烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問大家有無用過天上野的生鐵鑊, 紫砂煲及萬用pan, 好用嗎?

水晶宮

原帖由 BeautyPinky 於 09-8-10 23:18 發表

Dear Tammy

其實個pan個外型真係好似你條link果D咁, 我記得個盒都有個pan嘅橫切面, 又係有好多層嫁~ 不過個盒係日本字同英文, 我唔識睇~

神唔神奇就唔知, 但係我覺得好好用, 傳熱好快, 易清潔! 就好似係用緊易潔 ...

Dear Pinky ,

thank you ar ~ 咁耐先睇到妳reply ar ~ :lol:

子爵府

原帖由 tammy2008 於 09-8-8 12:53 發表

dear pinky, 請問妳套鍋有冇下面條link 咁神奇呀 ?
http://www.star.twmail.cc/SL/index.htm

係淘寶見到 28cm(普通牌子) 都要 $150左右....如果香港 $500/4件...又抵喎....

請指引 ~ ...

Dear Tammy

其實個pan個外型真係好似你條link果D咁, 我記得個盒都有個pan嘅橫切面, 又係有好多層嫁~ 不過個盒係日本字同英文, 我唔識睇~

神唔神奇就唔知, 但係我覺得好好用, 傳熱好快, 易清潔! 就好似係用緊易潔pan咁囉~

當然, 我唔會用鋼絲刷清潔啦~ 你不如去睇下先啦~ 其實我當初都係睇左小米桶個Blog同一個台灣blog友嘅blog先留意呢種大理石pan, 好似係日本同韓國好hit咁~

水晶宮

原帖由 BeautyPinky 於 09-8-6 23:05 發表

其實, 我覺得佢係易潔pan黎~ (效果同易潔wok一樣)
我都唔會用鋼絲刷清潔嫁...

你可以撘751輕鐡到元朗大棠道站落車, 之後向右手方向行去, 會經過好多生果鋪或者冬姑亭, 你就會見到千色廣場啦~ ...

dear pinky, 請問妳套鍋有冇下面條link 咁神奇呀 ?
http://www.star.twmail.cc/SL/index.htm

係淘寶見到 28cm(普通牌子) 都要 $150左右....如果香港 $500/4件...又抵喎....

請指引 ~

子爵府

原帖由 natalielin 於 09-8-6 01:33 發表

真係唔痴wor呀,我都有興趣呀,搵日去行下先,元朗千色店係邊架,我岩岩由九龍搬左去天水圍,哩邊唔識路呀,thx!

其實, 我覺得佢係易潔pan黎~ (效果同易潔wok一樣)
我都唔會用鋼絲刷清潔嫁...

你可以撘751輕鐡到元朗大棠道站落車, 之後向右手方向行去, 會經過好多生果鋪或者冬姑亭, 你就會見到千色廣場啦~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 BeautyPinky 於 09-8-3 22:51 發表
我元朗千色買嫁, 放係lagostina後面個柜...
我唔知佢係邊度做, 因為個盒我扔左啦~ 但係個盒好多日本字, 同英文, 反而中文好似無嫁... 所以我買時要用電話查字典先confirm佢係大理石pan, 驚買錯麻~ 同埋我係用電磁爐 ...

真係唔痴wor呀,我都有興趣呀,搵日去行下先,元朗千色店係邊架,我岩岩由九龍搬左去天水圍,哩邊唔識路呀,thx!

[/url]

男爵府

原來係元朗千色店,我好少機會去。
我一直都用logastina,但每次都要預熱油鑊2至3分鐘先可以落肉,而且要先煎肉,唔可以即刻炒肉。我本來想試下鐵鑊,貪佢傳熱快,而且落肉即可兜炒,但怕生秀同鑊鐒。
我而家對大理石pan好有興趣,多謝你既資料。過幾日我會去台北,可能會順道托一隻鑊番黎。

原帖由 BeautyPinky 於 09-8-3 22:51 發表
我唔知佢係邊度做, 因為個盒我扔左啦~ 但係個盒好多日本字, 同英文, 反而中文好似無嫁... 所以我買時要用電話查字典先confirm佢係大理石pan, 驚買錯麻~ 同埋我係用電磁爐 ...

