19-9-19 13:39

珊瑚宮

回覆樓主:

無暴徒, 警察何須使用武力去捉拿暴徒。
一句到尾, 最賤是曱甴

伯爵府

palmchristy 發表於 19-9-10 11:59
如果係犯罪的人都比較易明, 因為佢要為自己開脫, 一定會話執法者過份.

但依家似乎唔止罪犯咁講.
係解救你地香港人.

蛇頭話架
夕陽霧落留竣嶺.
     風嘯海濤帶鳥歸.
  輕拂何處花香溢.
           驚浪相奏試心絃.........

大宅

當有人暴力及破壞事件發生時, 警察就要執法, 盡佢地既能力去捉犯法既人.
在案發現場, 個個蓋晒口面, 衣著相似, 而一見警察就逃跑, 警察就有合理懷疑佢地,,亦非常正常

依家好多花生友,, 睇完片段就出黎話, 佢地冇做咩呀? 點解拉佢地...

咁當然睇左片就會知,,, 莫非大家可以好似噹叮咁, 時間停頓, 所有人唔可以動, 等警察去睇下片先. ???!!!!

如果佢地行得正企都正, 就算入到差館都可以解釋清楚咩事.

大宅

palmchristy 發表於 19-9-18 11:23
太子站外有非法集結, 警方已在場執行職務. 拘捕前只見到當事人對住一班執行職務中的警員作出挑釁. 當警員 ...

只是挑釁,需接受暴力執法嗎?

我支持警察拉佢,調查他身份,但不接受幾名警察圍住佢打

你似乎都不知自己開呢個post既意思,及你既解釋十分牽強及誤導

男爵府

shirley_mui_yuk 發表於 19-9-18 15:56
只是挑釁,需接受暴力執法嗎?
我支持警察拉佢,調查他身份,但不接受幾名警察圍住佢打
你似乎都不知自己開呢個post既意思,及你既解釋十分牽強及誤導

站在該當事人立場, 佢會覺得挑釁無問題, 但可能他沒有留意到其行為是影響當時執行職務的警察, 令警方決定採取執法行動進行拘捕.

站在警方角度, 當事人的相關行為或許會為其職務和行動帶來危險. 誰知他會不會在這邊進行騷擾, 以協助其他同黨在附近地方進行犯法行為? 既然懷疑他可能違法, 那對方身份便是疑犯.

站在市民的角度, 可能會關心鏡頭前的一瞬間: 一個青年人被警察打, 而鏡頭前的一刻他似乎沒犯法. 可是, 市民單從鏡頭, 是沒辦法明白當時的形勢, 也沒可能了解鏡頭前後發生什麼事. 表達同情是人之常情, 但看來是忽視了他當時身份是疑犯, 而拘捕疑犯時需要使用武力這個事實.

至於你行文最後一句說解釋牽強及誤導, 我從你的回答中找不到你這樣寫的原因和理據, 只能當是沒有事實根據的個人意見.

其實, 只要用不同角度分析, 可以去除站在單一立場的主觀評論.

首頁

尾頁

跳至