自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wmkcnw 發表於 19-9-25 00:42
小一學生,每星期 4個興趣班, 星期六補中文和英文。

每星期共花6小時,算多嗎?

你及你小朋友享受及適用就ok啦!
唔通人地話多你就去減,話少你又再加咩⋯⋯

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-9-25 08:27
我覺得就近入學好重要,我地返學15min路程,去興趣班係10min walking distance, 所以我女仲每日有時間去公 ...

你呢d環境條件+小朋友自律性格,覺得合適自己就可以。
有時真係冇得所謂「參考」人地點安排,我個小朋友剛升小一,暫時尚在適應中,只安排到一樣玩嘅課外活動喺weekend。

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-9-25 13:31
我女絕對唔係自律型,上年用左成年時間去適應小一。佢操行分中,自理、時間管理、合作性係最低分,俾老師 ...

我大女當年比細仔易教,一二年級都可以玩得多d,我就揀d免家中練習嘅活動,打波呀嗰類,落左堂就完,比賽加操另計,咁樣安排輕鬆d。不過都冇6樣活動咁多,唔想將時間表編足7天。
細仔而家小一連時間上都未完全習慣(開學不足一個月),明顯係攰,我就由佢休息多d,課餘做好野,去公園玩嘅時間唔需要刻意安排,俾佢relax吓就夠。

珍珠宮

李露眉 發表於 19-9-25 13:40
我女都係小一,
講真,放完學都好攰,
仲學野, 學完,番到屋k ,食飯沖涼,

same here
我仔啱啱升小一,佢都係每日放學好攰,我完全理解㗎,6歲人要6、7點起身,直落做埋功課冇10個鐘都8個鐘啦,就算未瞓著,佢專注力已大減。暫時只安排weekend一日係游水,想時間表髮動d,一至五已經返學,唔想7天跟住時間表咁過

珍珠宮

wmkcnw 發表於 19-9-25 21:58
所以我揀近的學校(步行10一15分鐘),仲有放學前差不多已經做哂功課。每日最少有1一2小時玩,9一9.5小時睡。 ...

我由屋企任何方向行10-15分鐘都冇一間小學呢
而家好彩入到心儀學校,又安排到校車「尾站上、頭站返」,3點放學,3:20已經到樓下。瞓都夠嘅,點都9個鐘。
不過自己2個仔女性格、專注、喜好都可以完全天與地時,就覺得真係人人case都唔同。當然我200%贊成搵地點最方便嘅學校,現實真係有天黑就上校車,冬天要6點先天光,某d學生係6點前上車,冬天特別辛苦。

首頁

尾頁

跳至