自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Do you agree ?

伯爵府

乜佢有咁講咩?

原帖由 vanessamummy 於 09-5-14 23:34 發表

複式洋房

特首曾蔭權在立法會答問大會回答是否支持平反六四問題時,引起多名泛民主派員不滿,離場抗議。

在立法會答問大會上,公民黨議員吳靄儀提問,曾蔭權當年擔任政務官員也曾為六四事件的學生動容,現時他是否支持平反六四事件。

曾蔭權表示,他明白港人對六四的感受及看法,事件發生之後,國家發展有驕人成就,為香港帶來繁榮穩定,相信香港人對國家的發展有客觀的評價。

吳靄儀質問曾蔭權,沒回應她的問題,她指是否經濟繁榮就可以殺人。曾蔭權表示,時間過了,港人對國家的發展有其評價,國家發展為香港帶來繁榮穩定,期間在旁聽席一名市民高呼「無恥」,被保安人員帶離。
曾蔭權表示,他的意見是代表香港人的意見,香港人的意見亦會影響到他,他感覺到香港人是有這樣看法。曾蔭權的說法隨即引起李卓人、張文光等議員要求澄清,他的意見不是代表他們。

曾蔭權澄清,他的意見只是代表一般香港人,不是全部香港人,他的言論惹來全場「噓聲」,公民黨等泛民議員更離場抗議,而社民連梁國雄更高呼口號憤然離場。

男爵府

原帖由 vanessamummy 於 09-5-14 23:34 發表

佢點代表我????

佢有問我咩??????

我有咁講咩!!!!!!!!!

複式洋房

Go out on 7.1 !
Tell him we have our own voice !

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

佢係代表果班擦鞋王, 即係冇離場果班 。

等待驗證會員

尼句嘢曾蔭權冇咁講?????????
你咪誤導喎

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我就係 "一般"香港人, 但我唔覺得佢代表緊我wor !!!

大宅

人地又冇咁講~~~~

男爵府

畀面勳章

有地雷,佢反應唔夠快

男爵府

畀面勳章

原帖由 牛津 於 09-5-15 00:16 發表
人地又冇咁講~~~~

樓主似乎形容得嚴重左

男爵府

很多謝年年有議員還有良心問。
今年,這一問, 聽出有人很無良心。

每一年,在逐步測試你們的底線, 還記得當年屠城否……

六四愀心之痛, 廿年來從沒有忘記。
要的言論自由,反的貧官污利,
廿年來, 中國哪裡有進步過?

近如四川大地震,只是事隔一年, 內地死去孩子的父母,可以提豆腐渣工程害死親兒嗎?
可以追究貧污官史嗎?

伯爵府

香港的公務員係要保持政治中立的, 根本佢答支持又死, 唔支持又係死。

同埋平反六四同特首政綱/施政有咩關係? 呢件事又唔係發生係香港?

香港人都幾特別, 反自己國家都好強烈, 日本君國主義興起, 又唔見有人提出要反日本, 杯葛日貨嘅呢

琥珀宮

原帖由 牛津 於 09-5-15 00:16 發表
人地又冇咁講~~~~

佢係冇咁講過, 但佢話"他的意見是代表香港人的意見" , 真係唔丙佢唔得 !!!

伯爵府

你點解改哂個POST呀

原帖由 RAYMA 於 09-5-15 00:20 發表
有地雷,佢反應唔夠快

琥珀宮

原帖由 siulili 於 09-5-15 00:34 發表
香港的公務員係要保持政治中立的, 根本佢答支持又死, 唔支持又係死。

同埋平反六四同特首政綱/施政有咩關係? 呢件事又唔係發生係香港?

香港人都幾特別, 反自己國家都好強烈, 日本君國主義興起, 又唔見有人提出要 ...
mouth: 原來...香港教育真係好成功, 成功淡化64....

伯爵府

咁佢話佢的意見是香港人的意見, 所有香港人的意見亦影響佢的意見!

咁佢有無講佢的意見係咩呀? 佢只話各人有客觀的意見啫, 果d泛民派, 係要人講支持啫, 唔講就玩離場, 你估人地講唔支持佢地會接受咩? 可能仲大件事! 佢地只接受一個答案, 就係支持!

原帖由 牛精仔 於 09-5-15 00:36 發表

佢係冇咁講過, 但佢話"他的意見是代表香港人的意見" , 真係唔丙佢唔得 !!!

伯爵府

淡化咩? 教育咩? 乜北京係香港咩? 我只係話平反六四同特首施政有何關連, 要在立法會討論?

當年的香港還是港英政府, 所有活動都是民間自發性, 同政府都無任何關連架喎!

原帖由 牛精仔 於 09-5-15 00:38 發表
mouth:mouth:" /> 原來...香港教育真係好成功, 成功淡化64....

別墅

痴孖根, 我冇投過票比佢嫁喎, 佢憑咩代表我呀???

大宅

畀面勳章

查實煲吠係咪泛民的"二五"來呀,見過去一兩年7.1都少左人上街,比d位大家入,出來行下掛

首頁

尾頁

跳至