跳至

首頁

尾頁

別墅

我冇呀…我係全奶粉呀…我間房個個都餵人奶,得我冇咋…對唔住阿仔…因為當時阿媽我太累啦…又見其他人奶媽媽餵奶餵到好似得番半條人命咁…所以姑娘問我要餵人奶定奶粉…我答咗要奶粉…姑娘都顎咗然…因為冇乜人餵全奶粉…

原帖由 嘻嘻 於 09-10-9 15:55 發表

你有無上喟人奶堂呀?有既話就應該見過喇~

別墅

而家 d 人報係報幼兒園 nursery... 唔係幼稚園呀…

我我地年尾出世的比較麻煩…因為 nursery要足兩歲先讀得…但如果要插班就好多學校都 full 哂唔收…

所以我唔打算報 nursery, 諗住向心儀的幼稚園直接細仔報 K1,如果入唔到,嗰年就入 nursery及等多一年做大仔再報過…

原帖由 嘻嘻 於 09-10-8 13:38 發表
係呢,依家需要報讀幼稚園未呀? 唉~我乜都唔識好驚甩漏呀

禁止訪問

大宅

多數都係歲半ga la!

複式洋房

做細仔好唔好?

原帖由 shootertse 於 09-10-16 14:18 發表
多數都係歲半ga la!

別墅

我個 auntie 係某幼稚園校長,佢話佢學校9月打後的細仔直頭唔收。佢極力叫我要遲一年做大仔,因為:小朋友會較容易建立信心,容易跟上進度,會有個快樂的童年。
而各方面表現較好,如果小朋友要叩門升小學,小朋友的表現亦會較好。

仲有好多原因,但 auntie 話佢好忙,暫時唔得閒答我咁多 (因為我係office hour 問佢),佢話要傾呢個問題就起碼要個幾兩個鐘喎…搵日再慢慢傾…

其實我同事個女都係細仔(12月)入學,佢智力上綽綽有餘,但身體機能上就跟唔上(e.g. 寫字方面),結果 K2 時同校方商量後,決定重讀一年。個小朋友當時都有唔開心,唔想重讀,但如果勉強升上去,對佢升學無著數(因為佢打算讀直資小學,要interview的)。

但係其實絕大部份家長都好心急,盡量想個小朋友做細仔。我唔知會唔會港島區及九龍區的競爭及程度較高,所以真係做大仔著數 d 。但我住新界區,就打算出年同時報 N班及試下細仔報最心儀學校的K1,入唔到最鐘意間就唔讀 K1讀 N班,等第二年大仔時再報過。

大宅

嗚..做細B 真係唔著數..
咁如果做大B O既意思
係咪即係等亞B 3歲9個月先讀書呀?
會唔會遲左D 呀?

別墅

係呀…細仔就2歲零9個月讀 K1
如果做大仔…就3歲零9個月讀 K 1

細仔最細係收2歲零8個月,咁我地其實又真係啱啱好…但係…我知市區有d較好嘅幼稚園都鐘意收大仔 rather than 細仔… (e.g. 我 auntie)

不過我估大部份家長都prefer做細仔嘅 (香港人一貫心急的性格,我都係…因為我以前細個都係細仔入學)…

其實到個小朋友大個 d ,上到小學嘅時候就冇乜分別 ga la... 但係在幼稚園時代就分野很大…

睇你點睇啦…(講完好似冇講咁…呵呵呵)

禁止訪問

複式洋房

咁真係要做大仔

原帖由 keen 於 09-10-18 15:59 發表
係呀…細仔就2歲零9個月讀 K1
如果做大仔…就3歲零9個月讀 K 1

細仔最細係收2歲零8個月,咁我地其實又真係啱啱好…但係…我知市區有d較好嘅幼稚園都鐘意收大仔 rather than 細仔… (e.g. 我 auntie)

不過我估大部份 ...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

星期日開第一個生日會喇!好緊張呀!11個月時識行,依家已經周圍走,生日會時唔知會唔會開心到四圍走呢?

首頁

尾頁

跳至