時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

tester5 發表於 19-9-18 10:53
香港人最相信法治,最講理據。
所以,我們需要「獨立調查」。
連港鐵出軌都有獨立調查,我反而唔明點解我 ...

我都支持獨立調查委員會
警察如果做得唔好,可以改善,不是秋後算賬⋯⋯而且可以令大家明白警察的難處

大宅

今次事件,我都會等待最終報告,看下真正的原因是什麼。

樓上有D人真搞笑,今次疑點放在暴徒身上,就開始滿口仁義道德、法律責任了,屈警察的時候你們在哪裡?何曾講過證據?!太子站至今死者都唔知系邊個,仲有咩新屋嶺強姦案,證據咧?

系咪覺得好委屈好憤怒?香港警察日日被班禽獸屈

我相信藍絲朋友們會以事實為依據的,我們等報告結果。

nanalum    發表於 19-9-19 00:52
hungng    發表於 19-9-18 15:46
licpd    發表於 19-9-18 13:32

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

jacobkit 發表於 19-9-18 08:55
紅磡火車出軌咁大件事,都無反車死人。都係個警號俾港鐵,唔好用平嘢同埋check緊d

我都明白前線慘,近來咁 ...

天佑香港,香港一向是福地,任何天災也能安然無恙。但這數月的人禍就令香港無日安寧。希望香港快些回復惜日。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章

紅磡火車出軌咁大件事,都無反車死人。都係個警號俾港鐵,唔好用平嘢同埋check緊d

香港人命太硬,無咁易死

男爵府

上校車 發表於 19-9-18 09:03
今次唔好理係唔係人為造成, 已經俾公眾一個警號, 如果破壞鐵路任何設施, 都有機會造成極大災害 ...

正是。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

seiko123 發表於 19-9-18 12:41
你自己一開始理解錯誤姐

除非你del晒你之前既說話,否則,明眼人有眼睇。

是我理解錯誤?還是你在斷章取義,在誤導呢?
好易睇得到。

你最好唔好delete,讓大家看清來龍去脈。

侯爵府

tester5 發表於 19-9-18 13:24
除非你del晒你之前既說話,否則,明眼人有眼睇。

是我理解錯誤?還是你在斷章取義,在誤導呢?

哦...

翡翠宮

nanananana 發表於 19-9-18 12:49
我都支持獨立調查委員會
警察如果做得唔好,可以改善,不是秋後算賬⋯⋯而且可以令大家明白警察的難處
...

絕對認同,現在太多謠言,例如:831,真係死過人?任憑大家去講,就是是事實?

市民對政府、警方既信任,己跌至新低。
如果由警方去查,即使「事實係冇死過人」,市民都肯定唔會信,亦有太多陰謀論。

所以,必須有一個「獨立調查委員會」,才可確確實實,還警方公度,平息民怨。

男爵府

seiko123 發表於 19-9-18 12:27
幾時講過同今次出軌有關係?
果次無事, 不是代表次次都咁好彩 ......
特屎的5係gaza文宣來!歪理係距地的專長!

侯爵府

licpd 發表於 19-9-18 13:29
特屎的5係gaza文宣來!歪理係距地的專長!

今日得閒, 同佢吹下.....

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

上校車 發表於 19-9-18 09:03
今次唔好理係唔係人為造成, 已經俾公眾一個警號, 如果破壞鐵路任何設施, 都有機會造成極大災害 ...

對的!佢哋成日掉野落路軌、破壞設施!真係遲早出事!
我會黑心D諗...佢地開始亂,因未出解放軍!股市要大跌先中佢地心意........
若要人不知 唔好咁低B !  : P

子爵府

tester5 發表於 19-9-18 13:29
絕對認同,現在太多謠言,例如:831,真係死過人?任憑大家去講,就是是事實?

市民對政府、警方既信任, ...

831,我自己覺得無死人,主要香港太細啦
如果身邊有人消失咗肯定知道
但好多議員不停講來講去
好無聊
要開幾多次記者會
通過呢次事情,我哋可以睇到,原來我們的議員就係忙住做這些事情

子爵府

用左30年設備開始老化,之前成日有訊號問題, 搞到返工返學
大混亂時都講過, 至於係咪用平嘢就唔知喇 !

但係唔明點解歐陽伯權講到呢單事故熱淚盈眶,,仲有黃c高度
稱讚, 到底同人禍有無關係呢 ? 耐人尋味 ! .....

翡翠宮

nanananana 發表於 19-9-18 13:34
831,我自己覺得無死人,主要香港太細啦
如果身邊有人消失咗肯定知道
但好多議員不停講來講去

當日,記者被人請離月台,原因不明,月台完全沒有記者的角色。

太子站外明明救護員己報告,冇危險,可以立即去醫院。亦明明己指示由E出口送出傷者。

但點解臨時改變?要由列車送到荔枝角站?再轉送醫院呢?當日7個傷者頭部都需縫針,由救護車到場,要差不多1小時才可接觸到傷者。

我假設冇死人,都真係要感恩。

1個小時才可被容許接觸傷者,係一個「非常不理想」既做法,嚴重的,真係可死人。

無論點,一定要公開月台的CCTV,獨立調查,還原整件事。

hungng    發表於 19-9-18 15:48

珍珠宮

bbc2018 發表於 19-9-18 11:52
香港黃媒咁可惡,背後黑手有幾班人,選民質數又好大問題,香港人可以公投?
...

睇d 暴徒,黃衛兵,文宣的質素,香港絕不能有一人一票,否則d 議員一定將自己利益放在香港整體利益之上

hungng    發表於 19-9-18 15:49

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我信有天理
曱甴好快滅亡!

hungng    發表於 19-9-18 15:49

子爵府

tester5 發表於 19-9-18 13:49
當日,記者被人請離月台,原因不明,月台完全沒有記者的角色。

太子站外明明救護員己報告,冇危險,可以 ...

我的理解係,現在比較混亂,又不是一個大sir話曬事,而且警察被記者打都有片見到
請走佢哋唔出奇
最緊要係,如果真的有死人,身邊肯定有人知道,可以封家人的嘴,但封唔曬身邊朋友同學的嘴,至於不公開cctv,地鐵的理由係只有有法庭的命令,佢先可以公開,我覺得呢個理由我係接受的

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

bbc2018 發表於 19-9-18 12:01
將政治别有用心帶入校園,真是無人性!

係好無恥!
學生心智未成熟
好易受人影響
學生的責任是讀書,孝敬父母、老師
吾應該玩政治!

翡翠宮

nanananana 發表於 19-9-18 13:53
我的理解係,現在比較混亂,又不是一個大sir話曬事,而且警察被記者打都有片見到
請走佢哋唔出奇
最緊要係 ...

請問,你話831「警察比記者打既片」,係出自那裡?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

警號係比暴徒睇,唔好破壞鐵路,真係會傷亡慘重

首頁

尾頁

跳至