烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我對大理石鑊有興趣,係咪完全唔痴底? 可以無油煎蛋? 邊到買呢?

原帖由 BeautyPinky 於 09-7-28 21:13 發表

哈哈.. 係都唔定! 不過買得隻咁貴嘅鑊都係想易用好用啫, 如果我係高手, 就係街市買個幾十蚊生鐡鑊都炒到好餸啦~

不過用過天上野隻生锈王之後,真係對鐡鑊無乜信心...
用緊lagostina同日本大理石易潔Pan都幾好用~ ...

男爵府

我都係見到台灣blog好多人推介大理石鑊,所以好想買番隻。我有去過千色店,但見唔到大理石鑊。你買日本定韓國製造,大約售價幾多?

原帖由 BeautyPinky 於 09-7-31 23:03 發表

哈哈...真係識貨, 我都揾左好耐先揾到, 見到網友小米桶用佢整野食咁正, 都恨到我流口水呀~ 原本係想去'日本樂天購物網'買的, 但係運費都貴個個pan, 所以無訂到, 最後行行下街(千色店)比我咁啱見到, 即買一套~ 而家 ...

男爵府

原來係元朗千色店,我好少機會去。
我一直都用logastina,但每次都要預熱油鑊2至3分鐘先可以落肉,而且要先煎肉,唔可以即刻炒肉。我本來想試下鐵鑊,貪佢傳熱快,而且落肉即可兜炒,但怕生秀同鑊鐒。
我而家對大理石pan好有興趣,多謝你既資料。過幾日我會去台北,可能會順道托一隻鑊番黎。

原帖由 BeautyPinky 於 09-8-3 22:51 發表
我元朗千色買嫁, 放係lagostina後面個柜...
我唔知佢係邊度做, 因為個盒我扔左啦~ 但係個盒好多日本字, 同英文, 反而中文好似無嫁... 所以我買時要用電話查字典先confirm佢係大理石pan, 驚買錯麻~ 同埋我係用電磁爐 ...

首頁

尾頁

跳至