跳至

首頁

尾頁

大宅

好書推介 -"從0歲開始" - 使寶寶持續安穩睡眠的有效方法

我係生之前有朋友介紹睇呢本書, 佢地話跟住本書做 bb 會好湊好多. 佢個b都係飲人奶, 而家已經9個月大, 每日食4餐. 日日定時自己醒, 醒咗又唔會扭計, 會自己玩直至見到媽媽先扭食/抱.

見佢講到咁神奇, 係生之前已經買咗黎睇. 由生咗番到屋企第一日開始跟本書做, 到而家就快8週大, 真係好似本書咁講, bb可以自己戒夜奶同瞓過夜.
而且bb真係比較少扭計同忟憎 (唔係無, 不過少d啫, 但已經好好!)
所以係呢度介紹比大家, 希望幫到你地啦.

唔需要擔心係咪人奶bb, 本書係人奶bb同奶粉bb都啱用.
本書唔係普通書店有, 要去教會書店先買到, 我就係天道書樓買既.

不過, 如果媽媽決定跟本書做, 一定要堅持, 因為bb都要適應期, 有d bb 2日做到, 有d bb可能要1-2星期先做到. 所以一定要有耐性同堅持呀!
我有朋友係 bb 3個月大先開始跟本書做, 用咗一星期bb 先跟到書建議既 schedule, 不過跟到之後就好湊咗.
所以, 大家一齊努力呀!

睇完本書唔明, 我地可以一齊傾!

從零歲開始
http://shop.campus.org.tw/ProductDetails.aspx?productID=000174619

複式洋房

can u tell me where is the 教會book shop????

大宅

邊度有得買? 元朗or屯門有冇? 

複式洋房

我都睇過呢本書,但係餵人奶+奶粉,阿b食奶時間亂,所以跟唔到佢指示做.

大宅

唔會亂架, 我初初都係人奶+奶粉.
你可以照3個鐘食一次, 先食15-20 mins 人奶, 然後補奶粉. 食完連掃風 around 45 mins. 同bb換片+玩耍再加 30-45 mins. 咁 bb 仲可以瞓 1 1/2 鐘先食奶.

原帖由 呆人 於 09-5-16 10:12 發表
我都睇過呢本書,但係餵人奶+奶粉,阿b食奶時間亂,所以跟唔到佢指示做.

大宅

屯門有
http://tiendao.broadlearner.com/view.php?cat=stct&id=LOCATION

原帖由 PamelaLi0399 於 09-5-16 10:00 發表
邊度有得買? 元朗or屯門有冇? 

別墅

我都有d 本書呀, 我都覺得值得參考!!廿對我都有幫助呀

雖然我無特別exactly 去follow 佢newborn bb 3個小時食一次0既schedule, 但我自己baby 就係自己慢慢stretch 開食奶時間, (猛長期唔計) 由最初個星期果個零兩個鐘, 到而家差不多3個鐘餵一次.

我幾中意佢suggest 個schedule,
1)餵奶
2)清醒時間
3)小睡

書裡面話就算baby 喊, 想食奶, 未到2.5小時你都唔可以比佢食, (但又有exception) 餵得太密會影響bb 消化作息云云. 佢果一套係外國都好有爭議性ga. 因為大部分醫護都會主張feed on demand, bb 要食就比佢食.

大宅

anywhere else I can buy this book, I'm in KLN side plz advise..

大宅

尖沙咀, 太子 & 九龍灣. 你最好先打電話去問, 因為有時會無貨.
http://tiendao.broadlearner.com/view.php?cat=stct&id=LOCATION

原帖由 L.cAndy 於 09-5-18 09:35 發表
anywhere else I can buy this book, I'm in KLN side plz advise..

民房

請問本書是否只教點樣安排食奶時間而令bb睡得好? 因為我的bb食奶有schedule 但唔係太好睡...

原帖由 vivienne019 於 09-5-18 09:45 發表
尖沙咀, 太子 & 九龍灣. 你最好先打電話去問, 因為有時會無貨.

大宅

係0-5個月大, 主力講餵食同休息.
bb唔太好瞓係咪bb食完即刻瞓? 本書教bb食完要同佢玩, 玩完先瞓, 咁佢瞓得好好多.

原帖由 tosusan 於 09-5-19 21:39 發表
請問本書是否只教點樣安排食奶時間而令bb睡得好? 因為我的bb食奶有schedule 但唔係太好睡...

民房

我成曰餵完奶就抱住bb睡, 可能因為無同bb玩所以唔睡!!!
thanks.....

