烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題, 謝謝!

男爵府

回覆 1# 小柏媽媽 的文章

shimono一套$3xx,有3個杯(乾磨,碎肉,果汁),仲有1個豆漿杯,都幾好用.

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 hahachichi 於 09-5-15 21:10 發表
shimono一套$3xx,有3個杯(乾磨,碎肉,果汁),仲有1個豆漿杯,都幾好用.

我都係用呢個呀
成日都攪肉

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我用機器攪碎 d 肉會鞋.... 自己啄比較好, 因為機器攪會將 d 肉的夾硬撕難... 但係自己啄細就會係一粒粒食起黎唔同 d.

男爵府

原帖由 yinmelody 於 09-5-15 23:12 發表

我都係用呢個呀
成日都攪肉

我用得最多反而係果汁杯,我把水果連肉打成杰杰地的果汁,小朋友就可以食曬成個水果的營養包括纤維質.

乾杯都多用,試過打川貝,自制的淮山粉,紅蘿蔔,南瓜,洋蔥粉.....

豆漿杯未開來用過,因為我懶,做豆漿或杏仁茶都用埋果汁杯,haha...

男爵府

原帖由 catjeffcat 於 09-5-16 06:52 發表
我用機器攪碎 d 肉會鞋.... 自己啄比較好, 因為機器攪會將 d 肉的夾硬撕難... 但係自己啄細就會係一粒粒食起黎唔同 d.

以前都係自已啄的,但後來因為衛生問題,所以就用機,而且用機方便d,快d. 呢部機都可以自己控制肉粒大小ga,但當然冇人手啄咁平均la.

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 hahachichi 於 09-5-16 11:28 發表

我用得最多反而係果汁杯,我把水果連肉打成杰杰地的果汁,小朋友就可以食曬成個水果的營養包括纤維質.

乾杯都多用,試過打川貝,自制的淮山粉,紅蘿蔔,南瓜,洋蔥粉.....

豆漿杯未開來用過,因為我懶,做豆漿或杏仁茶都 ...
話時話...打果汁..係咪應該+d水落去一齊打呢??
我覺得杰杰地......好似唔同市面上d果汁咁
我最多用黎攪肉........(呢個都係我買既原因)...
豆漿我都未用過呀
我想問下...你打d南瓜.洋蔥粉有咩用呀???

男爵府

原帖由 yinmelody 於 09-5-16 15:14 發表
話時話...打果汁..係咪應該+d水落去一齊打呢??
我覺得杰杰地......好似唔同市面上d果汁咁
我最多用黎攪肉........(呢個都係我買既原因)...
豆漿我都未用過呀
我想問下...你打d南瓜.洋蔥粉 ...

蘋果和一些水份少的水果會加少少水,多水份的,好似橙個d會就咁打,我的小朋友會用匙"匹"d果汁食,其實質地似smoothies多d.我有時會自己做乳酪,加一條香蕉打成香蕉奶昔,小朋友好喜歡吃的.有時打些雜莓或芒果,就咁用來當果醬擦麵包.又健康又好吃.

淮山,紅蘿蔔,南瓜等我會風乾後分別打成一袋袋粉然後分送給有bb的朋友煮粥仔,糊仔等.

紅蘿蔔,南瓜粉等又可以用來做麵包蛋糕.
香草粉,洋蔥粉可做麵包或加入食鹽/油中做成自製的調味料,用來煮意粉,pizza等等好多用途的.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

但係攪肉同攪果汁都係用同一把刀唔會覺得好汚糟嗎?

原帖由 hahachichi 於 09-5-17 12:51 發表

蘋果和一些水份少的水果會加少少水,多水份的,好似橙個d會就咁打,我的小朋友會用匙"匹"d果汁食,其實質地似smoothies多d.我有時會自己做乳酪,加一條香蕉打成香蕉奶昔,小朋友好喜歡吃的.有時打些雜莓或芒果,就咁用來 ...

大宅

THANKS. 請問邊度買 ? 可唔可以POST 張相出來 ? 我本身家中都有攪拌機架... 但又唔知口岩唔口岩用, 謝謝!

原帖由 hahachichi 於 09-5-15 21:10 發表

超級版主

原帖由 Devil 於 09-5-17 17:21 發表
但係攪肉同攪果汁都係用同一把刀唔會覺得好汚糟嗎?
佢有3把刀.....1for磨粉.2for果汁.3for攪肉
唔會污糟架

超級版主

原帖由 hahachichi 於 09-5-17 12:51 發表

蘋果和一些水份少的水果會加少少水,多水份的,好似橙個d會就咁打,我的小朋友會用匙"匹"d果汁食,其實質地似smoothies多d.我有時會自己做乳酪,加一條香蕉打成香蕉奶昔,小朋友好喜歡吃的.有時打些雜莓或芒果,就咁用來 ...

嘩......你真係好物善其用呀
得閒上多d黎........指教下好播
奶昔...only....用一種水果就ok???唔洗+其他野?

超級版主

原帖由 小柏媽媽 於 09-5-18 10:20 發表
THANKS. 請問邊度買 ? 可唔可以POST 張相出來 ? 我本身家中都有攪拌機架... 但又唔知口岩唔口岩用, 謝謝!

吉之島同千色都有

大宅

回覆 3# yinmelody 的文章

請問可唔可以講下邊把係磨乾,邊把係攪果汁?我都有這部機,但只係用過黎攪豆漿,上次試左攪芝麻和合桃,不過都係用攪豆漿那個呀,結果全是粒粒不是粉呀,完全失敗。因為我掉左說明書,我都唔知邊把刀打邊把。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 hahachichi 於 09-5-16 11:28 發表
但我覺得個果汁杯不可以一次過整太多, 否則d渣就會滿"瀉"。
300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 suenyuki 於 09-5-18 12:37 發表
請問可唔可以講下邊把係磨乾,邊把係攪果汁?我都有這部機,但只係用過黎攪豆漿,上次試左攪芝麻和合桃,不過都係用攪豆漿那個呀,結果全是粒粒不是粉呀,完全失敗。因為我掉左說明書,我都唔知邊把刀打邊把。 ...
300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

超級版主

suenyuki :
有人解答左你.....唔洗我lu

大宅

回覆 2# lsyc 的文章

唔該晒呀!星期六再試過磨芝麻糊先

大宅

回覆 2# yinmelody 的文章

都唔該你呀!

超級版主

原帖由 suenyuki 於 09-5-19 12:09 發表
唔該晒呀!星期六再試過磨芝麻糊先
芝麻糊..點整呀????thx

首頁

尾頁

跳至