跳至

首頁

尾頁

複式洋房

亞仔下星期五便要打一歲針(MMR)啦!聽講會有微燒及持續幾日,真的嗎?
BB打了一歲針(MMR)的媽媽,可以給我一點經嗎?

禁止訪問

複式洋房

會出診咩?D反應好似出玫瑰診?

大宅

阿b打了針第7日..touchwood so far都未有問題...但日日都好擔心...成日同佢探熱..醫生話有機會於打針後5-12日發燒及出疹...ai...still 5 days to go.....

複式洋房

9號打左MMR, 今日係第8日, touchwood未有發燒跡象, 日日都食得疴得

好多mama話會發燒, 如果唔發燒, 又代表咩呢?

複式洋房

又有機會發燒及出疹,仔仔在四月初時已因病試過燒了3日(真的足72小時)及出了病毒診,那幾天真的擔心死我,因我有個表弟因發燒導致智力有輕微問題。現在又可能要我經歷多一次,雖然不是因病而引發。我要叫亞仔第時大個真的一定要考順我多d。

男爵府

我個囡6號打完針, 到第十日有少少熱, 37.7左右, 之後勤d 濕毛巾幫佢抺全身. 就降左溫, 去返36.x. 宜家第十三日, 係咪代表唔會再燒呢. 佢冇疹.

複式洋房

我個女8 號打左... touch wood 到而家還好沒發燒.... 睇埋呢兩日就可以放心....
Feel free to visit my blog - http://myblog.yahoo.com.hk/chan_sofie

複式洋房

我囡囡就打咗到第8日發燒, 我比一次藥佢食, 退咗, 但之後又燒返 (一共燒咗成2-3日)但唔係高燒, 其實輕微發燒係唔緊要架, 有d人仲話發出來好d, 所以各位媽媽唔需要太擔心, 當然如果高燒就不可掉以輕心要check得密d, 再唔好就睇醫生

禁止訪問

複式洋房

原帖由 winze77 於 09-5-18 04:22 PM 發表
D 老人家講, 想d bb 打完針唔發燒, 就打完俾佢食一次退燒藥先 bor..

我阿囡次次打針都會微燒, 相信遲d 打呢支勁野 (mmr) 都唔例外...會試吓呢個方法, 希望可以平平安安咁渡過啦~~~ ...

複式洋房

仔仔上次因病燒了三日要不停食退燒藥,但一定要過了38度才可吃,醫生話吃得退燒藥多會傷肝。所以真的有燒才可吃。

原帖由 winze77 於 09-5-18 04:22 PM 發表
D 老人家講, 想d bb 打完針唔發燒, 就打完俾佢食一次退燒藥先 bor..

我阿囡次次打針都會微燒, 相信遲d 打呢支勁野 (mmr) 都唔例外...會試吓呢個方法, 希望可以平平安安咁渡過啦~~~ ...

大宅

我仔打左半個月,一D問題都會喎!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

原帖由 winze77 於 09-5-18 16:22 發表

我都係用呢個方法,佢每次打完針我都會比一次佢食,咁當然之後如果佢冇發燒就唔會比佢啦,因為我之前個大囡都係咁做,就算佢發燒都好似冇咁犀利!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

各位媽媽, 你地bb打咗針胃口有冇受影響?

禁止訪問

複式洋房

My girl has MMR on 12/ May. These 2 days she vomit 3 times. esp tonight vomit the whole bottle of milk. But now she is sleeping. She only got high temp. ~ 37.6. So I didnt' give panadol syrup. I find a little rash on her body too. This injection is very strong. I think tonight I can't sleep and I'll keep my eyes on her.

複式洋房

仔仔星期五終於打了針,暫時一切都正常,胃口沒事,玩得訓得。當然夜晚盡量要睇緊一點。因為夜晚發燒就麻煩啦!可憐天下媽媽心!

複式洋房

Now, she is fine. She is irritating for 3 days.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡囡23號去左打MMR, 暫時未知有無反應, 不過胃口都OK.
打針時喊左3聲就收口啦, 真係奀皮...

首頁

尾頁

跳至