時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

我媽在美國旅遊,有人叫她申請以難民身份留低。香港的國際形象現在真的是那麼差嗎?

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-9-30 15:26

公爵府

123mummy 發表於 19-9-30 01:38
我媽在美國旅遊,有人叫她申請以難民身份留低。香港的國際形象現在真的是那麼差嗎? ...

你媽咪著黑色衫、帶眼罩、豬咀成套full gear去旅行㗎?

yumui61    發表於 19-9-30 15:00
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

回覆樓主:

不喜勿插 !
外國人對香港睇法,每個人見解評論不一樣,佢地見到有香港人來,提及難民也不出奇。
但反而出奇,
不是應該針對香港年青人申請較適合嗎?

水晶宮

被政治逼害都可以做難民

以前有d政治人物甚至皇室在國內有危險都會申請政治庇護,咁上下啦

子爵府

WWT1234 發表於 19-9-30 01:44
你媽咪著黑色衫、帶眼罩、豬咀成套full gear去旅行㗎?
冇呀,一般師奶衫。感覺一話香港,别人就覺得你係啲戰火地方來。

子爵府

cedarcone 發表於 19-9-30 02:09
不喜勿插 !
外國人對香港睇法,每個人見解評論不一樣,佢地見到有香港人來,提及難民也不出奇。
但反而出奇 ...
唉,以前做香港人好自豪,如今好似落難咁。

伯爵府

佢地會申請所謂的 "政治庇護",申請做難民的是被牠們迫到要走難的平民。

cedarcone 發表於 19-9-30 02:09 但反而出奇
不是應該針對香港年青人申請較適合嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我媽在美國旅遊,有人叫她申請以難民身份留低。香港的國際形象現在真的是那麼差嗎? ...

美國傳媒,全部都是偏頗,幫美國政府,所以他們國民,也不能看到香港的真實情况~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

123mummy 發表於 19-9-30 15:03

500萬人口真係要多謝那些黃屍~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我有朋友嫁咗去美國後,當然例牌好支持曱命,尋日佢響group到send 咗條link出嚟係關於抽綠咭,我笑咗囉⋯⋯就嚟好恨去美國喇!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁好.., 有人主動叫佢申請做難民留低..
快D 推上連燈啦
等佢地去晒美國做難民, 唔好再搞香港啦

男爵府

我9月頭喺英國唐人街飲茶,侍應知我喺香港黎即刻同其他侍應話"佢地喺香港黎架",好似我喺火星黎咁

伯爵府

自6月後是戰亂地方

公爵府

123mummy 發表於 19-9-30 14:58
冇呀,一般師奶衫。感覺一話香港,别人就覺得你係啲戰火地方來。

咁,一定係行為或者言語方面,引起其他人誤會啦。
你媽咪會唔會之前响團友面前透露過佢仇警?
又或者不停咁响架旅遊巴度loop 住唱「榮光歸香港」阻住個導遊介紹名勝。
如果冇,我係你就會介紹嗰條謀利去LIHKG睇吓。

伯爵府

josechan 發表於 19-9-30 15:08
我有朋友嫁咗去美國後,當然例牌好支持曱命,尋日佢響group到send 咗條link出嚟係關於抽綠咭,我笑咗囉⋯⋯ ...

美國是一個破產地方

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

子爵府

123mummy 發表於 19-9-30 15:03

好似?我覺得香港人真係落難中,大家能見到美好既明天嗎?一切能返到以前嗎?當兩次二百萬人遊行秩序都井井有條,我才驚覺香港人原來一直很自律和守法,那些吹噓自己是全世界最優秀的XX,只係自作多情,實情是香港罪案率低是有賴於香港人本性善良、自律和守法。 但守法的我們最後得到什麼?

大宅

兩次二百萬人遊行秩序都井井有條?! 又是平行時空來的?!

子爵府

yaoyao03 發表於 19-9-30 15:35
兩次二百萬人遊行秩序都井井有條?! 又是平行時空來的?!

仲講得出二百萬一係仍在夢中,一係智力有問題

大宅

回覆 sinchui 的帖子

絕對同意。200萬人喔,香港仲起咩公屋啊,空間問題一下子全部解決了。

費事同他們吵啦,他們中意700萬人都得,不要說14億人就好了。

首頁

尾頁

跳至