夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你老公個腦係咪有問題咖,我諗你真係唔好再做佢老婆嘛,你幾大呀,快D走喇。

原帖由 峻峻媽 於 09-5-17 20:52 發表
點解你既說話可以如此無情......
我仲要忍忍忍忍忍
銀包唔見錢.懶我攞左..我答'冇.攞左你錢我唔駛咁窮啦"換來一句.."我點知你呀.你都貪得無厭"
吓.....我貪得無討厭....呢句說話我真係幾心痛,不過我冇駁佢..
禽日... ...

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 bkfans 於 09-5-18 13:27 發表
其實你老公係睇死你無勇氣走, 所以佢可以肆無忌憚咁侮辱你.

你情願繼續為兩啖飯日日被人侮辱, 定自己行條路出黎, 真係睇你自己. 細路仔係呢種家庭長大, 佢都唔會開心. ...

agree

水晶宮

原帖由 峻峻媽 於 09-5-17 21:40 發表
我真係冇勇氣呀..我好驚...我唔係因為愛而怕失去佢
何況我對佢已經...........冇乜感覺
我只係怕.一個女人帶住個仔唔知會點.
住又唔知住邊..
又冇錢...
咁樣為自己走左去好似累左個仔咁..
我真係好怕.......... ...

峻峻媽:

如果你有看我在你另一topic "突然好感慨" 的回應,還記得嗎?我在這裏再重復quote一次其中的重點:
"真理一直存在每個人的心中,只是大部份人都被世間的假像和自己的心智蒙敝了實相,而痛苦煩惱就因此而來了。
一切從認識自己開始吧!這是脫離痛苦和煩惱的最基本的第一步 ......與此同時,學習活在當下...... 認識和了解自己又能活在當下,你會不期然的變得喜悅,對很多事情和疑惑亦都自然會有答案。"

對於你的懼怕及勇氣問題,其實同樣地,只要你用心努力加上耐性,從最基本的一步做起,你自必然能安然面對及心中自有最恰當的答案及方向。

這不是一時三刻可以達到,可能須要數月半年甚至更長的時間去琢磨,但請相信我,這是一個正確的方向,對你以後的人生也定能有幫助。你踏出第一步,堅持去達到我的建議,期間會有困惑有阻礙有灰心,是正常的,但請你繼續堅持,漸漸你會開悟,會掌握更多,生出更多智慧,這些又能幫助你更知道如何走下去。

峻峻媽,跟很多人一樣,我也有著自己人生的痛苦,兜兜轉轉,用著不同的方法去試圖擺脫,後得一高人指點: "一切從認識自己開始",再偶然看了 "當下的力量" (by Eckhart Tolle) 一書,加上經過一段不停摸索的階段,現在能確切體驗到它的力量,亦確知它就是人生的明燈,所以在這裏誠懇推介給你,希望它能幫到你。

男爵府

我唔係口口聲聲話愛個仔...
我亦唔需要比人罵醒呀.....
多謝關心......
絕冇惡意.............
你地唔知有冇試過..見到個仔大喊.."我有爸爸..我唔係冇爸爸..爸爸收工就返來架啦..我唔要好似邊個咁(單親同學仔).唔同爸爸一齊住....."直到喊到訓左為止.....
果刻感受真係好難受...真架.望住已訓左個仔.真係好痛....我知個仔唔跟爸爸..但係佢都愛爸爸...
我知道單親條路會好辛苦..但亦可以見到彩虹....
要行上單親既路真係唔係咁容易...
我知呻係冇用...行動先有用....
但係真係談可容易呢....
我當然想攞番自己做女人既尊嚴..
我都唔想再比人侮辱...試問邊個女人想呀
你地估我唔痛架...我都好痛架
咁點呀......
唔可以話走就走.....
我要步步都要好小心....走既唔只係我自己一個呀..
可能好多媽咪覺得我好耐弱.好冇用..
連走既勇氣都冇......
或者係既.....我真係好冇用......
但係我真係好愛個仔....
如果死佬侮辱既係個仔..鬧既係個仔..
我會想都唔想一定走..唔駛諗咁多..
我唔係懶偉大...而家鬧既只係我呀....
你地明唔明呀....
我 只想上來呻下呀..咁樣個心會舒服好多呀..
呢1年幾我就係bk呢度呻下呻下就咁過日子..
雖然只係短暫既安慰...但我都好開心囉,,
sorry....講得太多..請原諒我既用詞可能太.....多口左
子峻媽咪

男爵府

家家有本難念的經~努力啦~唔開心就呻下啦~唔好屈係心度...6年無一齊訓...咁好多野都唔同曬~不過好多媽咪講得岩~你一定要有儲蓄~明嗎....

