家庭理財

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

LKapo 發表於 20-2-25 20:17
有一間銀行話回1.3比我!但係另一間銀行就同我講話等於我個首期比多左!其實我唔係好明!
...

其實間間都差唔多嘅時候我應該睇啲乜嘢去決定揀邊間呢

大宅

畀面勳章

LKapo 發表於 20-2-25 20:17
有一間銀行話回1.3比我!但係另一間銀行就同我講話等於我個首期比多左!其實我唔係好明!
...

詳細理據可參考以下文章:

https://www.acmortgage.hk/zh/2019/04/12/現金回贈計劃如何選擇/

這文章是2019年4月的,文章用當時現金回贈2.05%作例子,不過套用落你現時1.3%回贈一樣適合。

大宅

畀面勳章

cklok 發表於 20-2-25 17:39
謝謝你,即係我可以自己去查一下銀聯信貸報告,看看有沒有這筆貸款資料,就可以知道內地的物業按揭供款, ...

那要看一下你當日有無簽過「表格一 - 有關按揭資料的同意」表格,授權銀行上呈按揭身份及宗數予環聯。

如果真係唔記得,就只能自行向環聯申請報告了解。

大宅

畀面勳章

LKapo 發表於 20-2-25 20:42
其實間間都差唔多嘅時候我應該睇啲乜嘢去決定揀邊間呢

我諗到的仲可以比較以下事宜:

1)「按揭轉介公司」的額外回贈
2)火險優惠(如需購買)
3)需否睇樓
4)負責同事的專業與積極性(他日有其他野可繼續搵佢幫手)
5)罰息期
6)按揭批核年期
7)入息文件要求(尤其閣下如入息證明不整齊)
8)按揭批核時間
9)律師樓是否可用

暫時只諗到咁多。

大宅

allychan0205 發表於 20-2-25 21:24
我諗到的仲可以比較以下事宜:

1)「按揭轉介公司」的額外回贈

感謝你

複式洋房

請問樓主,.. 三間銀行批左按揭,包括獅子、馬拉松、阿爺。

獅子:1% 回贈,h+1.3
馬拉松:1.5%,h+1.26
阿爺:1.5%,h+1.3

全部有ML

除左回贈同低息,請問有無話邊間好啲或者無咁伏?

大宅

畀面勳章

Alexapooh 發表於 20-2-28 21:43

因為未知你係新購定轉按,亦不知你貸款金額是多少,所以無法回答你。

複式洋房

allychan0205 發表於 20-2-28 21:55
因為未知你係新購定轉按,亦不知你貸款金額是多少,所以無法回答你。

新購,借800萬

大宅

畀面勳章

Alexapooh 發表於 20-2-28 21:43

新購的話,馬拉松銀行聽說最高回贈可以試1.6%。

阿爺銀行聽說要借1000萬才有1.5% (有PB 戶口就500萬可以)。

仲有一兩間銀行最高都只係批到1.5%回贈,不過它們都要符合某些條款/購買產品先拿到。

所以都無需要再試其他銀行了。

係阿爺銀行與馬拉松銀行的ML有分別,阿爺的是Family Link,可與家人共享高息戶口,你可向銀行同事了解一下。

複式洋房

allychan0205 發表於 20-2-28 23:49
新購的話,馬拉松銀行聽說最高回贈可以試1.6%。

阿爺銀行聽說要借1000萬才有1.5% (有PB 戶口就500萬可以 ...

唔該樓主

男爵府

回覆 allychan0205 的帖子

請問最近哪間銀行回贈及利率較好?打算轉按,樓價1100萬,借550萬,謝謝!

大宅

畀面勳章

meili 發表於 20-2-29 09:08

請問最近哪間銀行回贈及利率較好?打算轉按,樓價1100萬,借550萬,謝謝! ...

轉按的話,如果在貸款金額1000萬或以下,現時每間銀行的offer差不多 (H +1.3% ,按息上限2.5% ,銀行現金回贈 1%)

唯聽說建X銀行,如果轉按貸款唔額在500萬或以上(無需達1000萬),不過要惠顧指定產品,銀行回贈可達1.3%-1.4%。閣下可自行了解一下,或向你按揭轉介顧問咨詢。

另要注意,現時銀行的Hibro Plan 上限按息是2.5%,而閣下現時按息的舊plan按息一般是2.15%/2.25%,如果閣下是次轉按無需套現,只是純轉按的話,閣下最好自行計算一下是否值得。

男爵府

謝謝你!

