自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

壞蛋獎門人 發表於 19-10-31 21:18
好攰
人前要做個開心人
唔想令人擔心

我明白你。每個人都會有呢啲時候,好好發洩下

大宅

壞蛋獎門人 發表於 19-10-31 21:40
就係唔巨,但老實要還真係要打多兩份工,我唔怕捱,但兩邊父母都唔知咩事,就係度um,點解(有福)唔享, ...

咁如果真係太吃力, 就顧住自己同自己家庭先。 無嘢重要得過生命, 條路幾難行都好, 加油行過回頭望就係一個經歷! you are not alone!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

樓主,想喊就喊,喊左舒服好多,喊完一路食雪糕一路搵套笑片睇,唔好諗咁多,加油!

男爵府

李斯特 發表於 19-10-31 22:01
就係你做得太好,以為係超人,變左老馮
環境變左,有時都要做下平凡人。講出事實,減輕自己負擔,捱 ...

D

大宅

壞蛋獎門人 發表於 19-10-31 21:25
多謝你地,你地越安慰我越想喊,我唔敢喊出黎

喊曬去食嘢後早點休息

男爵府

kid 發表於 19-10-31 21:55
你不用太在意別人的看法,自己過好自己的生活方式就可以了

我想,但人一講錢,六親不認...

珍珠宮

壞蛋獎門人 發表於 19-10-31 22:23
係..或者我壓抑得太多...我唔敢喊...

咁不如你揾個時間喊吓啦喊出嚟好好多㗎

子爵府

加油呀,明白你想靠自己,但是如果呢刻有困難,試下放下身段,尋求社會協助。唔使話比朋友同屋企人知你去尋求社會協助,只有你自己同另一半知道就得㗎啦,唔需要同任何人交代。唔好因為面子而令自己陷入不可挽回嘅處境,人生好長,呢一刻嘅唔如意係會過去㗎!當過去左之後,就將之前得到嘅社會協助,雙倍甚至三倍還返比社會。我地會明白你,一定唔會睇低你,只要你自己唔好鑽牛角尖就得啦!

如果呢一刻你好心煩,可以斷絕同任何人嘅來往,過一啲安靜嘅生活。淨係同小朋友同另一半平安相處已經夠啦!

重要嘅嘢係要再講多三次!唔需要同任何人交代!唔需要同任何人交代!唔需要同任何人交代!人類嘅痛苦好多時候都係源自外面嘅人俾嘅壓力,同埋太重視其他人對自己嘅睇法。話俾自己知,呢一刻你要開始學識過自己嘅生活,並非為其他人而過生活!過去嘅人生從此要改變!呢一關只要捱得過,將來同小朋友同另一半都會可以重新過生活。

明白你呢一刻嘅無奈同唔開心,但真係千其千其唔好放棄自己同小朋友同埋另一半!放棄左就冇得返轉頭,永遠停留係呢一個不堪嘅處境。但如果你肯咬緊牙關行過去,呢一個不堪嘅處境只係你日後美好生活嘅其中一個小回憶!

信我,會變好的!加油!另外建議你可以搵宗教去加強自己嘅信念!只要係導人向善嘅宗教就已經OK!

再講多三次加油!加油!加油!祝你一切好運!

大宅

回覆樓主:

想喊唔好忍, 搵套喊戲睇下, 發洩下會好d, jm 祝福你

男爵府

加油,不要做傻事!我也會覺得自己冇用,打扮冇taste,人又矮肚又大樣又唔係靚,冇自信,唔開心。但之後,告訴自己行得走得已經有福!

大宅

回覆樓主:

樓主,你一定要好好愛自己,我相信你係個好肯付出既人,但有時都要照顧自己, 做d 另自己開心既事,世界上有好多貪得無厭既人,其實係冇可能完全滿足佢地,你盡左力問心無愧便可以了。你還有小朋友,佢地好需要你的。世界好大,退一步海闊天空,你一定要加油,呢到好多JM都支持你的。

子爵府

回覆樓主:

樓主你究竟乜事。可否說來听

珍珠宮

2024年龍年勳章

壞蛋獎門人 發表於 19-10-31 22:29
因為冇人幫我湊,我擔心我照顧唔到小朋友
四大長老向錢看,燒到40度都冇人理我,叫我食藥訓,小朋友呢?可 ...

所以你要更加自強,為自己同你小朋友...
唔需要為他人而活!
我試過好唔開心,係沖涼時開大花灑洗面喪喊,喊完個人會鬆啲...
有咩上來傾,未必實質上幫到你,但有人講下舒發下會好啲

男爵府

caca0921 發表於 19-10-31 22:01
其實每個人都要做好多個角色,既係人哋嘅仔女,又係人哋嘅媽媽, 但係有一個角色好重要,就係你自己,每天 ...

多謝你,你會買黎睇,睇書可以令個人平靜啲

男爵府

好攰
人前要做個開心人
唔想令人擔心
即係主要壓力來自雙親?
我覺得如果有問題要講or發小小脾氣,成日yes woman佢地唔知你原來唔掂,
好似我,我店唔店都會留一留,佢地太多要求會講返,
唔會一味say yes.

水晶宮

壞蛋獎門人 發表於 19-10-31 22:16
多謝你,我曾經問個天,係咪我太強悍,所以比咁多考驗我,我答自己,一定係,但呢段時間,真係好難好難捱. ...

我老公話紫微斗數12個宮位,人人有嘅星都一樣,好嘅星同壞嘅星都一樣咁多, 我果幾年超黑, 趁後生將衰運行晒,後生撐得住, 好過老來先行衰運就頂唔順,行晒衰運,以後就得番好嘅星,順風順水啦

加油呀

男爵府

想喊就喊,唔好屈住啊,要搵方法釋放自己

珍珠宮

好攰
人前要做個開心人
唔想令人擔心

凡事不要太用力,善待自己

子爵府

做人太介意 /太照顧身邊既人。會好辛苦

學下自私下,愛下自己,任性一下!

侯爵府

好攰
人前要做個開心人
唔想令人擔心

咁你老公呢?可以同佢傾,一齊諗辦法

首頁
45678...11

尾頁

跳至