夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

認識瑞士牛牛第二回

結婚成十年,發現老公完全不體貼,當初年輕被感覺冲昏了頭,我也以為自已可以一直喜歡他愛他到永遠,這麼多年,我一直努力做個好老婆可是他從來沒為我改變過,他的心裡只有他父母,永遠聽他父母話多過聽我,偏偏他父母又是只顧自己的人,一切以自己為先、長此以往令我很鬱悶,我好無奈,日子越久越發現我們各方面觀點都不一致,而且每次也因為錢銀吵架,每次吵完我都傷心流淚但他從來不哄我,覺得自己完全不被關心,好厭倦這樣的生活,好想離開他,但想到我們的孩子我心好亂,有人可以告訴我怎麼辦嗎?

大宅

回覆 C12345 的帖子

同路人,一齊傾下丫

侯爵府

別衝動
有挽回、改善關係的可能嗎?

別墅

認識瑞士牛牛第二回

kmbe 發表於 19-10-11 04:18

同路人,一齊傾下丫

好(emoji)

別墅

認識瑞士牛牛第二回

ohmygosh 發表於 19-10-11 07:36

別衝動

或許是我對他已死心,對他似乎沒有任何感情,每次因為好小事大吵,就算是他錯他也不會認錯也不會哄返我,我真的不想再這樣下去了,真的好想離開他,但每次我提出離婚他就不說話,之後就好像賴皮狗一樣痴住我,每次都這樣,也不會認自己錯,更不會改!真的好心煩!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

C12345 發表於 19-10-11 04:08
結婚成十年,發現老公完全不體貼,當初年輕被感覺冲昏了頭,我也以為自已可以一直喜歡他愛他到永遠,這麼多 ...
錢銀就係導火線?

別墅

認識瑞士牛牛第二回

20150618bb 發表於 19-10-11 13:17
錢銀就係導火線?

原因之一吧,當然仲有好多因素

大宅

情況一樣
唔係話要激烈漫愛情故事,但成日咁,大家計都唔想傾,一有小小意見不合就嘈

子爵府

畀面勳章

你的痛苦主要係來自想改變對方去迎合自己。。

別墅

認識瑞士牛牛第二回

jeremylui83 發表於 19-10-11 23:24
你的痛苦主要係來自想改變對方去迎合自己。。

不是讓他迎合我,是改善我們的關係,我們之間最大的問題,就是他父母,他太聽他媽媽話,什麼事都是他媽媽行先,他父母提出要幾多家用佢就俾幾多,完全沒想過自己老婆小朋友,每次小朋友要交學習費用佢就話無錢,因為佢俾太多佢父母,搞到之後成日話無錢用,這也算迎合自己嗎?

男爵府

2公婆吾好成日為錢嘈,佢比父母使都係孝順,起碼吾係使在其他女人到
至於離婚其實最大影響係小朋友,吾值得因為錢而分開
你想佢哄你至有生活情趣,但你老公都可以好想人哄
10年了正常都會是十分平淡
我覺得你焦點只放在老公身上,多同知心好友去街,甚至出遊,你就會覺得很快樂(我就是這樣)

別墅

認識瑞士牛牛第二回

MoonT 發表於 19-10-12 02:51
2公婆吾好成日為錢嘈,佢比父母使都係孝順,起碼吾係使在其他女人到
至於離婚其實最大影響係小朋友,吾值得 ...

