論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

僱主們, 想伸下, 有點長...
前日收到Agent 通知, 仲有兩星期就到港既direct hire 菲傭, 自首話有左, 晴天霹靂, 哩兩日冇晒心機, 食唔安坐唔落, 個人好迷, 感覺再請都係甘結果
由今年6月打後好似行衰運甘, 阿女入院, 工人辭職, referral 本地姐姐簽晒約, 7月尾同我講佢老公要佢番菲, 香港太亂危險(真正原因唔知)
之後朋友以前工人番今年年頭左菲, 冇錢比中介費再黎, 好想有人direct hire 佢, 見評價好好, 甘岩我地急搵人, 3日內比晒direct hire 費用一星期簽埋約, 佢亦好配合去renew passport+body check, 8月尾驗唔到佢有左, 3星期後竟然甘結果

我係好嬲, 明知申請左黎香港, 都唔做安全措施! 佢付出hkd 500, 黎唔到一句Sorry!! --- Direct hire 識既都甘, random 上網搵既真係不敢想像, 完全係一場賭搏, 輸錢都算, 但輸左兩個月時間!! 我今次真係感受到菲國人真心不.可.信!

續...

大宅

回覆樓主:

呢啲嘢,真係睇彩數;自求多福!

大宅

這兩天, agent 比左幾個海外菲我揀, 未有好強烈想請, 加上時間好長, 佢就介紹我用APP 搵本地完約菲, 經佢搞手續可以扣番1千幾DH 未用既錢, whatsapp 聯絡左10數人, 一半話搵左工, 一半有覆既, 就問我出幾錢人工, 有冇食物津貼, 有個話我住TSW 太遠, 有個又話唔識煮飯, 約到3個ok 星期日面試, 相信都係no show 多了, 當我問到有冇release letter , 可唔可以同現時僱主對話, 就更少人回了.....

各位, 我甘既情況係唔係自找本地完約, 短時間內, 應該冇可能?

本地完約菲要求既條件高, 又配合唔到新僱主想要既reference letter + 與現在僱主對話, 單憑show 個visa 話自己係完約, 都甘多人請?
我第一個唸到既係, 本地完約今日簽左我, 2星期後搵到更好僱主, 又可以簽佢, 甩我底, 直頭又墜入左無限LOOP 困境?

最後, 我係唔係應該直接請海外就算?? 比左錢, 等到家, 最少冇甘折騰

我現在心很慌

大宅

pinkcar 發表於 19-9-26 17:32
呢啲嘢,真係睇彩數;自求多福!

我心很累, 冇晒方向點請下一個

大宅

工人如果做得好吔吔年頭點返咗菲?
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

我對菲冇好感,所以我揀左印。當時經agent同自己喺app度同步搵,但我鍾意自己直接同姐姐deal,雖然會花好多心機時間,但自己同佢傾會了解多d。
請姐姐真係好睇彩數,尤其佢地依家唔憂做、揀工到不得了,你急等人用,唯有多方面搵,簽左就等佢黎。
有得揀既話,揀喺新加坡做過既印,佢地一般英文會好d,同埋做新加坡辛苦,過到黎會乖d。

大宅

搵完約工人係要花好多時間搵個啱心水,我最近都用左一個月搵完約菲,因為現在個印做野好唔掂,又污糟,又機不離手,決定轉返菲。上次就係衰心急請左個印,完全後悔請左佢

大宅

chbch 發表於 19-9-26 17:47
工人如果做得好吔吔年頭點返咗菲?

做全職媽媽,冇工番,提早完約

大宅

alicewtw 發表於 19-9-26 17:58
我對菲冇好感,所以我揀左印。當時經agent同自己喺app度同步搵,但我鍾意自己直接同姐姐deal,雖然會花好多 ...

我斬開始托朋友agent 搵印,都係要新加坡做過識英文,但佢地哩d 最搶手,一有都比人請左,驚我未必等到

大宅

曉如1312 發表於 19-9-26 20:58
搵完約工人係要花好多時間搵個啱心水,我最近都用左一個月搵完約菲,因為現在個印做野好唔掂,又污糟,又機 ...

同意,剛開始搵左兩日完約菲,感覺都不佢揀我,佢地睇完我background 都係想in, 不過居住地區遠同冇出高價,相信佢地都係騎牛搵馬

大宅

曉如1312 發表於 19-9-26 20:58
搵完約工人係要花好多時間搵個啱心水,我最近都用左一個月搵完約菲,因為現在個印做野好唔掂,又污糟,又機 ...

我應該冇一個月搵啦,我而加真空,我要10月頭決定,希望12月前黎到,agent 有幫我搞開加快信,今次我臨門撻Q大肚,希望可以加快批visa

大宅

littlefire 發表於 19-9-26 21:09
我斬開始托朋友agent 搵印,都係要新加坡做過識英文,但佢地哩d 最搶手,一有都比人請左,驚我未必等到:ig ...

我個印識講英文,唔識講中文,不過做野好唔掂,又污糟,請印都要諗清楚

大宅

littlefire 發表於 19-9-26 21:12
我應該冇一個月搵啦,我而加真空,我要10月頭決定,希望12月前黎到,agent 有幫我搞開加快信,今次我臨門 ...

唯有搵11-12月完約工人,我8月尾簽到一個10月中完約工人,希望你都成功

大宅

曉如1312 發表於 19-9-26 21:23
唯有搵11-12月完約工人,我8月尾簽到一個10月中完約工人,希望你都成功

多謝,希望我都搵到
最怕簽左突然同agent 講都係唔做,佢冇損失

大宅

曉如1312 發表於 19-9-26 21:18
我個印識講英文,唔識講中文,不過做野好唔掂,又污糟,請印都要諗清楚
...

好講彩數,同一間agent 都可以請到好同壞

大宅

呢到有人話想10月同佢個菲姐提早完約,重未開口,不過有幾雞筋就要仔細了解啦

大宅

chbch 發表於 19-9-26 22:46
呢到有人話想10月同佢個菲姐提早完約,重未開口,不過有幾雞筋就要仔細了解啦 ...

提早完約都係完約,又可以出去揀工,做得差既所謂"完約" 都玩死僱主

大宅

littlefire 發表於 19-9-26 22:57
提早完約都係完約,又可以出去揀工,做得差既所謂"完約" 都玩死僱主

本地完約的都是這類
僱主唔再用工人又冇親戚朋友需要,少之又少
在當中搵個質素好的,就更難得了
你情況,不如海外吧

大宅

chbch 發表於 19-9-26 23:09
本地完約的都是這類
僱主唔再用工人又冇親戚朋友需要,少之又少
在當中搵個質素好的,就更難得了

你完全睇通左,chat 左幾個,睇得出都係不滿現狀,除左僱主真移民果d, 所以我要求一定要同到僱主對話,故事發展再update

最聽得多係一屋5個大人/日日要OT/ 想換新環境etc

大宅

littlefire 發表於 19-9-26 23:17
你完全睇通左,chat 左幾個,睇得出都係不滿現狀,除左僱主真移民果d, 所以我要求一定要同到僱主對話,故 ...

我聽左個仲勁,佢話僱主一個月只比佢放一日星期六或日,所以想轉工,其實佢唔比你放係犯法架喎⋯⋯所以d工人講野都係要小心

首頁

尾頁

跳至