子爵府

我唔知佢係邊度做, 因為個盒我扔左啦~ 但係個盒好多日本字, 同英文, 反而中文好似無嫁... 所以我買時要用電話查字典先confirm佢係大理石pan, 驚買錯麻~ 同埋我係用電磁爐, 佢都係用得電磁爐嫁..

我買一套4件包括一個小煲蓋約$500

男爵府

我都係見到台灣blog好多人推介大理石鑊,所以好想買番隻。我有去過千色店,但見唔到大理石鑊。你買日本定韓國製造,大約售價幾多?

原帖由 BeautyPinky 於 09-7-31 23:03 發表

哈哈...真係識貨, 我都揾左好耐先揾到, 見到網友小米桶用佢整野食咁正, 都恨到我流口水呀~ 原本係想去'日本樂天購物網'買的, 但係運費都貴個個pan, 所以無訂到, 最後行行下街(千色店)比我咁啱見到, 即買一套~ 而家 ...

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 小bon 於 09-5-19 17:27 發表
我買咗一套紫紗煲, 用過幾次都冇事, 但有次用嚟煲粟米湯竟然痴底, 點"散"都仲係唔乾淨, 打咗佢入冷宮!

依家只係會用個單柄煲煲公仔麵 or 滾湯 :;pppp: ...
我都買咗一套紫紗煲,又痴底又生秀

子爵府

原帖由 Verveine 於 09-7-30 11:58 發表
我對大理石鑊有興趣,係咪完全唔痴底? 可以無油煎蛋? 邊到買呢?

哈哈...真係識貨, 我都揾左好耐先揾到, 見到網友小米桶用佢整野食咁正, 都恨到我流口水呀~ 原本係想去'日本樂天購物網'買的, 但係運費都貴個個pan, 所以無訂到, 最後行行下街(千色店)比我咁啱見到, 即買一套~ 而家個lagoestina鑊同月亮小炒煲暫時打入冷宮~ 好鐘意用個大理石pan呀~

其實我諗佢係好似易潔鍋咁, 我煎蛋都落兩滴油嫁喎.. 無油唔好食嫁~ 但係落好少lor..

男爵府

原帖由 hongshun100 於 09-7-28 23:44 發表
非常差, 我兩年前買,鑊蓋內非常生銹, 一年內換兩次鑊蓋,鑊又生銹,我問佢公司是否在大陸生產的

請問可否提供換鑊的地址和電話!謝謝!

男爵府

我對大理石鑊有興趣,係咪完全唔痴底? 可以無油煎蛋? 邊到買呢?

原帖由 BeautyPinky 於 09-7-28 21:13 發表

哈哈.. 係都唔定! 不過買得隻咁貴嘅鑊都係想易用好用啫, 如果我係高手, 就係街市買個幾十蚊生鐡鑊都炒到好餸啦~

不過用過天上野隻生锈王之後,真係對鐡鑊無乜信心...
用緊lagostina同日本大理石易潔Pan都幾好用~ ...

大宅

非常差, 我兩年前買,鑊蓋內非常生銹, 一年內換兩次鑊蓋,鑊又生銹,我問佢公司是否在大陸生產的

水晶宮

熱血金章

原帖由 BeautyPinky 於 09-7-28 21:13 發表

哈哈.. 係都唔定! 不過買得隻咁貴嘅鑊都係想易用好用啫, 如果我係高手, 就係街市買個幾十蚊生鐡鑊都炒到好餸啦~

用緊lagostina同日本大理石易潔Pan都幾好用~ ...

都唔一定嫁, 我老公真係大廚黎,
但佢都話鑊唔可以亂買, 真係貴買平用嫁!!

子爵府

原帖由 9594 於 09-7-27 23:39 發表

生锈, 其實會唔會係自己處理得唔好呢?!?!

用緊lagostina同日本大理石易潔Pan都幾好用~

水晶宮

熱血金章

原帖由 BeautyPinky 於 09-7-27 23:21 發表
唔好用! 生锈嫁! 我扔左啦!

生锈, 其實會唔會係自己處理得唔好呢?!?!

子爵府

唔好用! 生锈嫁! 我扔左啦!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家用更 ~ 天上野生鐵鑊 ok, 好用

水晶宮

熱血金章

原帖由 zo_win 於 09-5-19 22:55 發表
天上野隻生鐵鑊又生銹又痴底,
最後掉咗

請問你果隻係咪姐係果隻納米生鐵皇呀!!!?

首頁

尾頁

跳至