跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

妳們BB一日食幾多餐呢?每次幾安呢?

謝謝~

大宅

zac 而家8週大, 一日五餐, 每次6安.

侯爵府

bb明天2個月大,1日食5餐,150-170ml~

男爵府

hashtag影視迷勳章

我個女依家10星期大~飲5-6安~1日5-6餐~

民房

我囡囡兩個半月大, 每日食5-6餐, 每次5-6安奶

原帖由 bbiibbii 於 09-5-17 16:27 發表
妳們BB一日食幾多餐呢?每次幾安呢?

謝謝~

男爵府

hashtag影視迷勳章

原帖由 charcharma 於 09-5-20 16:27 發表
我囡囡兩個半月大, 每日食5-6餐, 每次5-6安奶

你個bb同我個女一樣呀~haha

大宅

阿女 2.5 個月, 食 6 餐, 每次 4.5-5 oz......好似好少.................
子雋 BB

• 27/11/2007--3.06KG10/12/2007--3.125KG//48.1CM13/12/2007--3.27KG//48.8CM20/12/2007--3.63KG//50.4CM11/1/2008---4.45KG13/2/2008---5.42KG//57CM

複式洋房

我個女2個月8日有時一日5-6次,4-5oz,有時就5次3-4oz好唔定,都唔知點解???

子爵府

我B就黎2個半月,而家都同上個月一樣KEEP住飲160ML,1日5-6餐

洋房

回覆 1# phoebe^^ 的文章

我女女4個小時一次, 每次4-5安左右啦. 有時未夠4個鐘扭計, 不過都氹佢到夠鐘先食, 因為如果太早俾佢食, 佢又食唔晒.

大宅

我細囝7wk開始食240ml, 1日4-5餐
聽日兩個月大

複式洋房

IAN每日6餐...4-5OZ..

240ML...即係8OZ...阿B你好勁喎
我NEO歲半都係食8OZ喎

原帖由 jl1010 於 2009-5-27 02:13 發表
我細囝7wk開始食240ml, 1日4-5餐
聽日兩個月大

複式洋房

原帖由 moominfloren 於 09-5-21 00:11 發表
阿女 2.5 個月, 食 6 餐, 每次 4.5-5 oz......好似好少.................

我個女仲少, 而家成2.5 個月, 都係食80ml, 3oz都冇, 有時仲食唔晒, 都唔知點解

大宅

不過成日都食成九個字到一粒幾鐘...
我個大仔就三/四個月開始食8oz到家吓(兩歲), 當現佢有時要添食成11-12oz, 但有時6oz都食唔到.
諗返個陣一食到8oz就一曰四餐都不知幾爽, 希望細仔都係咁就好lu. 不過唔好食成個鐘, 快快脆脆食完, 因為阿媽我隻手肘開始有d痛啦.

原帖由 M_E 於 09-5-27 13:48 發表
IAN每日6餐...4-5OZ..

240ML...即係8OZ...阿B你好勁喎
我NEO歲半都係食8OZ喎

複式洋房

咁NEO都係食左好耐8OZ啦
因為佢都好重...所以都無再加俾佢啦....
D姑娘直頭唔想我俾咁多佢食添

IAN就食得慢好多...少好多
好在呢幾日叻仔咗...
日日都食5OZ...仲快手左...
我諗大個仔好左啦

你小心D隻手呀...我阿媽以前幫我湊NEO就搞到"媽媽手"
記得手腕唔好屈住...膞頭要RELAX呀

原帖由 jl1010 於 2009-5-28 00:25 發表
不過成日都食成九個字到一粒幾鐘...
我個大仔就三/四個月開始食8oz到家吓(兩歲), 當現佢有時要添食成11-12oz, 但有時6oz都食唔到.
諗返個陣一食到8oz就一曰四餐都不知幾爽, 希望細仔都係咁就好lu. ...

大宅

原帖由 susannechan 於 09-5-27 14:07 發表

我個女仲少, 而家成2.5 個月, 都係食80ml, 3oz都冇, 有時仲食唔晒, 都唔知點解

咁佢幾多個鐘食一餐, 一日幾多餐呀?
如果佢 keep 住生長 ok, 你都唔駛擔心o既.
子雋 BB

• 27/11/2007--3.06KG10/12/2007--3.125KG//48.1CM13/12/2007--3.27KG//48.8CM20/12/2007--3.63KG//50.4CM11/1/2008---4.45KG13/2/2008---5.42KG//57CM

大宅

Thank you, 我會小心喇

食8oz聽落好似好多, 其實成曰加埋都只不過食咗30-32oz/day (一日四餐)

琴日重只食得三餐添, 因為如果bb瞓咗我哋唔會叫佢起身食奶, 等佢自己起身先餵, 同因戎左夜奶所以半夜都盡量唔夜餵...

原帖由 M_E 於 09-5-29 17:14 發表
咁NEO都係食左好耐8OZ啦
因為佢都好重...所以都無再加俾佢啦....
D姑娘直頭唔想我俾咁多佢食添

IAN就食得慢好多...少好多
好在呢幾日叻仔咗...
日日都食5OZ...仲快手左...
我諗大個仔好左啦

你小心D隻手呀...我阿 ...

公爵府

畀面勳章

兩個月食緊180ml,每日大約5-6餐,尋日返健康院姑娘話bb超重,14.5lbs叫我如果佢訓左就唔好俾佢食

複式洋房

原帖由 moominfloren 於 09-5-29 18:28 發表

咁佢幾多個鐘食一餐, 一日幾多餐呀?
如果佢 keep 住生長 ok, 你都唔駛擔心o既.

一日食6餐, 每餐80ml,呢几日仲衰, 唔肯食奶, 一擺個奶樽入口就喊, 個身登直哂, 又用條利頂返出黎, 有時只肯食30-40ml, 我諗一日有至少3餐系咁, 好擔心唔知有咩事, 下個月至返健康院磅重, 唔知會唔會唔夠稱

洋房

回覆 1# susannechan 的文章

我個女都係咁, 應該係厭奶期開始. 我就會氹佢氹到半夢半醒, 佢先肯食奶.

首頁

尾頁

跳至