夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

有點長,大家比比意見
男朋友每月出糧3/2 比曬我,我們儲錢結婚,裝修(媽咪比首期),結婚支出全部是我和男朋友付,他是一名孝順囝,有問題也唔會找屋企人幫手!上星期他問我取幾萬蚊找咭數,我唔想比佢因為$是儲來裝修,其實他可以問他媽媽借,她作為母親也責無旁貸,為何問我就容易開囗,問呀媽就這麼難啟齒

子爵府

但佢有saving 係度 點解要借媽咪錢?
咁大個人自己解決啦

男爵府

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:05
有點長,大家比比意見
男朋友每月出糧3/2 比曬我,我們儲錢結婚,裝修(媽咪比首期),結婚支出全部是我和 ...
首先妳要知佢幾萬蚊卡數原因..
裝修係妳媽出,咁妳同佢儲錢既比例係幾多?佢扣起果1/3既用途係咩?

複式洋房

KoneyB 發表於 19-9-19 11:19
但佢有saving 係度 點解要借媽咪錢?
咁大個人自己解決啦

佢啲錢比我,我倆一起儲來裝修!
比咗佢就小了錢裝修
他可以問家姐,呀媽但為何一定是我

複式洋房

Heman2001 發表於 19-9-19 11:19
首先妳要知佢幾萬蚊卡數原因..
裝修係妳媽出,咁妳同佢儲錢既比例係幾多?佢扣起果1/3既用途係咩?
...

是找酒店結婚數
我倆儲了大約1x 萬留來裝修
我媽巳付首期買了一層樓比我地,他媽又做過什麼

大宅

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:05
有點長,大家比比意見
男朋友每月出糧3/2 比曬我,我們儲錢結婚,裝修(媽咪比首期),結婚支出全部是我和 ...

之前係咪有共識結婚錢你兩個自己比? 如果係佢問你拎黎拎結婚卡數好合理喎。你媽媽比首期層樓係你一個名? 未開始共同生活就為錢計較, 第日實成日有爭吵...

複式洋房

cheungandmoon 發表於 19-9-19 11:33
之前係咪有共識結婚錢你兩個自己比? 如果係佢問你拎黎拎結婚卡數好合理喎。你媽媽比首期層樓係你一個名? ...

是我一個人名,他做擔保人
但若比他,就不夠$裝修

別墅

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:27
是找酒店結婚數

結婚錢喺你地一齊儲蓄拎出黎都係合理喎.. 其實我自己覺得兩個人結婚成家立室係兩個人ge事,家長無責任去幫。點解執著於對方屋企人付出過咩呢?

cathngai    發表於 19-12-23 08:24

子爵府

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:23
佢啲錢比我,我倆一起儲來裝修!
比咗佢就小了錢裝修
他可以問家姐,呀媽但為何一定是我

結婚兩個人自己負責
你幸福有家人幫手 但唔代表佢父母都要比

如果你先生自己財困
當然就用左自己儲蓄先
例如話 唔通有病要醫都情願裝修唔醫病?
(只係一個例子 唔好介意)

侯爵府

2024年龍年勳章

酒店結婚數, 妳有份的。妳好自私。
妳媽出錢俾首期也不應該,
結得婚就要獨立, 點解要靠屋企人?

cissie    發表於 19-9-20 01:39

男爵府

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:27
是找酒店結婚數

如果卡數係同結婚支出有關,用共同儲既錢去找都好合理的

建議你地講清楚往後既生活開支點分配,首期/供樓/水電煤/裝修/管理費/維修費... 等等,免得日後爭吵(其實呢d應該由男人提出)

另外,如果妳媽俾首期,由妳一個人名就好,否則將來仲煩

複式洋房

小菜豆 發表於 19-9-19 11:39
酒店結婚數, 妳有份的。妳好自私。
妳媽出錢俾首期也不應該,
結得婚就要獨立, 點解要靠屋企人? ...

你又知我無負責?

大宅

仲以為係佢自己洗大左, 問你拎數找卡數
婚禮開支係一齊負擔, 佢問你拎錢找數都好正常
每個家庭既環境同經濟負擔都唔同
如果因為你媽媽出左首期, 而你/你屋企人認為佢果邊要付出返多少
咁點解一開始唔約哂雙方家長出黎, 搵本數簿, 三口六面講清楚先決定結唔結婚?

cathngai    發表於 19-12-23 08:26

侯爵府

2024年龍年勳章

妳有冇負責都好, 兩個成年人結婚, 拉埋雙方父母落水, 有咩野意思呢?
父母幫忙係恩典, 唔係奉旨...
獨立唔到就唔好學人結婚啦。
妳咁計較..妳嘅人生都係諗住盡用雙方家人資源架啦...
一年之後, 係婆媳版數奶奶有幾唔識做...
兩年之後又數冇人幫手湊b...預計到妳處事有幾唔成熟...

cathngai    發表於 19-12-23 08:26
ks1201    發表於 19-9-19 12:48

複式洋房

回覆 Ilovehongkong19 的帖子

未結婚已經俾2/3糧你,仲想點? 下下都叫佢問屋企人,咁以後唔使搵你傾啦。不如AA啦

cathngai    發表於 19-12-23 08:27

男爵府

熱血勳章 王國教室勳章 最關心BB問題熱投勳章

你不如問下佢點解會有幾萬元卡錢先,

就結婚仲要問阿媽拎錢找卡數...
但個仔的錢俾晒女友....
男人點開口?

卡數搞返好先, 再諗清楚結婚同裝修.

cathngai    發表於 19-12-23 08:27

大宅

有點長,大家比比意見

你好計較,結婚係2人事,你家庭帮到,不代表男家欠你,如果2人结得婚一齊,當然係自己攪掂,我一定不會先要另一半問其他人幫忙先攪到人

大宅

你夫婚夫將人工2/3你儲好難得,你自己儲你份糧既幾多落裝修費到?

你媽俾首期係自願,你要計較就未買樓前講清楚,你屋企出首期,男方屋企會出啲咩? 接受唔到對方屋企唔出任何錢,咪唔好叫你媽出首期。

你咁計較要等價交換,好難之後同男家相處,有冇考慮對方家庭經濟情況?有冇體諒你未婚夫明明咁大個人,幾萬蚊都要問屋企人借,對方屋企人會點諗?會好擔心個仔或細佬係咪經濟拮据,好大洗等。

如果你未婚夫照直同家人講原因,儲2/3糧俾你,因為裝修費而冇錢俾結婚錢,對方家人會點諗你?會覺得你未結婚就管住啲錢,對你唔會點有好感,叫你夫婚夫點開口借呀?

cathngai    發表於 19-12-23 08:29

大宅

就利要結婚啦,係一個家庭,點解要咁斤斤計較,而家搞開心事都咁,第日屋企有咩問題或者困難你點搞。

男爵府

男友出糧都俾2/3糧你, 佢自己都要洗費啦, 咁仲有無錢俾家用屋企? 會唔會男家無收家用或者收少D 呢? 其實男家已經變相用呢個方法support 你哋啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至