男爵府

如果按息2.35%,回贈1.5%,會加按多50萬,劃算嗎?

民房

樓主你好!想問房協既資助房屋,問咗銀行,可以做P or H按,想問而家做邊個plan比較精明?同埋房協樓之後可唔可以做轉按?其實就咁睇H按有p封頂一定係比較好,但係網上有文章話做H既plan (見截圖source from 網絡文章)會有這樣的風險嗎?即係話做p按會更有保障嗎?

大宅

畀面勳章

MiuraDoko 發表於 20-3-3 23:03
樓主你好!想問房協既資助房屋,問咗銀行,可以做P or H按,想問而家做邊個plan比較精明?同埋房協樓之後可 ...

無論房協或房委的資助性房屋,要轉按都需要先向房協或房委申請。

房委的資助性房屋轉按流程及要注意事宜,可參考以下文章:
https://www.acmortgage.hk/zh/2019/05/31/未補地價居屋轉按事宜/

房協的協助性房屋轉按流程可參考房協的網頁:
https://www.hkhs.com/home/upload/pdf/Form_C.PDF

現在H Plan 上限 與P plan都是2.5%,但有潛在利益(即他日如拆息下調會獲利),在沒有額外成本下,當然是H Plan 較好。

文章內的觀點我從來都無聽過,亦都唔明白點解做Hibro Plan會變咗commercial loan;也不明白,點解同一間銀行對唔還錢的客唔係按客戶背景去個別決定點處理,而係「二分法」,用當初揀咗咩Plan來決定。

民房

allychan0205 發表於 20-3-3 23:28
無論房協或房委的資助性房屋,要轉按都需要先向房協或房委申請。

房委的資助性房屋轉按流程及要注意事宜 ...

https://www.cnp.hk/article_content.php?author=PHK_TML&id=14420

係呢,百思不得其解,但係做按揭果陣,我話想揀p, 但銀行既職員卻極力推介我揀H, 問咗兩間,都係叫我揀H比較好,但係如果做P, 照計佢地應該更著數,真係好奇怪

大宅

畀面勳章

MiuraDoko 發表於 20-3-4 01:23
https://www.cnp.hk/article_content.php?author=PHK_TML&id=14420

係呢,百思不得其解,但係做按揭果陣 ...

這是正常的。因為他們也不理解你選用P Plan的任何正常原因。

那些職員覺得選用H Plan才是正常申請者的選擇,怕你了解多些後,會要求變更,他們要做多好多工夫。

另亦怕你在其他銀行的申請是H Plan,那你最後會選用他銀行的機會極微。

民房

allychan0205 發表於 20-3-4 09:05
這是正常的。因為他們也不理解你選用P Plan的任何正常原因。

那些職員覺得選用H Plan才是正常申請者的選 ...

分析得有道理呢(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)令我念通咗好多!!多謝你

別墅

樓主師兄:

而家我同c6想買多一間屋,安頓老人家住附近方便照顧。而家煩緊用邊個名同埋按揭問題,希望你指教一下:

我同c6而家有一間有按揭既聯名物業(私人樓,廿幾年樓齡單幢樓),現時估價約13.3m,按揭今年8月解禁可轉按(現時cap2.15),屆時尚有本金4.5m要供。無其他負債。

我同c6都有做野,年紀三十尾,每人各有月薪77k

屋企大人之中得老爺名下冇物業,老爺65歲,我想知道若果用老爺個名買,按揭供款人用我同c6名一齊供,ook

我地想睇下買唔買到約11m-13m的單位。

check過用老爺個名買的話可能第二間物業可能只做到4成按揭?咁壓力測試我同c6過唔過到關?

定係乾脆年中做轉按時聯名物業甩左個名?但代價係25萬印花稅。值唔值得俾?

謝謝解答。

首頁
45678...10

尾頁

跳至