自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我跟學校既興趣班,都有4樣,星期六日就唔會比佢再學補習班,除非係運動項目,如果唔係多數休息比佢玩下放電。

水晶宮

bbpompom 發表於 19-9-28 12:05
回覆 Elenalan 的帖子

5:30~6:30pm自己做功課

所以都係果句,按自己情況啦,冇絕對,見到其他小朋友學好多野上好多興趣班唔代表人地一定係辛苦和被迫,可能別人有條件咁做,人地家長亦有付出 (例如為左小朋友方便返學而搬屋,我有唔少朋友都係咁做)。至於功課多少,雖然家長未必可完全控制,但揀學校前都應該有了解過大概情況。我係非主流,我唔會要求小朋友備課和溫默書,呢d係佢自己決定做唔做,我成日都話專心上堂最重要,有需要先溫,分數會反映佢有冇需要溫書。我set左目標分數俾佢,只要達標就佢自己決定點樣溫,我唔會干預。不過佢有興趣嘅課本,如常識和古詩果d,派左書幾日佢已經睇哂,佢當消閒讀物,唔係備課。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

itababy 發表於 19-9-28 12:33
都係拖一輪要整呢整路咁
咁點解整呢整路? 佢整d乜野?

有無同小孩一齊定時間表?

Set左時間表,就要follow。 跟得到有獎,跟唔到就罰。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Elenalan 發表於 19-9-28 07:42
好多家長都唔贊成咁早放手,跟功課甚至跟到上高小、中學都有。連大學registerion day揀科揀莊都有呀媽陪我 ...

我贊成早放手。
因為愈遲愈無時間做。

我仲要小孩幫手照顧寵物,老人家。例如斟茶遞水,收拾自己碗筷。唔俾佢對工人姐姐指指點點,要佢幫忙摺衫掃地。
我知道現在好難叫下一代,提供太多金錢上的照顧,但行動上的照顧,要從小培養。

首頁

尾頁

跳至