原帖由 vivienne019 於 09-5-19 22:24 發表
bb唔太好瞓係咪bb食完即刻瞓? 本書教bb食完要同佢玩, 玩完先瞓, 咁佢瞓得好好多.

複式洋房

我那時看完書後寫了點筆記,但很長,莫見怪.

(1)照顧初生兒有何原則?
1.1父母才是家庭的中心,而孩子只是受歡迎的一員。要孩子適應父母的生活規律,而非父母事事遷就。
1.2提醒自己,有了寶寶後,你的角色沒有因此停止。你仍是妻子、女兒、朋友…。
寶寶出生前,你與配偶有固定約會,要於寶寶出生後持續。
1.3丈夫帶一份禮物給寶寶,也當給太太一份。
1.4在照顧孩子的生活中,分點時間出來,服事其他人。
1.5沙發時間:每天花5分鐘與配偶坐於沙發上,讓孩子保持清醒。若孩子想打擾,跟孩子說這時間是媽媽優先。讓父妻得以交流,並讓孩子觀察你們彼此的關係。

(2)如何餵人奶?
2.1基本兩個半鐘至三個鐘餵一次奶,一邊餵15-20分鐘,為寶寶打嗝,另一邊一樣。餵奶時保持寶寶清醒。

(3)如何餵牛奶?
3.1新生兒每次約吃45-90cc,每3-3個半小時喝一次。
3.2寶寶漸大,每次喝240cc,一天餵4次。
3.3每次喝奶,可準備一支120cc的奶瓶,喝到寶不喝了,即是他飽了。
3.4每15cc替初生寶寶打嗝。寶寶約4-6個月大,喝完180-240cc才打嗝。

(4)怎知寶寶是否喝下足夠的奶?
4.1聽寶寶喝奶的聲音。
4.2檢查尿布:每天有五至七片濕尿布。

(5)如何建立寶寶的作息時間?
頭4週
1.2個半至3小時餵一次奶。24小時中,平均餵寶寶7-8次。
2.避免寶寶睡超過3小時,有必要時弄醒她。(頭幾個月中,孩子一半時間是淺睡期,一半時間是深睡期。每節約30-45分鐘。因此,當讓孩子每節小睡,有約一個半時間。)
3.十點或十一點餵完奶,讓寶寶睡到自己醒來。半夜餵完奶,立即把她放回床上。
4.若母乳不足,不要讓寶寶在四星期前睡過夜,以免影響母乳分泌。

5-8週
1.2個半至3小時餵一次奶。24小時中,平均餵寶寶7-8次。
2.寶寶規律已定,每天不斷持守這時間。

8-15週
1.很多寶寶約8週大時,會自己刪去夜晚那一餐。寶寶晚上睡眠時間將調整到接近晚上那一次的餵奶時間。
2.如果聽到寶寶半夜哭,先等5至15分鐘再處理(寶寶哭5-40分鐘都是都算是暫時的)。這個年齡的寶寶,醒來比較多是因為他的生理時鐘,較少因為他需要吃。
3.寶寶夜晚睡眠時間可以延長到9-10小時(母乳)或11小時(牛乳)。
4.約於13週,寶寶應該一天吃4-6餐。

16-24週
1.寶寶可以開始吃副食品。
2.寶寶吃奶的間應讓慢慢跟上家人:早餐、中餐、晚餐、睡前。一天中約吃4-5次奶。
3.吃副食品時,不是要增加吃的次數,而是要於早餐、中餐、晚餐、睡前幾餐中,增加食物。

25週-52週(6-12個月)
1.一日吃三餐,每餐包括牛乳及固體食品。
2.睡前讓寶寶喝質的東西。
3.寶寶一天讓有兩次小睡,一次在早上,一次在下午,每次平均睡一個半至兩個半小時。

別墅

係呀, 本書係0甘講, 但有好多時我bb 食完奶就會自己瞓著, 我了佢, 攪佢, 佢都唔醒......0甘係唔係要真係唔比佢瞓?

佢有時會醒, 0甘就玩一陣, 但如果佢瞓0左, 我又唔係好sure 好唔好整醒佢. 不過如果佢玩一陣先瞓, 又真係好似可以瞓多少少.

如果飲完奶佢瞓0左, 佢通常等唔到2.5 鐘就要食下一餐..所以, 我都唔知點做. 有無mama 有idea?

原帖由 vivienne019 於 09-5-19 06:24 發表

別墅

thank you!!!
好有心機0既筆記呀!

