自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個囝3歲時發現左眼天生有500度遠視,右眼正常~好彩早發現咗所以而家戴眼鏡矯正返視力!話唔理佢嘅話會變弱視或者斜視⋯⋯我知道後真係好唔開心,但盡量都冇表現到俾佢睇!同埋佢都唔鍾意呀成日都想除!而家我係話要醫返佢眼睛所以要帶眼鏡先之後好返咪唔洗帶,所以佢先肯帶!每次聽倒啲人話佢:「咁細個就就要帶眼鏡嗱?唔好睇咁多電話啦⋯⋯」我都會出聲盡量幫佢解釋!「唔係呀唔關佢事㗎!佢係天生遠視咋⋯⋯」係我帶唔倒雙健康眼睛俾佢唔關佢事

男爵府

Apple_pink 發表於 19-11-4 10:20
我個囝3歲時發現左眼天生有500度遠視,右眼正常~好彩早發現咗所以而家戴眼鏡矯正返視力!話唔理佢嘅話會變 ...

医学發達,有得醫,而且只是遠視,
又不是盲,
應該開心

男爵府

我個女一樣!左眼400遠視,右眼正常
唔洗唔開心、遠視係會減架、只要帶眼鏡唔好變弱視就得架啦,不過我係4歲返健康院至發現,你咁早就發現咁叻?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Apple_pink 的帖子

唔使太擔心, 我女5歲驗到有3佰度遠視, 驗光師都講過大大下遠視會退, 我保持每年會驗眼, 到16/7歲已經冇晒遠視, 反而要保養好對眼唔好變近視

大宅

請問平時係點發現?因為健康院驗眼要等到4歲...

水晶宮

我女都有4百度遠視..
唔洗驚.

但問題.. 點解佢想除?
我女帶第一日, 無抗拒,因為睇得清左.

如果你單眼係遠視, 有無要你遮眼?
因為應該已經係弱視.

度數係米岩???
如果度數岩,佢應該睇得清, 應該唔會想除.
左右差距太遠, 有無調教眼鏡度數?

我女4歲發現時, 佢第一副配唔足,
俾佢適應.
第二副先配足,

會滴藥水驗度數

男爵府

回覆樓主:

好明白你嘅遭遇,我都有遇過,只能人哋話一次,我就解釋一次,有時啲人講完行咗去,真係“冇仇報”,不過自己知就算。你亦唔好自責,遠視其實好少事,只要定期覆診,遮眼就得。你有冇買啲玩具俾小朋友遮眼時玩?三歲,買釣魚嗰啲,大啲可以油顏色,穿珠,試吓將遮眼變得有趣。

祝福你

大宅

回覆樓主:

阿囡3歲時發覺左眼遠視 700 度 + 勁弱視 (左眼差不多完全睇唔到), 要戴眼鏡 + 每日遮右眼幾個鐘訓練左眼視力。頭兩日喊到顛咗,跟住就冇嘢喇!

而家大個咗左眼仍有 550 度遠視,但視力已回復到八八九九,只仍需戴眼鏡。冇問題的,不用担心。

至於其他不相干的人,我都懶解釋。戴眼鏡勁小事,要遮眼時啲人會特登行番轉頭望添呀!睬佢哋都傻!

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

遠視/近視都有得繑視,我女4歲又係健康院至發現400度散光,無近視無遠視,散光無得繑,仲會深得好快,佢仲睫毛倒插,眼珠黑色位有少少括花左,不過醫生話唔影響視力,可以做手術令睫毛反返出黎,但會有疤,咁細個要全身痳醉,梗係唔做啦

唔使太自責,我女係遺傳C6,我老公D衰野分晒比我兩個女,細女就眼,大女就鼻敏感+濕疹,D人無知就以為我成日比佢睇電視/手機,我女返長全日幼稚園架,朝8晚5,邊有得睇電視,夜晚最多睇一陣

複式洋房

tyyho1 發表於 19-11-4 11:11
請問平時係點發現?因為健康院驗眼要等到4歲...

係因為有次見個親戚個仔未夠啱啱2歲幾就要帶眼鏡,講開話可以叫佢輪住遮住一隻眼咁睇嘢睇吓清唔清楚!點知一左睇好清但到右眼就話好矇,即刻第二日就帶佢去驗眼中心check啦

複式洋房

Jin2012 發表於 19-11-4 11:06

唔使太擔心, 我女5歲驗到有3佰度遠視, 驗光師都講過大大下遠視會退, 我保持每年會 ...