男爵府

原帖由 gutgut22 於 09-5-18 18:32 發表
家家有本難念的經~努力啦~唔開心就呻下啦~唔好屈係心度...6年無一齊訓...咁好多野都唔同曬~不過好多媽咪講得岩~你一定要有儲蓄~明嗎....

因為屋企環境唔好..屋企只可以放一張床.咁個仔自然同我訓..
死佬自己訓梳化床....都係迫於無奈..
直至呢刻都係得一間房..放一張床.
咁唔係咁安排我都唔知點啦.
明白..我會儲錢架啦...我冇嫁妝..冇什麼金器..
所以儲都要靠平時既4千蚊家用內儲
不過我會努力....
多謝關心........
子峻媽咪

別墅

無限同情~你要堅強呀!
既然為左仔仔唔走,而且經濟壓力又走唔倒,
咁就比心機儲錢保障自己之餘,試o下同C6溝通o下啦~
我諗佢心裡面可能對你有不滿先會咁比說說你聽。
其實有幾位媽咪講得好o岩,好多心理學o既書都話分床訓對夫婦好大傷害架。
如果係梳化床就比小朋友自己訓啦~
父母關係和諧對小朋友好重要架~

水晶宮

原帖由 ~菲菲~ 於 09-5-17 23:56 發表
找個社工幫忙吧
專業意見應該比較實際!

有時第三者問你情況
通過這 transaction
可能你先看見自己的問題
也可明白點解他會變成咁.....
有時自己係睇唔到盲點既! ...

同意!
當睇到自己嘅問題,就有多一個機會揾到解決問題嘅出路。其實就正係我上面提議嘅 "一切從認識自己開始" ......
峻峻媽,你的困境有很多可能的出路,並非局限於 "走" 或 "留低"、 "忍" 或 "唔再忍"。好似已來到窮途未路,好似不知該如何再走下去,此時,不如先將事情暫時放埋一邊,讓自己喘一喘氣,從最基本嘅 "認識自己" 開始,專注於你自己身上 (暫時把 c6 的一切放埋一邊),試著讓新元素注入,或者能幫到你呢!

禁止訪問

大宅

樓主﹔其實你仔仔返左學可唔可以揾份Pate time做吓﹔自已揾啲外快都好﹔仲有我覺得你對你C6仲係有感情﹔未至於去到好惡劣﹔你C6係一個好大男人嘅人﹔同埋我覺得你C6只係講悔氣說話﹔我唔知樓主同佢C6之前究竟發生咩事﹔但係有一樣嘢我唔明就係点解你地分開瞓甘多年?係因為你C6曾經有過婚外情定因為你生完你仔仔後你將所有時間﹔感情都擺哂喺係你仔仔身上而怱略你C6所以感情变淡?究竟你而家真係想決心分開抑或想同C6繼續一齊﹔如果繼績一齊不如你同你C6一齊坐低慢慢傾吓啦﹔你將你嘅感受同佢講﹔一定要平心靜氣講﹔傾完之後喺呢段時間裡面﹔如果佢對你態度都係同以前一樣﹔甘你到時先再諗分開啲事啦!甘當然你亦都要自己試吓改变自己啲心情﹔主動啲関心你C6,試吓融入佢嘅世界了解吓佢﹔佢在同你講晦氣說話嘅﹔你咪笑笑口講野窒反佢﹔兩夫妻相處喺甘喇﹔冰封三尺非一日之寒﹔感情出現問題係双方都要負責任﹔如果你地分開瞓甘多年﹔而你C6又冇出去搞搞陣嘅話﹔我諗佢都仲愛你嘅﹔同埋佢放工係咪即刻返屋企同你地食飯﹔放假又係咪都会喺屋企陪你地?十個男人有九個係唔会主動關心自已老婆﹔做嘢好似老奉甘!將心俾己有時試吓企喺你C6嗰邊去感受吓佢嘅感受﹔我自己試過同C6嗌交後分開瞓兩三日﹔嗰種感受並不好受﹔何況幾年﹔仲有我有一樣嘢想問就係呢幾年你地有冇性行為?如果冇﹔你C6都冇出去搞搞陣算係甘﹔男人始終都有需要!

珍珠宮

係咪因為你冇陪訓至攪到c6咁燥呀!男人…好低等架詐!
原帖由 峻峻媽 於 09-5-17 22:31 發表

我死佬都係架..唔順佢.又話扣我人工架
不過我好d我唔駛同佢訓..我同個仔訓咋..
分床訓已經6年啦..習慣了....
所以我呢個工人唔駛陪老細訓呀..

伯爵府

邊有老公咁講嘢GA, 佢去C LA.

