自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

chloe2018 發表於 19-10-14 14:53
其實唔使咁驚,大陸唔係想象中咁恐怖,安全唔係主要問題
我反而覺得帶齊BB嘅嘢去一轉大陸,都幾麻煩/辛苦 ...

諗起都頭痛,真係要帶好多野

用戶要求終止服務

牛年勳章

香港嘅都唔會出席,到時話身體不適唔去。我細個嘅時候,爸爸都會話我身體不適推親友。BB 唔適合出席喪禮,我男女家兩邊家族都免 BB 出席。孝唔一定要用出席喪禮嚟表達。
未經許可,請勿轉載

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

咁阿爺又真係好親。
比我我會盡量去。

子爵府

回覆樓主:

想當年我小朋友又係一歲未夠。屋企人只要求去鞠個躬。上完支香。唔逗留便走。
第二日上山唔去。父母可代。
始終細。呢d地方不宜久留。
我哋香港出殯還好D。内地就自己衡量下。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

YD0804 發表於 19-10-14 14:00
我爺爺過左身,我爸要我地帶埋個仔返大陸出席喪禮,請問大家有冇經驗?
我就唔想帶,但屋企人就好堅持要
謝 ...

好多三歲以下小朋友都冇去
不過果個係太爺,自己一家傾掂佢
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

建議唔好帶~或者你去問下啲賣衣紙姨姨有冇辦法~

子爵府

我爺爺過左身,我爸要我地帶埋個仔返大陸出席喪禮,請問大家有冇經驗?
謝 ...

剛剛的週末才參加完你所講的事。這個真的要睇下鄉下那邊的習俗,條條村都唔一樣

而上年,一直照顧我老婆長大(個親,岳父從少沒怎樣理我老婆,後來關係修補了)的嫲嫲過左身,當時我囡囡才半歲左右,都有返鄉下出席喪禮,我也有出席。守夜果晚成家人係嫲嫲老家留到大約12點,之後我做代表我家坐過夜,老婆仔女就回岳父家休息)。
第二日出殯,所有親屬繞村一圈,之後拜幾下,我也幫忙扶下靂車。最辛苦係跪係度(室外石屎地)聽佢地奏歌超渡等,全程兩公婆+仔仔輪流抱囡囡。中午後所有男既(包括我個仔)一齊去火葬場送最後一程,女既(包括我女女)就回祠堂休息,等男既回來一齊食餐飯,過程大概是這樣。

而剛剛的週末,因親屬關係沒嫲嫲那麼close,沒有前邊守晚果part,但游圈跪拜食飯等都有
當然,跪拜既話唔會同BB一齊跪,奏樂時我也會抱BB去遠處休息下。

但每個鄉下都唔同,我的只作參考呀

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

請問,樓主係媽媽嘛?

如果係,咁阿B係外姓人,話爺爺嫲嫲唔俾
再唔係,當日阿B發燒!

最近我99阿媽都走咗,我都無返去....

水晶宮

小曳人 發表於 19-10-14 16:00
請問,樓主係媽媽嘛?

如果係,咁阿B係外姓人,話爺爺嫲嫲唔俾

非常同意

樓主係外嫁女,子女跟夫姓,如果跟返傳統,其實已經唔係同一家族,基本上連樓主都未必需要到

樓主自己同爸爸傾下,小朋友咁細,其實去呢個場合,只係滿足樓主爸爸,唔係爺爺

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

龍貓車 發表於 19-10-14 14:15
大陸喪禮好快搞掂
基本上順利嘅話唔洗一個鐘
自己嘅爺爺咁親,我覺得無所謂

如果係鄉下就要幾日

別墅

謝 ...

太細了
別帶

珍珠宮

我會叫呀媽幫口同老豆講唔帶bb去

伯爵府

回覆樓主:

睇下咩模式,我bb都去過,日間儀式好似去酒會咁,至親會比較傷心,我係孫輩都係當家庭聚會,送最很一程,會不捨但覺得要做。仲有好多村小朋友出來當睇戲,拎糖果,大陸唔係太忌諱。不過各處鄉村各處例,唔知你家鄉係邊種模式。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝 ...

太細唔會帶,會話男家唔想。

水晶宮

回覆樓主:

我唔會帶

琥珀宮

YD0804 發表於 19-10-14 14:08
就係有證件呀,咁先頭痛

有證件,即之前bb 已去過內地?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

大陸鄉村會放"先人"在家的, 你抱住個B都唔知坐邉好, 唔建議帶BB返去, 太細了, 又要飲奶, 又要睡覺, 又要換片.
而且, 老人家話, BB會睇到唔該睇到嘅野.
你話BB作病, 唔可以帶去人多的地方.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

唔會去,香港都算,仲要返大陸。
正常小朋友起運後才能出席喪禮的,否則會影響運程。
芭芭拉

伯爵府

你一係查下嗰幾日日腳方位先決定帶唔帶。
我仔2歲時清明返鄉下,嗰日我出去超市行一個圈,夜晚我就被鬼責,小朋友即時發燒,要拜日腳先無事。
嗰日忘了睇日腳,原來去左出事方位。
芭芭拉

男爵府

謝 ...

問下喪禮流程係點,我都有去過鄉下喪禮,冇吹d打、冇破地獄、冇恐怖氣氛,只係響地堂燒下野,有個道士口upup唸一大堆……
Bb細個我都唔建議去呢d場合,但果個係你爺爺,都好親下,你同屋企人商量下,只係亮一亮相,唔久留,睇下得唔得

首頁

尾頁

跳至