多謝開解,我之前也是這樣想,始終是父母給家用也是理所當然,可是他父母完全不會顧慮我們,以前住埋一齊,除咗俾家用原來老公仲俾屋租佢,即係當租佢父母間屋住,但其實我哋連埋小朋友住係一個超細的房仔,但老公俾佢地嘅租金仲多過我哋宜家搬出來住嘅租金,所以當時住埋一齊時老公係俾萬幾佢哋,可惜佢地慣咗接收不懂珍惜,唔會幫手凑小朋友不但止,連買餸煮飯都是我,佢媽問佢使唔使俾錢我去買餸,老公一句唔使就了事!佢父母就唔俾的了!現在想起還是委屈難過,因為本身他人工本身才兩萬多,但给父母就那麼多,而給老婆才三四千,請問你能接受嗎?後來我受不了和他父母一起住的矛盾,打算同佢離婚並回自己媽媽度住,佢才肯搬返出來,但好可惜佢之後又被我發現佢又加咗加用俾她媽,即係本來由本來的七千加到八千多,我當時真的接受不了,明明已經搬出來了為什麼仲要加咁多加用俾佢哋,明明佢哋有收入的點解仲要提出加生活費,明明自己人工唔多又有自己家庭,點解總不為老婆孩子想想?每次孩子要用錢在學習上佢就話無錢,我好痛苦,在我自己角度來看自己吃多吃少沒所謂,但孩子該吃該用的就不能少,可他只顧住自己父母,我在問自己,是不是我一路到順從他的意思,導致了他無論任何事都總是犧牲我先,我也好想去旅行散心,可是沒錢怎麼去?一個人帶著小朋友又可以去哪?當身邊的朋友都周圍旅行時我自己只能獨處舔傷口,回頭看看,原來十年來自己都衹為了他而生活,自己卻從來沒好好打算過!對他可謂死心,原來我的付出只像一個玩笑!他不肯離婚也只不過是習慣了我多年對他遷就!可是現在是我不愛了,怎麼辦?我真的好想走!

子爵府

MoonT 發表於 19-10-12 02:51
至於離婚其實最大影響係小朋友,吾值得 ...

C6本身自己無朋友,所以佢都覺得我唔需要有,我每日一定要返屋企食飯,唔返就有說話聽,有時放左工想同同事朋友出去食下飯飲杯野放鬆下都唔得,好無奈

子爵府

C12345 發表於 19-10-12 03:47
多謝開解,我之前也是這樣想,始終是父母給家用也是理所當然,可是他父母完全不會顧慮我們,以前住埋一齊 ...

你係ftm?有幾多個小朋友?

男爵府

回覆 andyhui812 的帖子

C6冇朋友係佢概選擇,吾應該左右你有朋友,你都是成年人吾通要似一個扯線公仔甘生活,2公婆就像困獸鬥你開始一個月去2次街,佢習慣左自然吾會再講,就算講都要堅持,人生流流長,都需要朋友(我自己也是這樣,就算老公吾高興,依然會同好友快閃日本)

大宅

C12345 發表於 19-10-11 04:08
結婚成十年,發現老公完全不體貼,當初年輕被感覺冲昏了頭,我也以為自已可以一直喜歡他愛他到永遠,這麼多 ...
我都已經8年,情況同你差不多。
可能因為我有做野關係,唔使成日問佢拎錢用。
經常唔係為錢為小朋友嘈,搞到我都對佢愈來愈淡。
我會得閒煮下飯或出去join運動堂上,減壓之餘又可以識下新朋友,唔想成日諗住佢

男爵府

andyhui812 發表於 19-10-12 09:20
C6本身自己無朋友,所以佢都覺得我唔需要有,我每日一定要返屋企食飯,唔返就有說話聽,有時放左工想同同 ...

我會講你冇朋友係你個人的事,我有朋友的,有d野吾可以圍住佢轉的。

男爵府

回覆樓主:

樓主,細路大左,自己做野啦,女人自己賺錢自己洗。

伯爵府

樓主有冇返工?
如果可以的話,叫媽媽幫手,湊下小朋友幾日,離開兩三日短短地都好過無,散下心放鬆一下心情,邊度都無所謂,清靜下,比你捻下點處理。

每次吵架後唔哄你,可能佢都習慣了唔哄最後都無事,所以懶了,很多男人都犯了這樣的錯,忘記了女人需要哄。

別墅

認識瑞士牛牛第二回

andyhui812 發表於 19-10-12 09:23
你係ftm?有幾多個小朋友?

是,一個小朋友,K1

首頁

尾頁

跳至