婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

想大家畀d議見

等待驗證會員

平常心

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會叫c6同個仔去陪佢走埋呢2個月,我自己唔會伴係99身邊,因為本身同99唔係好啱。

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章

平常心, 佢想去邊就盡量陪佢去, 想食咩就買比佢, 唔好等佢走咗先後悔

大宅

平常心,總之唔好做D比自己後悔的事,順佢意,等佢可開開心心走人生最後一程

男爵府

有得食就食, 有得玩就玩
佢like 咩就陪佢做
有咩恩怨都算 (唔知自己做唔做到)

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 popoiloveu 於 09-5-15 22:42 發表
平常心

睇下佢仲有咩心願, 同佢完成佢。

男爵府

生命都走到盡頭,仲放咁多怨恨係心做咩?人一走都煙消雲散,將心比己,你會知道點做..

大宅

原帖由 chaklongma 於 09-5-16 00:11 發表
有得食就食, 有得玩就玩
佢like 咩就陪佢做
有咩恩怨都算 (唔知自己做唔做到)

我都係咁想~~~~
但我見到佢咁辛苦就想佢去得快d(最好無痛la),
不要咁辛苦
但我又想佢長命d,等我c6可以見多d佢孝順下佢
因為末期,醫生話無能為力
心情好矛盾,都無話怪佢之前點對我
(佢未有事之前先仲好恨佢)
但個囡自己同c6講唔想返去
因為麻麻個樣好可怕,
唉~~~~
我又唔想迫個囡
我好怕佢真係死左之後點算~~~~
例如99死左,62點算
個囡現在已經好怕,將來出靈點算,
阿囡係佢地為一內孫,跟佢地姓
我自己都未面對過親人死去,
我唔懂教個囡面對
唉~~~~

大宅

好明白樓主的感受,我都面對緊差不多的情況
9個月前我俾99趕走左,之後不到3個月佢身體都開始差,我都唔理佢之前點對我,次次老公去探佢我都會同埋仔仔一起去,佢唔肯去睇e生,到而家佢身體好瘦弱,我地見佢一次佢就瘦過一次,對上一個星期日先去探完佢,見到佢瘦到真係得返棚骨,我個心都寒埋,好驚,都唔知點面對架,我都唔知可以做d咩架,問下老公,佢就好似以為我要講佢屋企人是非咁大大聲話我"佢地係我屋企人來架!"我真的好唔開心,我只係想關心下,睇下有咩幫到手,不過自從老公咁話我之後,唔知係咪我小器,我提都無再提佢屋企人!我都會去探99,但真係唔知做到d咩,老公叫我得閒打下電話俾99,可是我從來都無打過的,因為以前佢真係對我超衰!!我有時想打,但又唔知講咩,好怪咁!!

大宅

原帖由 Cat1218 於 09-5-16 01:30 發表
9個月前我俾99趕走左,之後不到3個月佢身體都開始差,我都唔理佢之前點對我,次次老公去探佢我都會同埋仔仔一起去,佢唔肯去睇e生,到而家佢身體好瘦弱,我地見佢一次 ...

law

大宅

原帖由 Cat1218 於 09-5-16 01:30 發表
9個月前我俾99趕走左,之後不到3個月佢身體都開始差,我都唔理佢之前點對我,次次老公去探佢我都會同埋仔仔一起去,佢唔肯去睇e生,到而家佢身體好瘦弱,我地見佢一次 ...

對佢好又好似對唔住自己
人家都未必受
同老公講,個c6覺得我多事
但見到個老人家咁辛苦又好心痛

多口問,你個仔有什麼反應
我個囡好抗拒c6的家人

複式洋房

其實有機會知道人生仲剩返幾多時候,正面啲諗,都係一件好事。起碼大家都可以把握時間去做啲嘢,因為時間剩餘落嚟已經唔多!

唔好將未講嘅收收埋埋,抽多啲時間見面,問候一下。其實每一個家庭角色都重要,無論關係怎樣,都應該用心磨合,不竟都唔係由細到大一起相處,唔o岩傾係正常嘅!自己兄弟姊妹都會鬧交啦!何況唔同輩份!?

你懂得尊重長輩,就係身教,你囡囡學習緊架!

死亡其實唔係咁可怕!我曾經聽過一個比喻,人生好像一艘遊輪一樣,下水禮時 (出生) 人人歡呼,不停地航行,途中會遇到很多人,去過很多地方 (過程),但總有一日功成身退 (死亡),我們應該為佢曾經付出嘅而鼓掌,說聲謝謝。

而傷心難過,亦屬正常,好好把思念藏在心裡!

大宅

早兩日我同99睇醫生, 因為佢一年前做過好大既心臟手術, 點知一年後, 個醫生同佢廣需要做2nd, 唔做的話只得一兩年係度, 我都唔知點做好, 唉.....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

對佢好D吧!!
之前點唔岩都好啦...

唔好令自己有遺憾,因為自己都會老,都會死...

如果老人家走都走得唔開心,第時自己諗返起都會好難過....

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

要珍惜呢兩個月既時間共聚天倫.

對一個老人家黎講, 最重要就係見到d仔孫, 叫你老公, 仔女多d陪係99身邊, 你99鐘意食乜, 做d乜, 盡量去滿足佢, 煲多d適合佢飲既湯水俾佢飲~

咁樣做有好處架!!!!
第一,可以令佢老人家係人生既最後階段過得滿心,
第二,你唔會成為你老公既話病(係99最後既2個月, 你都令99唔開心既話, 你老公第日可能會怪你架, 咁樣影響你夫妻日後既感情就唔好),
第三,將心比己, 你今日對99唔好, 將來你屋企人有咩事, 佢都可以對你屋企人唔好架, 咁樣以後你地兩公婆既磨擦就多喇, 最後受害既都係你自己咋!!!

兩個月幾痛苦, 幾唔開心都忍埋佢啦!!!

複式洋房

成日記住99以前點對我係好辛苦架,所以唔刻意去記住同有時探下佢,對得佢住又對得天地,我已經好足夠。

若果佢只有兩個月,我只有盡量令佢開心,買佢最鍾意既野食俾佢食,陪佢去佢一直想去既地方,就算佢仍然不斷鬧/單打我,只要佢唔郁手(郁手開拖就無得忍,即走!),我都會忍佢(個心只係諗:你命都唔長,我俾你玩埋呢兩個月囉~)

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

平常心.

大宅

下面一則小故事轉自心靈雞湯:

我的祖父是牧師。當時,就在世紀交接之際,任何一個教會的人去世,尸體都會放在牧師家的大廳里。對一個8歲的女孩而言,這可是最令人恐懼的。
有一天,我祖父把我媽抱起來帶到大廳里,并要她摸著牆壁。
“芭比,你感覺如何?”他問。
“嗯,又硬又冷。”她回答。
然后他把她帶到棺材邊,說:“芭比,我要求你做一件最困難的事。但若你做到了,你就不會害怕死亡。我要你把手放在史密斯先生的臉上。”
因為她愛自己的父親而且完全信任他,所以她就照著做。
“什么感覺?”我的祖父問。
“爸,”她說,“感覺像牆壁。”
“這就對了,”他說,“這是他的舊殼,我們的朋友,史密斯先生搬家了。芭比,你沒有必要害怕一間舊房子。”
這一堂課對她影響很大, 使她對死亡毫無所懼。

面對死亡對每一個人都不容易, 試試了解囡囡的恐懼, 讓她好好舒發她的感受吧。或者讓她做些小東西小禮物送給99, 讓囡囡可以舒發一下感情和關心一下嫲嫲~

首頁

尾頁

跳至