自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

珍珠宮

annacckong 發表於 19-11-5 20:41
咁多jm教樓主叫人過主, 唔通樓主搵唔到新租客, 呢度啲jm 會賠俾樓主咩.

我都系咁話,如果我搵租盤,都唔會考慮呢d重災區。驚返唔到屋企,夜晚訓唔到覺,失火,tear gas,唔知會唔會影響健康,出入又驚俾人當示威者捉去問話等等。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

BGCOME08 發表於 19-11-5 12:19
我冇壓力,但冇壓力都唔係咁減俾佢囉。等如我返工都冇壓力,但如果我老細減我30%人工,我會好唔Happy囉。 ...

無壓力就直接叫佢過主

我對我地d 租客都係咁,如果佢地覺得唔開心,我都唔會留,要走就走

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-11-5 12:48
我都系咁話,如果我搵租盤,都唔會考慮呢d重災區。驚返唔到屋企,夜晚訓唔到覺,失火,tear gas,唔知會唔 ...

你岩呀
所以租客如果住得唔開心就好走,唔好咁樣壓人地價

珍珠宮

BGCOME08 發表於 19-11-5 20:29
如果有限期咁減我都ok嘅……但長遠就……

如果本身租客份人無乜麻煩野我會減,咪立個短期約睇環境囉。 3個月 半年可以接受丫。

珍珠宮

減齡達人勳章

太子又真係麻煩啲。比你做租客,除非平,否則唔會㨂太子啦。我會照減30%, 簽半年約。半年後如果香港平靜番,再加租,否則錫佢走

wcpcelia    發表於 19-11-6 09:03

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

開口減30%,唔方好。唔續,叫佢執嘢走。

公爵府

fooksquare 發表於 19-11-5 20:31
我真係怕你幾個月租唔出

都唔出奇架,我個地產話我附近近似我單位,放咗幾個月都租唔出。所以佢先話如果租客話減千零蚊都照租俾佢,但減30%就叫我自己諗喎……

公爵府

pomanlife 發表於 19-11-5 20:30
我係業主都唔會比租客勒住條頸走,叫佢過住,我寧願搵過個租客好過

我就係覺得佢冇心同我傾……一黎就話30%,我話太多叫佢添多少,大家慢慢傾,佢都唔so我了……

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

BGCOME08 發表於 19-11-5 21:17
我就係覺得佢冇心同我傾……一黎就話30%,我話太多叫佢添多少,大家慢慢傾,佢都唔so我了……
...

咁你諗住就佢定話比佢知唔續租?

男爵府

BGCOME08 發表於 19-11-5 20:27
係呀,個發温要我先減30%,話簽半年,半年後再睇吓咩嘢環境先喎……
...

襟住你黎打喎, 無壓力趕佢走搏一搏

開始拆流膿牆, 又上京面聖, 笑晒口, 可能有行動啦

太示弱有排玩你

公爵府

7個小矮人 發表於 19-11-5 20:32
你今次很減30%咁多,下次佢一定食住你或者要求多多,如果佢所講太子要減咁多租,叫佢出佢自己搵第二間啦! ...

佢咪就係成日揾埋D爛盤,然後send俾我睇,話人哋幾錢幾錢囉……。心諗:真係咁好你都搬啦!

減租我明白,合理範圍內,我可以妥協,但唔係咁俾佢咁㩒法……

公爵府

annacckong 發表於 19-11-5 20:41
咁多jm教樓主叫人過主, 唔通樓主搵唔到新租客, 呢度啲jm 會賠俾樓主咩.

太子區都係煩架啦……

男爵府

問下經紀宜家出面租金幾多, 放幾耐先出租先決定

公爵府

pomanlife 發表於 19-11-5 21:18
咁你諗住就佢定話比佢知唔續租?

未諗到,所以出post睇吓大家點睇?

伯爵府

BK Milk勳章

我都有樓出租在太子,好彩個租客不要求

琥珀宮

Mm233 發表於 19-11-5 20:06
所以話買樓不如買股收息

而家買樓收租完全無so可言,計埋雜費交稅,仲衰過做定期,遇到無理租客,唔交租又有排煩
見過租客將間屋嘅木地板起晒,因為水浸,又唔交租,最後消失埋,業主返去收樓時簡直一殼眼淚

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

太子就真係好難再租得出,如果丟空成半年都幾傷。

公爵府

我愛Corina 發表於 19-11-5 20:49
無壓力就直接叫佢過主

我對我地d 租客都係咁,如果佢地覺得唔開心,我都唔會留,要走就走

如果太子唔係搞成咁,一定叫佢過主了……

租俾佢又辣住自己條頸,佢又唔係特別好租客,個個月都例遲,只不過我唔太計較,求期個個月有數入就ok。

唔租俾佢,又可能會丟空幾個月,甚至大半年……

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

好租客就唔會一減要減咁多啦

珍珠宮

mandy952 發表於 19-11-5 21:31

而家買樓收租完全無so可言,計埋雜費交稅,仲衰過做定期, ...

又唔可以咁講,層樓會升值架麻。定期最多咪得2厘

首頁
23456...15

尾頁

跳至