自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

思澄爸爸 發表於 19-9-14 01:12
琴老師教得多/足嗎?

我個老師次次都係暑假先教吓,我覺得唔足。

個 apps ok 咁,我當幫個女練習
總有離別的時候

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Yeelim 發表於 19-9-14 00:41
sight reading 即係比一首未見過的歌, 要你即場彈.
其實是考基本工的. 如果基本工是札實, 就唔覺得難.
你 ...

其仔歌仔我仔靠聽完首歌去彈,所以睇譜弱
執仔之手 與仔偕老

子爵府

Chowying 發表於 19-9-14 01:24
我個老師次次都係暑假先教吓,我覺得唔足。

個 apps ok 咁,我當幫個女練習

幾多級?

唔駛唱嘅部分,老師主要叫記住啲keyword作答。
例如解釋邊個period,只係記keyword eg has ornaments, use of pedal 之類

男爵府

sight reading 靠平時功,其實平時學既曲可以自己搵音彈的話,考試時既sight reading就唔需花太多時間練,通常越級考試追cert既學生,sight reading 就較差
我既經驗....試過sight reading最差既學生都拎到8分

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

思澄爸爸 發表於 19-9-14 01:45
幾多級?

唔駛唱嘅部分,老師主要叫記住啲keyword作答。

上次啱啱考完七級

或者係因為個女 aural次次都唔合格, 所以我覺得唔夠囉。

平時係我同佢練習唱, 已經要求降得好低, 都唔理啱唔啱音, 有幾多拍唱番幾多拍, 或者幾多粒音就唱返幾多, 不過我個女都係唔啱, 有時結尾明明啲音係向 下降 嘅佢又唱咗向上升。

我用個apps係練習嗰陣, 十條有七條成績係連一星都比唔出, 話佢唱錯曬要再repeat

而佢每次嘅成績只係差一分或者兩分就 distinction

男爵府

睛靈勳章

叉燒媽 發表於 19-9-14 00:45
係呀⋯⋯得30秒,我仔話1分鐘佢都未必睇得切

30秒預備, 唔係要數哂每一個音, 係等你可以大致上望下個譜, 睇下一開始對手放邊/有邊度特別難/連音跳音/句子/大細聲等等

男爵府

睛靈勳章

叉燒媽 發表於 19-9-14 01:37

考完試之後, 請老師執執佢睇譜啦, 而家d歌未算長, 先可以靠耳仔聽同記住d音咁學新歌, 再學上去d歌越黎越長同難, 就好難學上去架喇

"先甜後苦", 一開始唔睇譜學, 好似學得好快, 學左幾年, 一定要睇譜喇, 先開始慢慢建立返睇譜技巧, 同時亦要兼顧首歌嘅技巧, 咁樣辛苦過一學琴就要睇譜好多, 亦好多人會中途放棄

"先苦後甜", 一開始學琴就結結實實要認真睇譜, 好似學得幾慢咁, 但過幾年, 睇譜能力已經好好, 俾首歌佢就已經彈到d音, 只要再執技巧就可以, 咁樣學法, 成功嘅機會大好多

wcpcelia    發表於 19-9-17 09:46

子爵府

親子王國15週年勳章

sight reading 難好多,考即時反應,冇返咁上下係會辛苦。嗰種感覺就好似說話考試咁。老師到時候先畀一條題目你,要你即刻用一分鐘時間講。如果唔夠閱歷同經驗的話,好容易唔識答。

Aural 都係,我以前考,aural 差啲炒,因為佢彈完我都唔記得,作答唔到。不過我靠三隻歌 25-28/30 分同 Scales 19/21 拉分。

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

考琴,對我黎講呢part係最難,真係無得溫。就好似數學咁唯有睇多d新琴譜操多d.呢part真係考天才。
~眼啤啤, 吹咩咩~

公爵府

叉燒媽 發表於 19-9-14 01:37
咁你仔仔一開始就用錯方法了. 但琴譜上有寫住好多野, 未必可以聽到的.
除非你仔仔是神童, 如果唔係用這個方法, 都幾難再上了.

別墅

Chowying 發表於 19-9-13 23:00
人人專長唔同 我個女 aural test 級級都唔合格, 佢完全係唱到唔一樣出嚟, 幾多粒音都可以錯 ...

唔係可以以彈返音出嚟代替唱出嚟咩?我有朋友話老師叫佢小朋友彈出嚟。

大宅

回覆樓主:

我女8月尾考咗4級,本來都覺佢不掂,但佢出來話好淺。我不知是咪la

珍珠宮

Chowying 發表於 19-9-14 02:23

上次啱啱考完七級

請問咩app?

翡翠宮

talktime 發表於 19-9-17 09:17
請問咩app?

呢個
總有離別的時候

翡翠宮

happyhome2009 發表於 19-9-17 08:59
唔係可以以彈返音出嚟代替唱出嚟咩?我有朋友話老師叫佢小朋友彈出嚟。
...

我唔清楚, 總之由考三級開始就已經唱到烏哩單刀
總有離別的時候

珍珠宮

Chowying 發表於 19-9-17 14:15
呢個

thanks

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sight reading 係平時學琴都一直有練, 老師會教新歌前叫佢自己試彈, 如果臨考先練就比較難
練好三隻歌仔, scales, pass 唔難

男爵府

睛靈勳章

happyhome2009 發表於 19-9-17 08:59
...

係可以揀彈或唱出黎, 但一般都會揀唱, 唱得準易過彈得啱

男爵府

睛靈勳章

connie_51 發表於 19-9-17 09:09
我女8月尾考咗4級,本來都覺佢不掂,但佢出來話好淺。我不知是咪la
...

大部分學生, 無論幾多級, 考完都話考試時嘅sight reading係易過平時練果d

珍珠宮

回覆樓主:

平時多練習

首頁

尾頁

跳至