在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

跟住變態上司三年,做到要睇心理輔導。。同時一直努力揾工。。終於有份工有机會不過喺part time,屋企人梗喺唔想我轉因爲無咗一半人工,佢地都喺個句涯到几耐得几耐。。。因為有仔女又同阿媽住,唔敢自己想做就做。。。感覺好委屈。。喺咪好多人都喺咁。。純呻

男爵府

bonniepenguin 發表於 19-9-14 03:12
跟住變態上司三年,做到要睇心理輔導。。同時一直努力揾工。。終於有份工有机會不過喺part time,屋企人梗喺 ...

怕轉完更變態但又被cut 係好唔抵。我係愈轉愈差

別墅

readymama 發表於 19-9-14 17:15
怕轉完更變態但又被cut 係好唔抵。我係愈轉愈差

多謝你的分享。

大宅

bonniepenguin 發表於 19-9-14 03:12
跟住變態上司三年,做到要睇心理輔導。。同時一直努力揾工。。終於有份工有机會不過喺part time,屋企人梗喺 ...

我同你情況差唔多,但有兩個女上司,一個是非精,一個A字膊,兩個都無仔女,明爭暗鬥.雖然我學歷好過佢哋,但佢知我有兩個仔女,有經濟負擔,睇死我唔會辭職,專俾d豬頭骨我做,自己d好友下屬就hae做,升職又無我份.
真係好想裸辭,照顧小朋友,因仔仔有學習障礙,但屋企又有說話聽,特別係一齊住嘅老人家.另外婆婆呻話我仔難湊唔聽話,令佢好辛苦又無自由.
唉,真係好疲累,唯有見步行步,將小朋友湊大,你都加油呀!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

咁本身搵PT (半職) , 同長工,確實經濟上好唔同。
屋企另一半負擔到既,當然沒問題。
但如果生活上經濟唔容許咁做,都唔係話轉就轉。
屋企人反對,個屋企人係邊位?如果你老公反對,咁事實上你轉半職,變成家庭擔子全落在他身,佢反對,你都要尊重。
如果你HB贊成,反對既屋企人係長輩,咁要睇點解?係你媽媽?係咪因為你轉半職後,自己湊返仔女,變佐原先佢幫你湊,唔洗湊,就俾少家用?
真係要睇返你自己BACKGROUND 係點?

上司變態,咁你都可以繼續搵工既,暫時未搵到姐,同埋始終呢個月份,同近排市面較亂,係有影響既。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

複式洋房

其實互聯網時代,很多工作都可以在家做,不用受人氣,又多時間陪伴小朋友.

別墅

yingyingcyy 發表於 19-9-19 09:41
其實互聯網時代,很多工作都可以在家做,不用受人氣,又多時間陪伴小朋友.
...

請問有咩在家做嘅工推介?

首頁

尾頁

跳至