夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

認識瑞士牛牛第二回

linglovejin 發表於 19-10-12 18:28
我都已經8年,情況同你差不多。
可能因為我有做野關係,唔使成日問佢拎錢用。
經常唔係為錢為小朋友嘈,搞 ...

我有經常同朋友一齊傾下,不過講太多無謂令大家煩忧 ,所以我也報咗好多課堂讓自己忙起來,因為小朋友仲細,返緊幼稚園返得個半晝,所以非常困身,莫說出返來做嘢,連學嘢都係抽到那麼一兩個鐘學!

別墅

認識瑞士牛牛第二回

Bicanna 發表於 19-10-12 22:56
樓主,細路大左,自己做野啦,女人自己賺錢自己洗。

我都好想出返嚟做嘢啊,但小朋友仲細返緊幼稚園半晝嘖,所以才讓我最苦恼!

別墅

認識瑞士牛牛第二回

花花b 發表於 19-10-12 23:59
樓主有冇返工?
如果可以的話,叫媽媽幫手,湊下小朋友幾日,離開兩三日短短地都好過無,散下心放鬆一下心 ...

多謝你的建議,媽媽有返工的,所以我只能靠返自己,你說得很對,就是從來每次吵完之後都係我忍不住先睬返佢,所以才會演變成今天他一副愛搭不理的樣子,唉千錯萬錯都是自己錯.!

伯爵府

C12345 發表於 19-10-13 00:41
多謝你的建議,媽媽有返工的,所以我只能靠返自己,你說得很對,就是從來每次吵完之後都係我忍不住先睬返 ...

唔好咁講,過去的已不能改變,但未來你仍然可以主宰。有時候,長期在身邊男人體會唔到你的重要性,忽然的消失才會緊張,如果忽然消失都唔緊張,咁離開都不必猶豫。

洋房

kmbe 發表於 19-10-11 04:18
回覆 C12345 的帖子

同路人,一齊傾下丫

我都係阿

大宅

C12345 發表於 19-10-11 04:08
結婚成十年,發現老公完全不體貼,當初年輕被感覺冲昏了頭,我也以為自已可以一直喜歡他愛他到永遠,這麼多 ...

老實講一個孝順父母嘅老公唔會衰得去邊,只不過他們只識「愚孝」所以樣樣就以父母行先,老婆行後,令老婆感覺受盡折磨同無限委屈!最後老婆忍到忍無可忍,用一拍兩散嘅方式去逼到老公無後路可退先搬開住,唔係呢個男人就唔會同自己父母分開住!
分開咗住,基於老公內疚覺得分開住係好不孝,就用錢來對父母作補償!
因此屋企錢唔夠用,老公又繼續比更多嘅錢父母,令到個老婆好失望,樣樣都要以父母行先,最後就慢慢地心淡,因而出現不再愛而想離婚的念頭!

大宅

結婚成十年,發現老公完全不體貼,當初年輕被感覺冲昏了頭,我也以為自已可以一直喜歡他愛他到永遠,這麼多 ...

我可以話你知,你今生都無可能改變呢個老公對父母嘅愚孝,因為他們覺得照顧父母係義不容辭嘅責任!
唯一你可以做嘅,就係改變自己嘅唸法,對於他比幾多錢父母,什至乎對父母仲好過對你,呢d你一概都唔好管亦唔好理,只有咁樣做往後先可以攪返好夫妻關係!
相信你有小朋友老公又無第三者,都唔希望離婚吧!

男爵府

andyhui812 發表於 19-10-12 09:20
C6本身自己無朋友,所以佢都覺得我唔需要有,我每日一定要返屋企食飯,唔返就有說話聽,有時放左工想同同 ...

咩心態,我都無乜朋友,都想身邊另外一半有自己既社交圈子
唔好學我無朋友

翡翠宮

C12345 發表於 19-10-12 03:47
多謝開解,我之前也是這樣想,始終是父母給家用也是理所當然,可是他父母完全不會顧慮我們,以前住埋一齊 ...

樓主,一開波就錯,一步錯步步錯。一齊住堅錯,得兩萬幾仲生仔做ftm繼續錯
你而家已經為自己既错付出沉重代價
唯有等個仔大D,即刻出黎做野,做人要有收入先有say, 有收入先有選擇
我係自私既人,極愛自己,繼吾繼續婚姻我絕對吾會單睇佢有無出軌咁好笑,你老公完全罔顧你感受棄不足惜,亦比壞榜樣你個仔
不過,你而家太弱,只有令自己強大先有路行。

公爵府

比我走左十世。不過你冇經濟能力,講咩都冇用。如果真係想走,一定要想辦法令自己有能力走。用盡方法用盡吃奶之力令自己有能力,香港地肯做餓唔死

伯爵府

回覆樓主:

你哋一家三口搬出嚟租屋住又要畀八千蚊家用,又要養仔, 條數計落食都唔夠食喎, 仲講學習費?你要快啲出返嚟做嘢

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

mini1204 發表於 20-2-9 09:19
樓主,一開波就錯,一步錯步步錯。一齊住堅錯,得兩萬幾仲生仔做ftm繼續錯
你而家已經為自己既错付出沉重 ...

Jm講得好好
一步錯就真是步步錯

公爵府

C12345 發表於 19-10-13 00:28
我有經常同朋友一齊傾下,不過講太多無謂令大家煩忧 ,所以我也報咗好多課堂讓自己忙起來,因為小朋友仲細 ...

如果經濟麻麻,不如cut左自己嗰D課程,留黎俾小朋友用

大宅

C12345 發表於 19-10-13 00:32
我都好想出返嚟做嘢啊,但小朋友仲細返緊幼稚園半晝嘖,所以才讓我最苦恼!
...

樓主 再忍耐多兩年 到小朋友讀小學就可以做半日工 儲下私己錢~ 為小朋友好 唔好一走了之 男人係自私既 就每月問佢拎夠錢做基本需要再從中儲d吧!
百忍成金~

複式洋房

我都結婚第5年。。未有小朋友個陣。雖然都有偶爾吵交。。有時真會有想離婚想法
到怡家有左小朋友。。變化好大。。我吵左好耐終於都搬到出晒。。但依然溝通好有問題。。永遠佢都吾會平心靜氣討論。。唉。。好攰。。好多時只係為左佢唔bb。。大家嘅將來打算。。佢反而話我吾知努力過啲乜。。唉。。心好傷。。但他不會明白
吾想再係甘。。好想分開同個囡以單親申請公屋起碼吾洗捱甘辛苦。。甘落去到頭黎佢不會感激我仲嫌我煩。。做女人原來真好卑微

首頁

尾頁

跳至