樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果已補地價居屋(20/f,560建築面積)開價269(政府賣出時係132.9萬)銀行估價220-225,我應還價開幾多,無經驗,請大家幫下我教下我,唔該晒!

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 kittymam 於 09-5-14 11:47 發表
如果已補地價居屋(20/f,560建築面積)開價269(政府賣出時係132.9萬)銀行估價220-225,我應還價開幾多,無經驗,請大家幫下我教下我,唔該晒!

最近成交幾多 ?
咩景觀 ?
咩地區 ?

問多幾間地產,同一屋苑有咩盤放,開幾多
可以同一個單位 a地產會話開 269 b地產話開250
我發覺中x 既開價比較貼成交價,一般佢地會講收實係幾多.
如果估到225 我最多會比 235 (係最多)

大宅

有無裝修? 有無景? 如有都ok, 我會試下還240, 但最緊要你自己budget係幾多先? 因為如果銀行估唔足價, 咁你要自己比多啲首期喎

大宅

普通裝修,望園景,同屋苑好少成交,好少放盘,因好近mtr.
我想還210,會唔會俾人鬧?因對比佢開價少成4,5十萬.
但我覺得佢用買入價加補地價都係2百零,我開高埋還價能力低,但又惊唔識開太低人地唔睬你.大家幫下我,不勝感激.因我係新手一d經驗都無.

原帖由 廿廿 於 09-5-14 11:52 發表
有無裝修? 有無景? 如有都ok, 我會試下還240, 但最緊要你自己budget係幾多先? 因為如果銀行估唔足價, 咁你要自己比多啲首期喎

伯爵府

原帖由 kittymam 於 09-5-14 12:00 發表
普通裝修,望園景,同屋苑好少成交,好少放盘,因好近mtr.
我想還210,會唔會俾人鬧?因對比佢開價少成4,5十萬.
但我覺得佢用買入價加補地價都係2百零,我開高埋還價能力低,但又惊唔識開太低人地唔睬你.大家幫下我,不勝感激 ...

小成交都會有對上一個成交作參考
其實我估..除非賣家好等錢洗.如果唔係你開210..地產都未必幫你講.最多轉頭同你講唔得.因為佢都怕比業主xyz

大宅

另外我想問,未成交前係埋賣買大家唔會見面架?因同屋苑成交都係要補地價,而且成交數量好少,因好少放盘.所以唔識比較,最近有10f左右都係同我要還價的單位一樣大,未補地價成交145萬,每呎2520.有d細單位d呎價2,400/呎,有d大過我要還價單位2千6-2千7.最大單價上月成交去到3千1,又全未補地價的呎價,我要點計點比較,呢個屋苑補地價要去到45-50%.

唔該晒咁多位!

原帖由 NICOLE123 於 09-5-14 12:04 發表

小成交都會有對上一個成交作參考
其實我估..除非賣家好等錢洗.如果唔係你開210..地產都未必幫你講.最多轉頭同你講唔得.因為佢都怕比業主xyz

伯爵府

原帖由 kittymam 於 09-5-14 12:26 發表
另外我想問,未成交前係埋賣買大家唔會見面架?因同屋苑成交都係要補地價,而且成交數量好少,因好少放盘.所以唔識比較,最近有10f左右都係同我要還價的單位一樣大,未補地價成交145萬,每呎2520.有d細單位d呎價2,400/呎,有 ...

我上次賣樓無見過買家
今次買樓都無見過賣家
因為係吉屋
一dd agent有 agent可以安排賣買2方坐低傾
有d 唔會 / 有d 業主唔想咁傾

大宅

宜家業主住緊(呢個盘都放有三月半年了,我成日睇住呢個屋苑的放盘),另一間的代理仲串,想叫佢約來睇直情說明呢個價無乜可還,意思要有心理准備先睇.我埋費時睬佢.宜家呢個代理話可還.但我都惊我開210太低,但我的預算有限.如果我開220,還下還下會還到幾多?通常開價還價再還價會相差幾多啊?唔該晒!