複式洋房

咁你繼續留係度, 等個仔日日見到個老逗點樣鬧個亞媽, 咁就唔累個仔???
你唔為你自己將來著想, 都為你個仔諗下啦...大不了帶埋個仔一齊走去搵社工先, 睇下可以點幫你啦....

原帖由 峻峻媽 於 09-5-17 21:40 發表
我真係冇勇氣呀..我好驚...我唔係因為愛而怕失去佢
何況我對佢已經...........冇乜感覺
我只係怕.一個女人帶住個仔唔知會點.
住又唔知住邊..
又冇錢...
咁樣為自己走左去好似累左個仔咁..
我真係好怕.......... ...

子爵府

好媽媽勳章

又係大男人

男爵府

是不是因為分床訓太耐啦,平時無交流啊,所以先去慢慢變成甘啊,我覺得不應該分床訓甘耐啊.
原帖由 峻峻媽 於 09-5-17 22:31 發表

我死佬都係架..唔順佢.又話扣我人工架
不過我好d我唔駛同佢訓..我同個仔訓咋..
分床訓已經6年啦..習慣了....
所以我呢個工人唔駛陪老細訓呀..

男爵府

咁忍法,睇到都覺得辛苦。
真陰功。

複式洋房

你地有無傾過?有無考慮搵婚姻輔導?我知道未必有用, 但至少有個合適的第三者可以俾一D客觀的意見你地, 對你地同埋小朋友都會有幫助,一人計短, 二人計長嘛

就咁睇我覺得佢係睇死你走唔到先搵你出氣, 仲越鬧越過癮, 但始終一家唔知一家事, 你應該點做你自己先知道

但唔好咁消極次次上來呻下就算啦, 咁谷法, 好傷身架, 搵人傾下點解決二口子的問題啦
一係努力修補, 一係諗計求出路啦

不過, 有樣野係好岩, 女人, 一定要有私房錢傍身

子爵府

峻峻媽~見到你又post出黎~我真係好替你唔開心~!!不過你有冇諗過個原因~?我覺得你c6到依家咁狂妄都係因為你一直盲目就佢架咋..!!唉~依家大把都係單親家庭喇~你有手有腳~你驚餓得死你同個仔咩?仲要既係~呢度係hk呀!!大把大6人都係咁拎啦~何況你係有需要呢?你個仔話唔想~但係你有冇聽過"少年夫妻老來伴"?呢句說話從來都無提及到子女架?因為子女大左就有自己既世界架喇~你要佢地陪你?相信只有佢地未結婚生子既時侯了~仲要依家眼看年輕人..一個星期陪父母飲一次茶已經叫孝順喇~!why你唔可以為你自己諗下呀?我身邊大把人單親都係咁啦~何況果o的仲要係女仔添..?在乎既係你自己點教個仔囉~!!如果你依家口講話為左個仔~第時個仔唔孝順你..你無得怨話當時為左佢乜乜乜..因為人生條路係你自己架~唔係佢架!!何況到佢大左就會知道係自己既自私~但係唔代表係佢錯~因為佢係唔識諗..!你係個成年人黎架喇!你要知道你要做工人都要拎到份淨袋3千幾蚊既人工丫~你有冇丫?我睇你post話屋企只係放到一張床既時侯~我係你就算走都好~我都會好串咁串返個c6~!!你有本事俾萬幾蚊我,我咪當你大爺囉~你唔得丫嘛!咁你就收皮啦~我出去partime都多過你俾我喇~!咩叫娶老婆呀?無本事就唔好娶~娶左就唔好怨啦

大宅

樓主
希望你明白一句說話
人不是為任何人而活
人是為自己而活
你不止讓你丈夫牽著鼻子走
更讓你兒子牽著鼻子走
跟你說
我是在這樣的家庭長大的
我媽媽一直讓我爸爸牽著鼻子走
我爸爸還有打我媽
我爸爸對我媽不忠十隻手指數唔晒
在我中學時對我做的精神x待到現在我仍是忘不了(不是性)我是長女, 還有兩個妹妹, 但就只有我有這遭遇..
我們叫媽離婚不止數十次, 但我媽到現在不肯離婚的理由便是樓主說的, 我的家庭不是一個開心的家(自己外家), 我最細的妹妹性格亦因為這樣好偏激, 我媽要看精神科...
樓主, 我可以話你知夫妻和睦 恩愛, 子女都會特別乖的, 我契媽便是另一個例子
我契媽和契爺結婚三十多年仍舊恩愛, 我契媽兩個仔由細到現在都好乖, 好生性, 一家人時常嘻嘻哈哈的.
樓主, 你想選的是那一種?

首頁

尾頁

跳至