懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔係8號出世了,感恩
想趁自己仲有記憶,分享下整個生產過程過程作為留念

手術當天早6個鐘入院前,我約左晚上6點開刀,下午12點就要去醫院cheak in同禁止飲食,係連水都唔飲得

係3樓產科辦入院手續,有好多文件要填同簽名,姑娘會問你揀幾人房,喂人奶定奶粉,飲咩奶粉?我揀6人房,飲illumama,奶粉選擇種類都多,基本市面有既奶粉牌子佢都有,會問埋你做唔做聽力測試$680,同初生嬰兒代謝病篩查$1100,老公陪唔陪產$1000

別墅

填哂所有資料後,姑娘就幫我量血壓,驗小便,度高磅重,剃毛。因為我之前驗b鏈時cheak到有大腸桿菌,所以手術前要打枝消炎針,就提早種豆(正常係入手術室先種)老公就要落樓下交房間按金$7000,搞掂哂就等入房

入房後醫院會有洗漱包送,內裡有杯x2個,牙刷,牙膏,毛巾,梳,耳機線,洗頭水,沐浴露 ,基本用品都齊,另外仲有2包孕婦衛生巾,床墊一包,沖洗器,網褲x4條

別墅

係房等既時間都好無聊,有tough mon電視睇,玩下電話咁,定時會有姑娘幫你量血壓,測體溫,聽bb心跳
到5:30時我就要換好哂手術衫等姑娘推我入手術室,件手術衫係無下身得上身
背脊扣鈕位唔扣得 ,推入手術室前要飲一支小藥水,話用黎一陣麻醉時保護個胃,然後5:35準時推落手術室等,老公陪產所以同我一齊落去,其他家人就要係上面電梯門口等

落到去老公要着保護衣,所以去左另一邊等叫名,而我就係待手術間等,醫生同麻醉師都會講解一次風險同手術過程,然後準時6:00正就入手術室

別墅

手術室好光猛,好多人各有各忙,有成5個護士,幫你量住血壓,一個幫你測心跳,一個幫你吊鹽水,麻醉師好好人,知我緊張不停講笑令我冇咁緊張,然後叫我曲埋隻腳好似蝦米咁準備要打麻醉針,因為我個肚太大,唔夠曲, 所以有成3個人禁住幫我打針,麻醉針一共要打2枝,第一枝係麻醉你表面皮膚 ,有少少痛,但可接受,第二枝先係真正令你半身麻醉個枝針,不過打落去無感覺,一打完30秒就feel到對腳有d熱,興興地嘅感覺,之後大約3-5分鐘就feel到對腳開始郁唔到 ,種感覺就好似有無數隻螞蟻嬲住對腳 ,嚴重腳痺嘅感覺,但掂你下半身係有知覺的,只係感覺唔到痛,成個人係處於好清醒既狀態

別墅

當set好哂所有野就會叫老公入黎陪產,手術中會有塊布遮住,所以係咩都睇唔到,唔知幾時醫生就已經落咗刀,手術開始後5-10分鐘就已經聽到bb喊聲,姑娘抹乾淨就抱俾我睇,同我確定係男定女,然後同老公影我地人生第一張全家福,產房係唔可以帶手機入去影相,要用醫院嘅相機影,可以揀要CD或者要一張8R大相,分別係CD可以影多幾張自己揀,8R大相就只有一張,我就揀左要大相

別墅

影完相老公就同護士帶埋BB出去,會上返去俾家人望一望BB同影下相,然後BB就要推入保溫箱,要最少保溫4小時後先可以在見bb,我就繼續係手術室,縫針縫左9個字,到我出手術室嘅時候已經係七點零幾分,然後推我去觀察區到觀察10分鐘,觀察完就推返我上房了

上到房張8R大相都曬好俾埋我,望住張相感覺好幸福,麻醉仲未過,所以仲未有痛嘅感覺,醫生話要隔六至八個鐘先可以開始嘗試飲水,我嘅第一晚就係咁過,所有既嘢都好唔真實,我終於成為媽媽了

複式洋房

公喜您❤️我都10月23號系法國開刀(emoji)(emoji)心情好緊張!但都想快d見到bb(emoji)(emoji)

大宅

恭喜恭喜,我黎緊都打算在法國生第二胎呀,想問你搵邊位醫生接生呀!!

別墅

samanthasan 發表於 19-10-9 09:38
恭喜恭喜,我黎緊都打算在法國生第二胎呀,想問你搵邊位醫生接生呀!!

我揾羅宇帆醫生阿,暫時今日麻醉藥過後傷口都唔痛,醫生手勢好好

別墅

YungyungWong 發表於 19-10-9 09:27
公喜您❤️我都10月23號系法國開刀(emoji)(emoji)心情好緊張!但都想快d見到bb(emoji)(emoji)
...

加油阿,好快就到23號可以見到啦,當你聽到佢喊聲真係會好感動

複式洋房

Congrats!!!
thank you for your sharing...

別墅

恭喜你啊,寫得好詳細,可以問下大概幾錢買單嗎

別墅

mi 發表於 19-10-9 17:46
恭喜你啊,寫得好詳細,可以問下大概幾錢買單嗎

我未出院阿,今日第二日,11號先出院,到時話你知幾錢^_^

複式洋房

恭喜(emoji)
寫得好詳細啊

男爵府

恭喜你呀!我11月22日都法國開刀呀,原來爸爸陪產要俾錢架?

別墅

回覆 miszshan333 的帖子

好的,慢慢唔急的,你要好好坐月哦

別墅

jerryso1224 發表於 19-10-9 21:40
恭喜你呀!我11月22日都法國開刀呀,原來爸爸陪產要俾錢架?

係阿,要俾$1000蚊

別墅

tair 發表於 19-10-9 21:35
恭喜(emoji)
寫得好詳細啊

希望幫到有疑問既媽媽們

大宅

miszshan333 發表於 19-10-9 18:10
我未出院阿,今日第二日,11號先出院,到時話你知幾錢^_^

我都想知到時你pm我價錢唔該

大宅

恭喜你呀!