興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

社協徵舊相機 圓基層童攝影夢

(明報)2009年5月15日 星期五 05:05

【明報專訊】香港社區組織協會 籌備梗一個兒童攝影小組,等9至13歲嘅貧窮家庭兒童可透過相片,藉住另一種視覺媒介發掘同表達自己對生活嘅感覺,仲會喺社會徵集至少20部像素400萬或以上嘅數碼相機。攝影小組7月就會開始運作,為期16周,歡迎媒體或者攝影專業人士成為課程導師。

兒童攝影小組名為「童•影•想」,費用全免,小孩除學習基本相機使用同攝影技巧之外,仲會搞組內分享,等各位小朋友了解其他人嘅想法,認識人哋嘅生活。小組最後會以展覽形式,分享佢哋喜歡嘅攝影作品,等社會透過鏡頭接觸佢哋嘅世界。參加者必須來自低收入或綜援 家庭,並有興趣學攝影。

由於呢班細路仔嘅家庭經濟能力無法負擔買相機,該組織希望各界捐贈簡單易用嘅攝影器材,所以徵集嘅數碼相機,最好有埋叉電池同叉電器,如果包埋記憶儲存卡就更好啦。

有意者可把相機型號及個人聯絡方法電郵至 [email protected]。捐贈者請留下聯絡方法,以作日後活動或展覽通知,如有查詢可聯絡王智源或施麗珊,電話2713 9165。
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

好有意思, 你地有冇人有呀?
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

首頁

尾頁

跳至