好鼓舞

複式洋房

李露眉 發表於 19-11-4 11:11
我女都有4百度遠視..
唔洗驚.

因為佢其實唔帶眼鏡佢都睇嘢好清楚,因為佢依賴咗完全冇事嗰隻眼!一隻眼強一隻眼弱~所以如果我唔逐隻眼check跟本唔覺佢睇唔清嘢,仲覺得佢視力好好添,巴士勁遠佢都講倒幾號⋯⋯

但如果唔理佢佢好快其中一隻就變弱視㗎啦~都慶幸我哋及早發現⋯⋯

話帶半年眼鏡先,啱啱前排夠半年啦去咗再check就要做遮眼!不過係每日兩個鐘喺屋企遮就得~

複式洋房

careycarey 發表於 19-11-4 11:13
好明白你嘅遭遇,我都有遇過,只能人哋話一次,我就解釋一次,有時啲人講完行咗去,真係“冇仇報”,不過自 ...

多謝你~有呀有畫吓畫睇吓書咁⋯⋯希望再覆診會有啲啲嘅改善

珍珠宮

環保接龍勳章

Apple_pink 發表於 19-11-4 10:20
我個囝3歲時發現左眼天生有500度遠視,右眼正常~好彩早發現咗所以而家戴眼鏡矯正返視力!話唔理佢嘅話會變 ...

唔洗太擔心,我女3歲驗到4xx度遠視十弱視,佢keep住戴眼鏡,弱視7歲前已冇晒,宜家中四,由遠視慢慢減,減到一隻眼5x度近視另一隻1xx度近視,不過有散光,都要戴眼鏡。

仲有唔洗理啲3姑6婆,我聽到一笑置之,呢D天生嘅,最重要點補救

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

複式洋房

JessMama 發表於 19-11-4 11:35
阿囡3歲時發覺左眼遠視 700 度 + 勁弱視 (左眼差不多完全睇唔到), 要戴眼鏡 + 每日遮右眼幾個鐘訓練左眼視 ...

嗯嗯⋯⋯不過每次聽見有人話佢「唔好睇咁多電話啦!」嗰陣就好替佢唔抵,好想為佢出頭!不過佢而家都識講:「唔係呀我天生遠視㗎!」

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我女都係3歲幾發現遠視+弱視, 要戴眼鏡同遮眼, 而家就快11歲都仲有2百幾度遠視, 但視力冇問題. 我女當年原本唔肯遮眼, 怕俾同學笑佢.我就同幼稚園班主任講, 班主任揾埋校長一齊喺學校門口接我女, 同佢講話見過好多小朋友遮眼, 遲D好番就冇事架喇. 又同全班同學解釋我女情況, 全班冇一個人笑佢, 佢先放心戴眼罩返學. 後來, 我買咗靚靚卡通眼罩俾佢, 同學們都話靚, 佢不知幾開心.

複式洋房

theclacheng 發表於 19-11-4 11:41
遠視/近視都有得繑視,我女4歲又係健康院至發現400度散光,無近視無遠視,散光無得繑,仲會深得好快,佢仲睫毛倒 ...

係呀!咁細個帶眼鏡嗰啲點會係因為睇電視睇電話㗎啫~唉!不過算啦!

BTW, 我個囝就都遺傳咗我c6鼻敏感同濕疹,所以我好心痛佢咁多事幹

複式洋房

tantanmama 發表於 19-11-4 11:59
我女都係3歲幾發現遠視+弱視, 要戴眼鏡同遮眼, 而家就快11歲都仲有2百幾度遠視, 但視力冇問題. 我女當年原 ...

佢而家只需要屋企遮兩個鐘咋!如果佢之後要遮返學,我又要再同佢做心理輔導㗎啦⋯⋯
多謝你分享你嘅經驗,如真要遮返學我會效法

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

Apple_pink 發表於 19-11-4 12:00
係呀!咁細個帶眼鏡嗰啲點會係因為睇電視睇電話㗎啫~唉!不過算啦!

BTW, 我個囝就都遺傳咗我c6鼻敏感同 ...

所以其實我想講你仔有得矯視已經好好,我女冇得矯呀!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Jin2012 發表於 19-11-4 11:06

唔使太擔心, 我女5歲驗到有3佰度遠視, 驗光師都講過大大下遠視會退, 我保持每年會 ...

我個仔情況參吾多,現在17歲,暑假去驗眼,已經冇遠視,但有50度近視。所以樓主,可放心

首頁

尾頁

跳至