原帖由 NICOLE123 於 09-5-14 12:30 發表

我上次賣樓無見過買家
今次買樓都無見過賣家
因為係吉屋
一dd agent有 agent可以安排賣買2方坐低傾
有d 唔會 / 有d 業主唔想咁傾

大宅

政府賣出時係132.9萬, if they had repayed the land price, it may around 222萬. if you say 210, which mean they lost 12萬, i think they will not sale it. i think the reasonable price would be 235-245萬(max)

原帖由 kittymam 於 09-5-14 12:46 發表
宜家業主住緊(呢個盘都放有三月半年了,我成日睇住呢個屋苑的放盘),另一間的代理仲串,想叫佢約來睇直情說明呢個價無乜可還,意思要有心理准備先睇.我埋費時睬佢.宜家呢個代理話可還.但我都惊我開210太低,但我的預算有 ...

伯爵府

原帖由 kittymam 於 09-5-14 12:46 發表
宜家業主住緊(呢個盘都放有三月半年了,我成日睇住呢個屋苑的放盘),另一間的代理仲串,想叫佢約來睇直情說明呢個價無乜可還,意思要有心理准備先睇.我埋費時睬佢.宜家呢個代理話可還.但我都惊我開210太低,但我的預算有 ...

其實你先set自己既底線.如果你底線係 225
咁你先開意頭價218 再講 220 跟住再還多口223.8
其實呢d野無得教你點.因為要睇情況同業主心態
如果佢當時已經睇岩另 間屋.都想換樓就易d講
其實一定要為自己set 底線.

大宅

我好鐘意呢個盘(有特別原因),頭先還著價俾經紀,佢話多數唔得,盡量幫我試.對經紀應俾佢知我好想買定唔好?點做?唔俾佢知又惊佢唔盡力,點做啊?有人話買樓唔好急,但面對鐘意,又得呢個盘又好惊俾其他人買走,還價通常等幾日架?

原帖由 NICOLE123 於 09-5-14 13:53 發表

其實你先set自己既底線.如果你底線係 225
咁你先開意頭價218 再講 220 跟住再還多口223.8
其實呢d野無得教你點.因為要睇情況同業主心態
如果佢當時已經睇岩另 間屋.都想換樓就易d講
其實一定要為自己set 底線. ...

伯爵府

原帖由 kittymam 於 09-5-14 14:41 發表
我好鐘意呢個盘(有特別原因),頭先還著價俾經紀,佢話多數唔得,盡量幫我試.對經紀應俾佢知我好想買定唔好?點做?唔俾佢知又惊佢唔盡力,點做啊?有人話買樓唔好急,但面對鐘意,又得呢個盘又好惊俾其他人買走,還價通常等幾 ...

其實另一樣野你可以做.同agent講如果講到你心目中既價比多小小佣佢

大宅

我的經驗係一定要set條底線比自己, 計啱自己budget, 因為錢係要你自己比的, 所以無論幾鍾意, 如果唔夠錢就唔買, 因為買完樓後仲有好多數跟住, 好似厘印, 律師費, 經紀佣金, 裝修傢電, 一大堆, 起碼預番十萬八萬, 咁你就可以知道自己最多比幾多首期

我會一早講定自己個budget比經紀知, 費事佢以為我有價講, 協助個業主抬價, 我嗰時講明我只可以比幾多, 多一萬幾千都無, 個業主唔肯就算, 如果加幾多, 就係佢佣金到扣幾多,因為我真係無錢, 無法

大宅

即係話經紀費要俾足?但點解好多人講經紀費都有得傾.好亂啊!幫下我唔該.d步驟要點架?銀行估著價宜家還著價,跟住會點我又要點?唔該晒!

原帖由 廿廿 於 09-5-14 16:28 發表
我的經驗係一定要set條底線比自己, 計啱自己budget, 因為錢係要你自己比的, 所以無論幾鍾意, 如果唔夠錢就唔買, 因為買完樓後仲有好多數跟住, 好似厘印, 律師費, 經紀佣金, 裝修傢電, 一大堆, 起碼預番十萬八萬, 咁 ...

伯爵府

原帖由 kittymam 於 09-5-14 17:57 發表
即係話經紀費要俾足?但點解好多人講經紀費都有得傾.好亂啊!幫下我唔該.d步驟要點架?銀行估著價宜家還著價,跟住會點我又要點?唔該晒!

