自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

.....

伯爵府

唔好諗咁多 我之前都即興自己去日本,每晚臨訓完諗第二日做咩,日本好發達,帶漏胃藥、牙膏牙刷都可以隨便買到,relax!自己去多幾次旅行就無野

珍珠宮

newinewi 發表於 19-9-15 15:24
本來去旅行係RELAX,放鬆心情, 而家香港人去旅行當食生菜, 隨時拎護照身份證就上機.
但自己係緊張派, 事前同 ...

你是否有少少強迫症,不要想得太多太遠,放鬆一下心情去享受,香港人適應力很強的

公爵府

回覆樓主:

我上次去日本都覺得好煩,一個人包辦哂有老有少有b嘅機票酒店同自駕路線,有咩食,仲有好彩預備埋落雨嘅plan B,煩足成個月,老公話再去多次我都唔要
所以最中意去台灣,又平又方便,每朝訓先醒決定去邊就搭的士

男爵府

本來去旅行係RELAX,放鬆心情, 而家香港人去旅行當食生菜, 隨時拎護照身份證就上機.

你嘅情況似係有驚恐症,試吓放鬆少少心情,如果唔得嘅話就盡早去睇醫生

有時唔使諗咁多,就算去到當地迷路,咪搭的士,唔好為咁多未知嘅問題,令到自己咁困擾,辦法總比困難多

珊瑚宮

我都係比較緊張 又唔鍾意觀光 又冇錢shopping又唔行得多 又唔想早起身 又唔食得多 咁去旅行做乜

男爵府

回覆樓主:

咁又係喎,預備旅行已經多野執要記,而家仲煩多一樣,出門交通比人玩

珍珠宮

可以嘅話學會「船到橋頭自然直」,只專注一定好重要嘅事同物,其他小事自有安排,反正計劃得十全十美都會有意外

珍珠宮

emimi 發表於 19-9-15 15:49
我上次去日本都覺得好煩,一個人包辦哂有老有少有b嘅機票酒店同自駕路線,有咩食,仲有好彩預備埋落雨嘅pla ...

我都係呀,去台北同泰國最好,去邊都搭的士或者bts, 日本搭的士勁貴,成日要搭鐵路真係好攰

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

上左年紀既老人家或者好少出國,好中意每日一式一樣生活既人係咁

無話咩好唔好

唔中意出國就唔好勉強自己

我家呀媽從來都唔會出國,連去澳門都唔會,佢就係驚呢樣驚果樣,又唔中意周圍涉頻,寧願屋企劍舒服訓下覺睇電視食下野。

大宅

回覆樓主:

除了是緊張大師
可能係完美主義者?
唔想個trip有遺憾
所以事前要準備得天衣無縫

象牙宮

pinky-peach 發表於 19-9-15 15:31
唔好諗咁多 我之前都即興自己去日本,每晚臨訓完諗第二日做咩,日本好發達,帶漏胃藥、牙膏牙刷都可以隨便 ...
去日本真係唔帶野都得,咩都有得買又唔差,
所以真係可以放鬆hea.

男爵府

有得去旅行就要享受假期, 諗咁多不如不去, 好好享受旅行, 不要想太多
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

子爵府

回覆樓主:

同樓主一樣,我仲要無朋友(有都應該比我煩死)
所以我成日自己一個去旅行

每次plan 行程我都好有興趣和好開心

但每次去機場我心入面都會鬧自己搵嚟搞
留喺屋企唔好?!好掛住屋企張床
驚到作嘔
但飛機一起飛,我個心就會開始開心
去到當地,我多數嘅行程都會好興奮
只有很少數是心驚驚
有次驚是因行程太緊密,太早出晚歸,搬很多次酒店
第一次是自己去台北,成本唔高
同自己講,如果驚就日日留喺酒店

雖然好健康,我都好驚自己會有突發病
有次旅程中發燒,又驚自己會死,覺我比平時發燒病好多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好似有人話運動減壓,同事搵老師教跳舞,叫我一齊學
我覺得記舞步好大壓力,好怕跟唔上,次次都唔想上,唔上又怕同事「關心」
有d野,人地岩,但自己唔適合,不如唔好做算了

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

其實你講既野,我都係咁。但冇旅行時就好想去,有時,又覺好多野搞/忙。有時都好想真正relax, 唔洗plan行程,行到邊食到邊就好。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

回覆樓主:

去旅行係一個體驗,好嘅壞嘅都要好好領匯,咁先開心有得着

翡翠宮

牛年勳章

我有屋企人都係咁,應該係性格/心理問題,去親旅行都肚痛,所以少出門

琥珀宮

同意,去旅行與搬遷一樣,係有壓力。不過當去完之後,又增加一份回憶,呢份開心蓋過之前憂慮,又再出發,出發前,又再憂慮,不斷輪迴。

男爵府

去多D就唔會咁緊張
只會愈來愈HEA
跟住比人投訴唔PLAN行程唔BOOK定檯食飯
所以有時自己一個人去真係好RELAXED

首頁

尾頁

跳至