嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb己經是細碼B, 5個月只有14磅. 近日厭奶,飲奶每次都:-( ,次次整成個鐘,都只飲600-700ml 一日!
各位請問你BB們厭奶厭幾耐呢?:-|

男爵府

好媽媽勳章

個個bb唔同, 我果個厭足5個月, 由個半月開始....至勁果日係150ml /日, 經驗話比我知越迫佢越厭! 試下訓著餵啦! 加油呀, 總有一日會過去0既!

原帖由 dkmlong 於 09-5-13 13:33 發表
我bb己經是細碼B, 5個月只有14磅. 近日厭奶,飲奶每次都:-( ,次次整成個鐘,都只飲600-700ml 一日!

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我個bb由出世開始就唔係好肯飲奶,都係喊到嘔奶,唯有訓住飲la,但大大下就開始有改善la

複式洋房

厭奶

可否教我點樣訓著餵呢?
點解BB會厭奶呢?
飲甘少,BB頂唔頂得到呢?
請各位幫幫手想下辦法.:-(

男爵府

玩具勳章

我阿豬上個禮拜開始唔肯食奶
之前飲開6oz,e+3oz就頂返出黎
再餵就大嗌+坳腰....
聽講飲肥仔水可以開返個胃口
有冇mama有經驗呀

男爵府

好媽媽勳章

等佢訓LUM左, 你放支奶入佢口...小心唔好整醒佢...有時等一陣佢會開始啜...呢個方法有時WORK, 有時唔WORK, 不妨一試! 比D耐性啦, 我果時試過HOLD兩, 三個鐘..佢都係食得60ML...好過無0甘0羅.

我個B食得太少, 佢4個月左右我已經開始比小小糊仔佢, 而家歲半啦, 開始食固體又好似好D, 而家返而食多左奶, 每日有兩餐奶, 每餐都有260ML左右.
點解BB會厭奶呢?問過醫生...佢唔識解, 佢話佢個女都厭左9個月...哈..醫生都無符, 我地只好RELAX 啦. 你加油呀!

原帖由 dkmlong 於 09-5-13 21:06 發表
可否教我點樣訓著餵呢?
點解BB會厭奶呢?

男爵府

好媽媽勳章

對我黎講肥仔水係完全無用. 其實諗到0既我都試過...佢唔食都係無辦法, 最好唯有盡力餵再加順其自然!

原帖由 TobeyTobey 於 09-5-13 21:32 發表
我阿豬上個禮拜開始唔肯食奶
之前飲開6oz,e+3oz就頂返出黎
再餵就大嗌+坳腰....
聽講飲肥仔水可以開返個胃口
有冇mama有經驗呀

別墅

有試過用米水開奶嗎? 味道香亦有營養, bb多數都中意!

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

原帖由 dkmlong 於 09-5-13 21:06 發表
可否教我點樣訓著餵呢?
點解BB會厭奶呢?

你可以在bb好眼訓or已訓著既時候餵,我就在bb好眼訓時餵,因為佢好眼訓時會無咩反抗意欲,haha!!!你按你bb性格而定la

厭奶有好多原因ga,好似我個仔咁,佢根本就唔鍾意食奶(姑娘講),有d bb就係因為唔需要飲咁多,有d就係因為自然定律,佢身體有足夠既脂肪/能量就會自己減少攝取量,有d就係因為體內有毛病(but好少會)......好多好多reason

醫生話飲奶量可以計既,就係bb既體重kg*100ml to 150ml,即係bb每重1kg,每日就要飲最少100ml既奶,最多150ml既奶...但個個bb唔同only for refence,最緊要係佢精神無問題,識玩識笑,訓得,大小便正常就ok

但如果厭奶情況嚴重,最好去醫生check check, or睇下醫生要唔要你轉奶粉

hope can help you!

複式洋房

米水開奶

剛剛試用米水開奶,bb竟然飲成180ml,好鍾意.
他現在只有5個月,如果成日用米水開奶得唔得呢?

別墅

我女女細個時都係架, 直至食左粥後,就開始好d。

原帖由 dkmlong 於 09-5-13 13:33 發表
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/PC12p8.png[/img][/link]

大宅

我BB都好中意飲米水開既奶..但我就用紅米水囉..我BB都係厭奶,好似用支奶唔岩咁一見就喊=..=

洋房

回覆 1# dkmlong 的文章

my BB only 3 mths.. can use rich water?? and how to mix with milk? pls help.. my BB dont want milk for few weeks la.

大宅

試過HOLD兩, 三個鐘? 枝奶咪勁凍?????

子爵府

My b is 8 mths old now, he started to 厭奶 since he was 3.5 mths old. I changed the formula from Beanstalk to Meiji at that time, so the problem of 厭奶 resolved, about 2 mths later, he started to 厭奶 again, then I changed from Meiji to Sum Wing, then the problem resolved again.

So far his poo poo is ok, and since he is having solid food now, not relying on formula alone, so everything is ok by now

大宅

其實會唔會係隻奶粉唔岩佢呀?? 因為我個b都有咁既情況, 最初飲A+, 飲到好忟憎, 又嘔奶, 又食得少, 搞到重量排尾9, 後來同佢轉食日本奶粉, 食多咗之餘又好訓, 便便好咗, 個人又平和, 唔好好似以前咁忟憎, 你會唔會考慮轉奶粉呀?

子爵府

yes, I prefer trying different brands instead od using rice water, since not sure what is the impact of mixing rice water with formula. there is no medical proof yet, just a kind of old method telling by last generation....not very safe.

As sometimes some kind of consequence cant be observed until later stage, so I wont mix rice water with formula, even though so many mums said their babies look so healthy after taking rice water formula

洋房

回覆 1# macdullbaby 的文章

actually i change 3 times milk power already.. snow change to Nan HA and now is Sum wing 低敏.. i dont which brand i should use right now??

子爵府

I am prepared to switch back to Meiji if my b is 厭奶 again. Just like toys, if you hide their old toys away for a while, it becomes brand new toys to them again.

So you may switch back to the first or the second formula your b had b4. As long as his digestive system is ok with it.

大宅

個個bb口味都唔同, 要搵岩佢就要試, 但試得多又驚佢腸胃頂唔順, 好似我個b, 佢原來唔鐘意食太甜, 好彩我又搵岩佢鐘意既奶粉, 而家我轉明治佢好鐘意呀......

首頁

尾頁

跳至