自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 mylulu007 於 09-5-14 17:53 發表
大嶼山, 水口灣, 剛於上周日去過 ~~>
http://hk.myblog.yahoo.com/cheung-tszyui

要帶泥扒, 泥鏟, 筒, 櫈(可以唔帶都得既), 一定要著涼鞋款的拖鞋(會間水又會有泥啜, 有d地方有蠔殼)。

防晒要做足, 果度去toilet要行20mins, 無野食 ...

請問你地幾點左右去架?
同埋幾大先岩玩呀?4.5歲岩玩嗎?
thz!!!

男爵府

The photos are so beautiful... but the places are far away. Is it any place close to city? Any good suggestion?

侯爵府

夏天玩到顛

大澳都有架,差不多每年都會去一次玩下,令可上天文台網睇下邊個月同邊個時間潮水退...

伯爵府

原帖由 雪瑩媽咪 於 09-5-15 00:48 發表

請問你地幾點左右去架?
同埋幾大先岩玩呀?4.5歲岩玩嗎?
thz!!!

<資料>
大嶼山, 水口灣

東涌市(昂坪360站鄰), 有11號離島巴士(往大澳), 在中途站(水口灣球場)落車(約坐了20 mins), 就會見到有個多用途球場(有鐵絲網圍住的) ,旁邊有條小路, 樹上掛住"way to beach", 行出去就係個灘。

7月中開始唔o岩時侯掘, 要去玩就快手喇, 留意天文台潮汐啊 ~

*果度假人有得租挖蜆工具, 同埋賣飲品(dis water / 自家涼茶), 但要自己帶bucket同埋小櫈。

我買果張係jusco $10店貨仔($20), 都好輕好方便。

今次去既時間係2:30 ~ 5:30 (水退最遠的時間為4:30), 唔一定要去到最遠掘, 反而乜都無, 所以不用等退最遠才開始。

我小朋友是3+YR, 朋友的是4+, 只要不用午睡的小朋友都適合玩(除非有帶車仔, 但泥地。。。)

珍珠宮

2024年龍年勳章

原帖由 焯媽媽 於 09-5-15 00:34 發表
重有無其他地方好介紹呢...

泥涌海邊更是著名的泥灘,在黃昏日落和潮退時分,不少市民都會到來欣賞日落景色,在泥灘上摸蜆、捉蟹仔、拾貝。

子爵府

我今個星期六或日想去泥涌,但見到潮退要等到成18:00。唔知係咪我攪錯。有無人可以幫我睇下我有無看錯。thx!!!

首頁

尾頁

跳至