我上次既case係到最後我出既價同業主要既價差8千.
我同地產講.價我唔會加.如果你想成呢單交易.你自己減佣比番8千我啦.最後佢ok減

之前賣樓買家同我要既價又係差8, 又係地產自己減佣

我朋友最近買.業主要230,我朋友同地產講你有本事講到220 我朋友比多1%佣 (即係total比2%)

其實如果你唔介意可以pm再同你傾

男爵府

原帖由 kittymam 於 09-5-14 11:47 發表

如果銀行估價得220-225,而家咁既市道,應以銀行的估價為準.若不,你就要預多些錢去比首期.咁好冒險,如果你以高出銀行的估價去成交,到你買入後去銀行做樓按,咁唔好彩,銀行的估價又下調的話,咁估不足的那部份,就要你自己比.係跟銀行的估價去做按揭的.即.銀行做220,若你買入價係230,如你做7成按揭,你要付的首期係220x30%=66+10(230-220),即76

如有計錯,請指正.

大宅

個價銀行都QUOTE 唔到, 你咪同AGENT 講QUOTE 唔到價, 只QUOTE 到220 (因間間銀行唔到的, 有D 有成10-15% 差額) 你一定要SET 底線比自己, 比如話, 銀行估220-225, 你回價話220 , 睇下佢點加上去, 你仲可以同AGENT 講, 如果可以做到你個價 (如225)的話, 你比多1% 佢, AGENT 如果係好, 佢會做野架啦! (當然所有野都按的自己的BUDGET), 個人認為, 如果真係好鐘意, 你就要考慮下呢個因素, 你可以上調幾多個%啦.

之前, 我都買左層樓, 我想個業主減多2萬 (都係已補地價的居屋), 但業主死都唔肯, 而個盤都幾多人爭的, 結果係我比埋業主份佣(AGENT 提議), 但我都平左接近1萬元.... 真係要睇你個AGENT 識唔識做野架, 討價還價一定有, 來來回回十次八次係常事, 唔好怕麻煩, 有時買唔買到都係緣份來的.... 以上係我的小小經驗比你參考, 希望幫到你.

珍珠宮

我既睇法係:估價足就要,唔足就唔要!但果件係心頭好,放盤又少,比人要左你就冇,咁就要睇你應為值唔值比多些,同埋多幾多個心都仲感覺舒服為準。

大宅

好多謝大家!

估價不足的意思係業主開價大於銀行估價?但我睇好多盘估得來都係不足.即係點?

我係好想要呢個單位,但佢開咁高價(理智控制情感話我知唔值呢個價,5百幾呎補地價居屋邊值4千7-4千8一呎.),我宜家還少佢成差唔多50萬,自問成數不大,又恨買佢.所以先煩.我心中最多係按銀行估的價去接手,但都相差成40萬,差咁多有得傾成嗎?其實有無真係好多買賣以開價9折傾成的?(D人成日話最少還10%,咁D業主係都係同樣心態加心中價10%上去叫價?)

如果經紀話唔得我應點?今日都無電話來,我好心急,我應唔應該主動俾電話經紀?再加以一萬,3萬,定5萬去加,定一口價俾經紀知?要點架?

教下咁多位姐妹,多謝晒你地啊!終身大事啊!我呢世人呢次算第二次買樓亦係最後一次了.好惊買錯啊!宜家單位係心頭好,但價錢係天地之淵啊!煩死了!

原帖由 VKwan 於 09-5-15 10:56 發表
我既睇法係:估價足就要,唔足就唔要!但果件係心頭好,放盤又少,比人要左你就冇,咁就要睇你應為值唔值比多些,同埋多幾多個心都仲感覺舒服為準。 ...

伯爵府

原帖由 kittymam 於 09-5-15 11:34 發表
好多謝大家!

估價不足的意思係業主開價大於銀行估價?但我睇好多盘估得來都係不足.即係點?

我係好想要呢個單位,但佢開咁高價(理智控制情感話我知唔值呢個價,5百幾呎補地價居屋邊值4千7-4千8一呎.),我宜家還少佢成差 ...

其實個開價係agent自己講既者.都唔知真定假.不要太在意.
同agent講講實業主要收幾錢.如果唔係你去睇另一個盤
大左個agent先

首頁

尾頁

跳至