3.十點或十一點餵完奶,讓寶寶睡到自己醒來。半夜餵完奶,立即把她放回床上。

我覺得d個真係好難做到, 因為我一放bb 床, 佢未可以自己瞓. 就係度典來典去, 跟住就喊. 拍佢又唔得, 奶咀又唔得, 喊得厲害, 再抱都係喊ga.

我有唱歌仔 , 比light music 佢聽, 有dim 0左燈, 但佢都要扭, 我真係無哂佢收.

我都好想我個bb 可以放落床就zzz, 但試過放落去要爆喊, 喊幾個字都唔收 , 之後老公就要起身抱. 有時我都覺得好似好失敗0甘....

大宅

你要餐餐都 keep 住同佢玩.
儘量搞醒佢, bb真係唔醒就由佢, 但 最好keep住同佢講多5-10分鐘野. 過得2日, bb食完奶會無咁易瞓著.

但留意, 夜晚同凌晨個餐, bb食完就由佢瞓啦.

原帖由 OwenJC 於 09-5-20 00:48 發表
係呀, 本書係0甘講, 但有好多時我bb 食完奶就會自己瞓著, 我了佢, 攪佢, 佢都唔醒......0甘係唔係要真係唔比佢瞓?

佢有時會醒, 0甘就玩一陣, 但如果佢瞓0左, 我又唔係好sure 好唔好整醒佢. 不過如果佢玩一陣先瞓, ...

大宅

你好有心機呀!

原帖由 呆人 於 09-5-19 23:30 發表
我那時看完書後寫了點筆記,但很長,莫見怪.

(1)照顧初生兒有何原則?
1.1父母才是家庭的中心,而孩子只是受歡迎的一員。要孩子適應父母的生活規律,而非父母事事遷就。
1.2提醒自己,有了寶寶後,你的角色沒有因此停止。你仍是 ...

大宅

唔好咁諗自己, bb仲細, 唔會一教就聽話.
你地係咪之前習慣咗食完凌晨個餐奶會抱BB一陣? 如果係, 你突然實行凌晨個諉食完即瞓佢梗唔制啦.

你可以係食完凌晨個餐奶, 抱BB幾分鐘, 一邊放音樂一邊輕聲同BB講野. 跟住放BB落床, 記住, 唔好等BB瞓咗先放落床. 佢有D眼瞓已經可以放落床.
放咗落床唔好即刻走開, 陪多佢一陣.
晚晚 keep 住咁做, 應該一星期到bb就會習慣食完凌晨個餐就瞓. 食完你可以放落床, 開音樂, 佢會自己係床瞓架啦.

我都係咁教我bb, 而家佢習慣咗食完 21:30 個餐, 坐直一陣, 然後我同佢按摩. 按完返房, 我會陪佢聽一首歌跟住就離開間房. 佢自己就係床仔聽埋成隻碟...慢慢就會自己瞓著啦. 真係好正同舒服好多架.

你都要努力呀!

原帖由 OwenJC 於 09-5-20 00:56 發表
thank you!!!
好有心機0既筆記呀!

我覺得d個真係好難做到, 因為我一放bb 床, 佢未可以自己瞓. 就係度典來典去, 跟住就喊. 拍佢又唔得, 奶 ...

複式洋房

講真句,我無跟到本書做,雖然d筆記對我來講,係紙上談兵.但d本書起碼俾我在生前,對湊b大約有個概念.同時,它講的原則(你兩公婆才是家庭核心,不是阿b)很值得記係心到.
生咗阿b後,我發現她有自己的規律,大約3小時食一餐奶粉,約2小時一餐人奶.現在她晚上都大約睡到4個小時才醒.這樣大致有秩序.所以在現階段,我由得佢按自己規律發展,唔強行跟書做了...

別墅

thank you, 真係好多謝你0既advice, 我禽日開始照你0甘去做,放佢落床,用包被包住佢,比奶咀,要佢學自己訓.

佢有一次喊得好勁,典來典去,個樣好似好惶恐0甘.我都會拍佢,同掃佢眉心.但真係好忍手唔抱,老公好想抱,我唔比.好彩0甘,佢喊多陣就收聲.跟住自己訓著.

比起之前,抱著都要喊同扭眼訓,真係好好好好好多.

thank you so much

原帖由 vivienne019 於 09-5-19 17:56 發表
你要餐餐都 keep 住同佢玩.
儘量搞醒佢, bb真係唔醒就由佢, 但 最好keep住同佢講多5-10分鐘野. 過得2日, bb食完奶會無咁易瞓著.

但留意, 夜晚同凌晨個餐, bb食完就由佢瞓啦.

...

首頁

尾頁

跳至